MARILE NECAZURI MAI ÎNGROZITOARE CA ORICE ALTCEVA DIN TRECUT. Cronica fraților hutteriți (191)

DESCRIERE A MARILOR NECAZURI

MAI ÎNGROZITOARE CA ORICE ALTCEVA DIN TRECUT

pe care biserica lui Dumnezeu împreună cu alte popoare

au trebuit să le îndure din pricina rebelilor maghiari1

S-a întâmplat ca trupele imperiale din Ungaria, care se aflau în drum să se lupte cu turcii (fiind deja în război cu ei de doisprezece ani), s-au ciocnit cu ungurii și violență a izbucnit de ambele părți. Într-un final, trupe maghiare întărite de către turci și tătari au atacat Moravia și Austria cu efective consistente, jefuind, ucigând, dând foc, luând prizonieri și provocând necazuri și distrugere.

Chiar înainte ca toate acestea să înceapă, biserica luase Masa de Aducere Aminte a domnului Isus Hristos în toate comunitățile în pacea și cu protecția celui Preaputernic. Prin harul lui Dumnezeu, această sărbătoare a fost ținută în pace și fără vreo întrerupere și laude și mulțumiri din inimă erau oferite Domnului pentru protecția sa. Curând după, au început necazurile. Știri înfricoșătoare curgeau una după alta că ungurii, turcii și tătarii câștigau teren treptat.

Orașele Tyrnau și Skalitz2 s-au predat și la fel au făcut mulți domni maghiari, pe câteva din proprietățile acestora trăind frații noștri. Dușmanul se apropia din ce în ce mai tare și arderile, uciderile și jaful au început. Biserica a trebuit să îndure mari privațiuni și teroare și nenumărate suferințe ale inimii, cum nu mai auziseră înainte să se întâmple și cum nu mai înduraseră înainte.

A început când dușmanul a efectuat un raid nocturn asupra Sabatischului pe 3 mai. Prin pronia cerească a lui Dumnezeu, ai noștri au fugit în păduri, dar doi frați care rămăseseră în casă au fost torturați într-un mod îngrozitor. Unul în special a fost ars și chinuit într-un fel teribil, iar limba sa i-a fost smulsă cu totul din gât, apoi amândoi au fost ciopârțiți până când au murit.

Ai noștri au plecat din pădure, unde nu erau în siguranță și au fugit în castelul din Branc.3 Trei frați și o soră au fost ajunși din urmă de către dușman și uciși, iar alți trei au fost luați prizonieri.

Pe 4 mai, o mare gloată de soldați unguri au făcut o incursiune în comunitatea din Velké Leváre, maltratând și rănind mulți frați și surori foarte tare că unii dintre ei au și murit. Apoi i-au aruncat în căruțe pe toți care nu fugiseră – răniți și teferi, bătrâni și tineri – cu totul patruzeci și doi de oameni, incluzându-l pe administratorul Matia Pühler și i-a dus. Aceasta a adus mare întristare asupra tuturor bătrânilor bisericii și tuturor copiilor lui Dumnezeu. Aceia care fugiseră în păduri și mlaștini erau atât de împrăștiați că era imposibil să spui cine trăia încă și cine fusese luat.

Dar Dumnezeu a furnizat un mod minunat de eliberare – fără răscumpărare – tuturor acelora care fuseseră luați și care s-au întors la biserica-comunitate. S-a întâmplat în felul următor: Chiar atunci, un frate pe nume Hans Zwinckeberger, un bărbier-chirurg, se afla în orașul Tyrnau. De la o soră (care ca una dintre prizoniere a fost oferită comandantului) a aflat unde se aflau ai noștri. El i-a rugat pe domnii de Tyrnau să îi ajute pe acești frați și surori nenorocoși care fuseseră deportați. Hans Zwinckeberger i-a convins pe domni să îl acompanieze imediat în tabăra lui Ferencz Redey, colonelul-general al lui Bocskay, pentru a-i cere o scrisoare scrisă de el și cu sigiliul său, care să specifice ca toți acei oameni să fie eliberați fără răscumpărare.

Când domnii de Tyrnau i-au strâns pe ai noștri, ne-au furnizat o escortă puternică până la râul Morava și așteptând ca vasul să îi treacă dincolo, dușmanul a încercat din nou să îi înhațe. Dar Dumnezeu le-a dat peste cap planurile o a doua oară. Soldații încercând să treacă peste poduri, pe la moară și mai departe în amonte, nu au reușit să facă un singur cal să treacă podurile, oricât de tare ar fi încercat. Lumina lunii strălucea cu putere și chiar înaintea ochilor lor se aflau oamenii pe care doreau să îi ucidă sau să îi ducă în maniera lor barbară obișnuită.

