Cometa din 1604. Uciderea lui Marx Eder și Hans Poltzinger la Ried în Bavaria la 5 august 1605. Cronica fraților hutteriți. (190)

Deja am descris cum tot în acest an, 1604, oi, boi, porci, vin și grâne au fost luate de la frați în locul taxelor pe care din pricina conștiințelor noastre nu le puteam plăti. Valoarea întreagă a acestor lucruri ajunseseră la o sumă mare, în afară de jafuri și pagube provocate de soldați. În acest an, soldați vagabonzi au luat mulți cai de la frați.

Relatări detaliate au fost oferite despre violența și neajunsurile pe care soldații le provocau bisericii într-o comunitate sau în alta în alți ani. Și în acest an am suferit atacuri repetate și raiduri ale infanteriștilor și călăreților care avansau înspre Ungaria. Erau câteva puncte de întâlnire și în Moravia și în Boemia, iar soldații treceau prin comunitățile noastre înainte și după întâlnire. Să îi suportăm a însemnat epuizarea bisericii-comunitate, în afară de ceea ce luau cu forța.

În decembrie 1604, o mare cometă cu o coadă lungă și lată a apărut cam pe la miezul nopții, roșie ca și luceafărul. În Moravia a fost vizibilă în josul orizontului pentru o oră și jumătate, de la unsprezece la doisprezece și jumătate noaptea.

1605

Pe 24 aprilie, 1605, cei doi frați: Marx Eder, un constructor de căruțe de meserie și Hansel Poltzinger, un croitor, au fost capturați din pricina adevărului sfânt la Mehrnbach. Ei călătoreau prin Bavaria și au fost trădați.

Lunea devreme, 25 aprilie, au fost duși în târgul Ried și ținuți în închisoare pentru cinsprezece săptămâni. În această perioadă de timp diferite metode au fost folosite pentru a-i face să renunțe la credința lor. Doi iezuiți au fost aduși din orașul Altötting pentru a-i converti, dar frații au rămas nezdruncinați în credința lor și au refuzat să asculte de voci străine.

Preotul paroh din Ried și-a făcut un obicei din a veni deseori și a încerca să îi convingă să îi accepte credința, aceasta fiind una de idolatrie și curvie. Roadele ei ne arată cât de păcătoasă și blasfemiatoare este ea. Dar frații nu se clinteau. Întotdeauna răspundeau în concordanță cu adevărul și simplitatea lui Hristos și cu ajutorul lui Dumnezeu, ei vor rămâne sinceri până la sfârșit credinței pe care le-a arătat-o lor; chiar dacă dușmanii le-ar fi luat viața, aceștia nu le puteau vătăma sufletele.

Învățătura falsă a preoților nu înfăptuia vreun progres, așa că i s-a poruncit călăului să își încerce meșteșugul. Frații au fost întinși cu asprime de două ori și interogați sub tortură referitor la cine le oferise găzduire și pe cine intenționau să viziteze, dar au refuzat să le spună preoților, spunând că nu era nevoie ca ei să știe.

Din pricină că frații nu puteau fi convinși, o poruncă a sosit într-un final de la guvernul de la Burghausen ca ei să fie executați cu sabia, apoi arși.

La locul execuției, fratele Marx i-a cerut călăului să îl decapiteze pe Hansel prima dată și el așa a făcut. Apoi fratele Marx a spus mulțimii numeroase prezente, „Dumnezeu să fie lăudat, fratele meu a învins!” Marx a fost de asemenea executat și după aceasta amândoi au fost arși. Aceasta s-a petrecut pe 5 august 1605.

Călăul a fost instruit că dacă ar fi văzut vreunul din frați șovăind, să se oprească imediat, chiar dacă sabia lui ar fi fost scoasă din teacă. Dar asemenea speranțe nu s-au materializat.

Astfel că precum niște eroi ai credinței acești frați au oferit mărturie adevărului, sigilând-o cu sângele lor. Laudă veșnică lui Dumnezeu pentru că le-a dat putere.1

Pe 12 mai 1605, fratele Lamprecht Jänko, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul la Stiegnitz.

Pe 19 octombrie, fratele Kaspar Uhle, un slujitor al Evangheliei, a adormit în Domnul la Alexowitz.

Pe 21 noiembrie, fratele Henoch Westfal, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Alexowitz.

Pe 12 septembrie, fratele Hans Seidler, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Klein Niemtschitz lângă Prahlitz.

Pe 19 octombrie, fratele Wilhelm Moldt, un slujitor al treburilor de zi cu zi, a adormit în Domnul la Niemtschitz.

Pe 30 octombrie, fratele Christoph Heugen, un bătrân slujitor pentru treburi de zi cu zi care îndeplinise această slujbă pentru patruzeci și cinci de ani, a adormit în Domnul la Neumühl.

1O cântare despre Marx Eder și Hans Poltzinger se află în LdHBr, 812-814; Wolkan, Lieder, 236. De asemenea vezi ME, IV, 201; Martyrs Mirror, 1103; Beck, 351-352.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: