Găsit vinovat pentru deportările (înrobirile) fraților, Ludwig Dörker a fost exclus. Cronica fraților hutteriți (196)

        Întrebări referitoare la aceasta au fost adresate lui Ludwig Dörker (un vechi slujitor al Cuvântului care fusese responsabil pentru aceste comunități), ajutoarelor sale care fuseseră împreună cu el la Altenmarkt și slujitorului pentru treburi de zi cu zi. Au fost întrebați dacă au manifestat îndeajuns de multă grijă față de comunitățile lor. Când locuitorii comunităților de sus fugiseră, nu ar fi fost bine ca și acelora din comunitățile din jos1 să li se fi spus să fugă? Ei nu se puteau eschiva de la a purta o parte din vina pentru suferința fraților și surorilor deportați.

      Ludwig, totuși, a refuzat să își asume vreun fel de vină și a recurs la biserică. Răspunsul a venit prin convocarea lui înaintea frăției la Altenmarkt și întreaga chestiune a fost pusă în balanță. Apoi el a rugat frăția să primească iertare, ceea ce s-a și întâmplat pe 1 martie, 1606.

      Mai târziu, după cum mai multe lacrimi au fost vărsate și plângeri făcute de către aceia ai căror cei dragi au fost duși, el a fost iarăși supus unor întrebări. Cum din nou a refuzat să își recunoască vina, a fost convocat la Neumühl pentru o altă întâlnire cu bătrânii. Au vorbit cu el pentru aproximativ nouă ore, dar tot nu își vedea vina și nu îl cinstea pe Dumnezeu. Seara, chestiunea a fost adusă în atenția bisericii și el a fost exclus. El s-a rugat să rămână în comunitate, totuși și din moment ce a recunoscut judecata bisericii ca și corectă și spunea că este în căutarea căinței adevărate, i s-a permis să facă asta. După căința sa el a fost primit înapoi în biserică și a fost iertat, dar nu a mai fost folosit în slujba Cuvântului. A adormit în Domnul cinci ani mai târziu.

1 Pentru „comunități de sus” vezi deasupra, p. 382 (!) n.4. Comunitățile „de jos” sunt cele menționate aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s