Minciuni răutăcioase, provocate de invidie și ură, erau spuse împotriva bisericii ca și cum ar fi fost vina noastră că dușmanul ataca țara. Cronica fraților hutteriți (194)

Pe 1 august, dușmanul a făcut a douăsprezecea razie și ultima în Moravia. Au jefuit Bisenz-ul în timpul nopții, luând optzeci de cai de la soldații încartiruiți acolo.

După aceea, s-au întors împotriva Austriei și Stiriei, jefuind, omorând, incendiind și luând prizonieri, cum făcuseră și în Moravia. Ar lua prea mult pentru ca toate să fie descrise.

Brutalitatea și teroarea a durat trei luni și de abea sunt schițate aici. Șaisprezece comunități, mari și mici (unsprezece școli fiind incluse) au fost distruse. Toate au fost jefuite, culcate la pământ și incendiate de către dușman, care a provocat mare pagubă și pierdere a proprietății către biserică. În timpul acestor razii, dușmanul a luat cincizeci și șase de cai și alte animale de pe câmpuri și din clădiri, în timp ce soldați jefuitori au prădat biserica de patruzeci de cai. Astfel că am îndurat violență din ambele părți.

Nu doar dușmanul provoca frică și necazuri comunităților, ci și soldații menționați mai sus, care se aflau peste tot în Moravia, și infanteriști și călare. Mulți pur și simplu se mutau în casele noastre, îngreunându-ne tare. Aproape de fiecare dată când dușmanul înainta, acești soldați fugeau și jefuiau refugiații de orice ar fi cărat cu ei în fuga lor. I-au jefuit pe frați, nu doar pe drumuri, ci și în case. Cei mai răi dintre toți erau cei o mie de călăreți ai domnului Teufel, care îi hărțuiau și pe alți oameni și nu doar pe frații și surorile noastre.

Situația în Moravia era disperată. În spatele nostru se afla dușmanul, devastând și ucigând și împrejurul și înaintea noastră se aflau soldații, care se presupunea că ar fi trebuit să protejeze țara, dar în realitate jefuiau după cum pofteau.1 Și când frații noștri fugeau dinaintea dușmanului, țăranii, incluzându-i și pe vecinii noștri, ne spărgeau și jefuiau casele.

În unele locuri frații întâmpinau piedici grele căci oricât de mare ar fi fost nevoia lor, văduvelor și orfanilor, femeilor și copiilor li se refuzau libera trecere, precum și mâncarea și băutura de care aveau nevoie. Minciuni răutăcioase, provocate de invidie și ură, erau spuse împotriva bisericii ca și cum ar fi fost vina noastră că dușmanul ataca țara. Oamenii spuneau că ar trebui să fim scoși chiar în calea dușmanului sau prinși toți de gât și sugrumați.

Preoții din alte țări au prerorat aceeași poveste din amvoanele lor, ca și cum aceste calamități se întâmplaseră doar din pricina fraților. Au declarat că deoarece oamenii nu scoteau anabaptismul din rădăcină (ceea ce ei, preoții, speraseră demult să se întâmple), Dumnezeu îi folosise pe turci să îi distrugă pe toți.

După ce au ascultat minciunile preoților, mulți oameni au crezut că frații au fost exterminați în totalitate. De fapt, aceste necazuri nu au căzut doar asupra noastră și țării Moravia. Austria și Stiria de asemenea au suferit și am auzit că mulți oameni fuseseră deportați, în special din zona dimprejurul Vienei.

Este imposibil să enumerăm toate acuzațiile neadevărate pe care oameni ostili le lansau împotriva noastră, deși noi nu am face rău nimănui, noi care urâm războiul și rebeliunea din toată inima și căutăm doar pacea.

Să nu îi uităm niciodată pe aceia care au fost duși în zări străine, ci să îi amintim în mod repetat înaintea lui Dumnezeu și să le deplângem suferința în mod zilnic.

1Vezi Speculum Vitae Humanae, Neudrucke Deutscher Literatur-Werke, Vol. 79-80, pp. 13-14: „Nici n-au învățat [ofițerii] nimic decât să îl necinstească pe Dumnezeu, să îl ponegrească, să se ghiftuiască și să bea, să parieze și să înfăptuiască preacurvie, jefuind chiar oamenii care se presupunea că trebuiau ar fi trebuit să îi apere, violând femei și fete și aducând necazul asupra săracilor.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s