Iulie 1605. Teroare continuă. Cronica fraților hutteriți (193)

Pe 12 iulie, dușmanul a intrat din nou în Moravia lângă Lauschitz. Au dat foc cam la opt sate și ambele comunități ale noastre de la Pruschanek și Tscheikowitz au fost arse din temelii. Patru frați din Pruschanek și doi de la Tscheikowitz au fost uciși cu cruzime.

De la Pruschanek, treizeci și cinci de frați și surori au fost prinși și duși departe de către tiran. Acest lucru a îndurerat în profunzime toți membrii bisericii și aceștia cu credincioșie s-au rugat lui Dumnezeu pentru ei.

Pe 14 iulie, dușmanul a jefuit Göding-ul, Jermeritz-ul și Tscheitsch-ul și au ucis doi frați la Jermeritz.

Pe 15 iulie, în timpul aceleași razii, o trupă de soldați unguri, turci și tătari au ajuns la Milotitz, au luat castelul și au jefuit câteva sate din apropiere. În Bisenz cam cincizeci de oameni (nu din comunitățile noastre) au fost luați prizonieri. La Schadowitz, câțiva frați și surori se aflau încă în casă când dușmanul a fost respins de către niște cazaci care tocmai ce ajunseseră acolo.

Pe 16 iulie, dușmanul au ajuns cu razia până la Damborschitz, dar au fost curând alungați de către țărani. Doi frați care se aflau pe câmp, totuși, au fost luați prin surprindere de către dușman și au fost răniți atât de tare că unul dintre ei a murit la scurt timp după. Alt frate a fost doborât la pământ și ucis la Watzenowitz.

În aceeași zi, puternice forțe ale dușmanului au înaintat în Moravia ajungând până la Ochsenberg lângă Auspitz și chiar până la livada de cireși din Neumühl. Neumühl a fost amenințat de multe ori, chiar de către niște domni maghiari (așa auzisem) pe ale căror proprietăți frații trăiau. Dar Dumnezeu le-a aținut calea, făcându-i să se panicheze și să își ia tălpășița. După război, unii unguri care fuseseră acolo le-au spus fraților noștri că atunci când au intrat în Neumühl, străzile erau pline de călăreți și infanteriști; și totuși toată lumea știe că nu se afla chiar nimeni pe străzi. Să îi oferim toată lauda preaputernicului Dumnezeu din ceruri, care a auzit rugăciunile credincioșilor, încețoșând privirea dușmanului și alungându-l.

Tot în aceeași zi, dușmanul a prefăcut în cenușă Kobelitz-ul, Boretitz-ul și Kostel-ul și multe sate din apropiere. Lăudat să fie Dumnezeu, oamenii noștri au fost cruțați în afară de trei băieți care au fost duși și doi frați care fără milă au fost tăiați în bucăți în Kostel și Rakwitz.

Iarăși în acea zi, toată țara a fost aruncată în brațele panicii când dușmanul și-a strâns patru mii de voinici lângă Bilowitz, cu intenția de a invada Moravia. Dacă ar fi reușit, ar fi făcut ravagii cu jefuirea lor, uciderea și incendierea, pentru că aproape toși fugiseră, chiar și soldații.

Prin intervenția lui Dumnezeu, însemnata forță inamică a fost pusă pe fugă doar de șapte sute cincizeci de călăreți,1 care au ucis trei sute de oameni și au luat două sute de cai. În urma aprecierii umane ar fi fost imposibil ca vreunul din acel număr scăzut de soldați să scape cu viața, darmite să izgonească dușmanul și să provoace asemenea pierderi grele.

Căpitanul acelor călăreți, care a fost încartiruit în casa fraților din Altenmarkt a spus că păruse imposibil, dar Dumnezeu a luptat împreună cu ei. Același căpitan i-a rugat pe frați să se țină cu zel de Cuvântul lui Dumnezeu și să fie sârguincioși în rugăciune; apoi ei își vor îndeplini rolul lor, pentru că în timpul bătăliei se gândise la rugăciunile fraților și a fost încurajat peste măsură.

În alte două raiduri pe 28 iulie, casele noastre din Altenmarkt, precum și orice altceva ce mai rămăsese în picioare în zonă au fost arse din temelii. De data aceasta nici unul dintre oamenii noștri nu au fost uciși sau luați prizonieri. Singurul frate care a fost prins a fost eliberat de către domnii de Tyrnau.

1Comandantul lor era Ladislaus Velen von Zerotin, pe atunci domn de Bilowitz pe domeniul Lundenburg, mai târziu ocupând funcția de guvernator al Moraviei (1619-1621). Beck, 345.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: