”…s-a căzut de acord să îi ajutăm pe prizonieri prin plătirea răscumpărărilor”. Cronica fraților hutteriți (198)

     După aceasta, rugăminți insistente erau lansate în direcția eliberării prizonierilor prin plata de răscumpărări, venind în special dinspre rudele lor, care în mod repetat au mers la bătrâni. Chestiunea a fost cântărită îndelung, și anume, dacă aceasta era voia Domnului. Într-un final, pe 27 februarie, 1607, aceasta a fost dezbătută într-o adunare mare la Pribitz. Curând după a mai existat o dezbatere lungă pentru a se hotărî dacă aceasta se afla în concordanță cu credința noastră și nu împotriva lui Dumnezeu.

       Situația mizeră și critică a captivilor a fost luată foarte serios în considerare. Deoarece nu au fost luați captivi din pricina credinței lor (ceea ce ni se întâmplase aici în Moravia înainte), situația lor era foarte diferită de orice altceva ni se întâmplase înainte. Prin urmare, s-a căzut de acord să îi ajutăm pe prizonieri prin plătirea răscumpărărilor sau să facem orice ar fi fost posibil. Nu îi puteam lăsa la greu. Turcii și ungurii au stabilit prețuri mari. Ei evaluau o soră la o sută de taleri, o altă soră la două sute, pe alta chiar și la două sute de ducați, în funcție de cât de tânără și arătoasă era.

      În acest an, 1605, animale din șeptel, grâne, vin și alte lucruri ne-au fost din nou confiscate în loc de impozite pe care nu le puteam plăti din motive legate de conștiință. Acest lucru a fost făcut neluând în considerare paguba și pierderile extreme ale bisericii suferite în acel an din cauza dușmanilor prin jaf, ucidere, incendiere și deportare și de asemenea prin hărțuirea din partea soldaților care fuseseră staționați în țară tot timpul.

      Pe 12 iunie în acest an, un foc a fost pus în satul Kreutz și pe 20 iunie același lucru s-a întâmplat în Wischenau, unde focul s-a aprins din pricina unei împușcături. În ambele locații casele noastre au ars și biserica a suferit pierderi mari.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: