Greșeala și excluderea lui Corneliu Harb. Cronica fraților hutteriți (197)

      Corneliu Harb, slujitorul pentru treburi de zi cu zi de la Pruschanek, pe vremea aceea și-a trimis oamenii din Pruschanek, Tscheikowitz (de unde mulți fugiseră în Polehraditz prin Wostitz) și Polehraditz înapoi la Tscheikowitz pentru recoltă, împotriva sfatului hotărât al fratelui Klaus [Braidl, prim-bătrânul].

Fără să consulte pe nimeni, Corneliu a trimis acolo douăzeci și trei de surori tinere și puternice. El ar fi trebuit să le aducă înapoi fără întârziere atunci când Klaus i-a spus să le scoată de pe câmpuri. Dar acționând pe cont propriu, a trimis iscoade în josului râului Morava pentru a vedea dacă dușmanul se apropia.

Iscoadele au dat nas în nas cu dușmanul și de abia au putut să scape din ghearele lor, darămite să mai aducă și vești. Dușmanul le-a surprins pe surorile din Pruschanek care recoltau în câmpurile din Tscheikowitz. Fără milă ei le-au luat pe sus aproape pe toate și câteva au fost tratate cu cruzime. Pentru aceasta Corneliu Harb a fost exclus împreună cu Ludwig Dörker. A acceptat și a îndurat disciplina bisericii a excluderii și a fost reacceptat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: