Anul 1607. Călătoriile lui Salomon Böger. Cronica fraților hutteriți (200).

1607

      În 1607 au existat și alte plângeri de la surorile aflate în captivitate la Ofen (Buda) despre frații care fuseseră responsabili cu oamenii din Pruschanek. Una dintre ele a vorbit cu un frate, Salomon Böger, un morar, care fusese la Ofen. Salomon a efectuat trei sau patru călătorii periculoase adânc în teritoriul Turciei de dragul săracilor captivi și în special pentru propria nevastă și copil.1 Sora i-a spus lui Salomon Böger că frații erau de vină pentru necazurile lor și că vor fi trași la răspundere pentru aceasta la Judecata de apoi.

     Fratele Klaus Braidl a adus această chestiune în atenția bătrânilor. Și-au dat seama că fratele Sigmund Pühler nu era chiar nevinovat; ar fi trebuit să aibă mai mare grijă de surori și să trimită un slujitor al Cuvântului la ele. Surorile din Pruschanek s-au plâns că atunci când au fost capturate nu fuseseră protejate îndeajuns.

      Când frații s-au adunat pentru a cântări această chestiune, au ajuns să creadă că fusese o neglijență crasă și lipsă de grijă. De la început, Sigmund a spus că era doritor să accepte orice era văzut ca și corect.

      Pe 25 mai, a fost convocat înaintea bisericii în legătură cu decizia referitoare la această chestiune. După o mărturie unanimă a fost iertat din compasiune pentru vârsta și infirmitatea sa și frăția s-a rugat lui Dumnezeu pentru el.

      Pe 13 iulie, 1607, fratele Hans Langenbach a adormit în Domnul la Damborschitz. El era un bătrân slujitor al Evangheliei care și-a îndeplinit cu credincioșie slujba pentru aproape patruzeci și cinci de ani.

      Pe 11 noiembrie, Bastel Haan, un gravor în metal și slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Kostel.

        În 1607, comunitățile au fost copleșite de câteva ori de către soldați care se întorceau din Ungaria de după negocierile de pace din anul de dinainte. În special, infanteriștii regimentului Gaisberg ne-au jefuit comunitatea noastră de la Austerlitz. Au spart și deschis toate cămările și sertarele și au luat tot ce au poftit – tot felul de pânzeturi, îmbrăcăminte, lenjerie de corp și de pat – acestea ajungând la două sute de guldeni.

      În acel an, guvernul a confiscat din nou boi, oi, porci, vin, grâne și alte lucruri de la comunități în locul taxelor împovărâtoare.

1 Salomon Böger, un morar hutterit din Altenmarkt, Moravia, care și-a pierdut soția și copilul în mâinile turcilor. Într-o încercare de a-i găsi și de a-i răscumpăra pe ei și pe celelalte multe surori care fuseseră deportate, a călătorit mult prin Ungaria și Turcia între 1607 și 1610. În 1608 (a patra lui călătorie) Böger a fost invitat de Baltazar Goller, medicul hutterit din Nikolsburg care însoțea solia împărătească la Constantinopol (Istanbul) ca și medic al ambasadorului, pentru a-i însoți ca și majordom. Referitor la scrisori pe care Böger și Goller le-au scris acasă în Moravia, vezi Friedmann, Schriften, 106, 117.

În 1610, în a cincea călătorie a sa în Turcia, Böger călătorea în compania unui tânăr prizonier turc oferit lui de către colonelul împărătesc Kollonitsch pentru a-l oferi la schimb pentru soția lui Konrad Ritter, administratorul comunității de la Turnitz. (Kollonitsch deținea proprietatea Velké Leváre din Slovacia, unde hutteriții se bucurau de o oarecare libertate.) Ultima dată Böger a fost văzut în Levice, Slovacia (la aprox. 113 km est de Bratislava), și apoi nu i s-a mai găsit urma. Pentru o relatare amănunțită a călătoriilor lui Salomon Bölger, vezi Robert Friedmann, ”Adventures of an Anabaptist in Turkey 1607-1610,” MQR, aprilie 1943, 73-86. De asemenea vezi ME, I, 381-382; Beck, 349.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s