La fel cum i s-a opus lui Balaam, atotputernicul Dumnezeu din ceruri le-a aținut calea acestor dușmani. Toată lauda a lui să fie! Deși au încercat tot ce se putea pentru a-și forța caii să treacă podurile, ei nu puteau lupta împotriva Domnului Dumnezeu. Au trebuit să se întoarcă înapoi, mânioși că au trebuit să își abandoneze urmărirea.

Când s-au întors la locul nostru, l-au jefuit și prădat și i-au rănit tare pe doi din cei trei frați pe care i-au găsit acolo. Pe al treilea l-au omorât când le-a reproșat cruzimea lor nesăbuită. Au maltratat îngrozitor unele surori, chiar și una care născuse cu două ore înainte.

Pe 5 mai, dușmanul a atacat cu putere, jefuind și arzând la Skt. Georgen, Skt. Johannes, Gopschän, Neusorg și Egbell,4 precum și mai multe ferme și mori unde se aflau ai noștri și multe sate din vecinătate.

La Skt. Georgen l-au arestat pe administrator, Matia5 și pe alți doi frați, dar aceștia au fost de asemenea eliberați prin intervenția domnilor din Tyrnau. Cu ajutorul lui Dumnezeu s-au întors la biserică. Lăudat să fie în veci de veci!

Pe 7 mai, dușmanul a făcut prima razie în Moravia. Au ars Landshut-ul și Bilowitz-ul. În ambele locuri comunitățile noastre au fost complet distruse prin foc, aducând mari suferințe și pierderi bisericii. La Bilowitz, patru frați au fost doborâți și uciși.

Pe 9 mai, dușmanul a făcut o razie pentru a doua oară, jefuind, arzând Strassnitz-ul6 și omorând trei frați.

Pe 27 și 28 mai dușmanii au intrat în Austria, necruțători ca niciodată, jefuind, omorând și punând foc până când douăzeci și patru de focuri puteau fi văzute deodată. La Rabensburg, trei frați au fost uciși și tăiați bucățele.

Pe 30 mai, dușmanul s-a întors să facă o razie în Moravie cu foc, jaf și ucidere. Ne-au jefuit comunitatea noastră de la Neudorf, ne-au ucis patru dintre oamenii noștri și ne-au luat prizonieri trei dintre ei.

În aceeași zi, dușmanul a atacat orașul Wessely și a dat foc fierăriei fraților de acolo.

În această razie, doi frați au fost uciși la Welka și unul la Swetlau7 și trei dintre ai noștri au fost luați pe sus.

1Pentru o mai bună înțelegere a situației politice din acea vreme, următorul paragraf poate fi de ajutor.

Comandantul italian al trupelor imperiale din Ungaria, generalul Georgio Basta, în loc de a-i susține pe unguri în lupta lor contra turcilor și tătarilor și-a folosit trupele pentru a-i forța pe unguri să se întoarcă la catolicism. Prin urmare, ungurii au făcut front comun sub comanda lui Ștefan Bocskay (liderul revoltelor ungurești împreună cu Gabriel Bethlen îndreptate împotriva împăratului Rudolf al II-lea, 1604-1605; prinț ales al Transilvaniei în 1605) și cu turcii și tătarii s-au întors împotriva lui Basta, care a trebuit să fugă din Ungaria și a înregistrat pierderi importante. Moravia a fost printre zonele devastate în mod repetat de către Bocskay ca și represalii. Vezi Polisensky, J.V. (Robert Evans, trad.), The Thirty Years War (Berkley, 1971), cap. 3; Kosary, 117-119; Beck, 337-349.

2Tyrnau (Trnava), la aprox. 48 km nord-est de Bratislava. Skalitz (Scalica), Ungaria, la aprox. 16 km est de Göding (Hodonín).

3Castelul Branc de lângă Sabatisch (Sobotiště); vezi deasupra, p.245 (!) n.

4 Skt. Georgen (Borský Sv. Jur.), la nord-est de Velké Leváre; Skt. Johannes (Moravský Sv. Ján), la nord de Velké Leváre; Gopschän (Kopčany), la sud de Holič; Egbell (Gbely), la aprox. 10 km sud de Gropschän.

5Matia Pühler, vezi Beck, 340-341. Este posibil ca acesta să fi fost același Matia Pühler capturat cu o zi înainte, pe 4 mai și apoi eliberat.

6Strassnitz (Strážnice), Moravia, la aprox. 16 km nord-est de Göding (Hodonín). Zeman, Topography, #148.

7Swetlau (Světlov), la nord-vest de Göding. Fratele ucis acolo a fost Hans Gärtner. Beck, 342 n.1; Zeman, Topography, #151.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s