1603, continuare. Cronica fraților hutteriți (184)

Imediat le-a ordonat oamenilor săi să îi oprească pe frați din a lua orice cu ei prin intimidarea lor cu amenințări. Ar trebui să îi ia pe bătrâni și pe slujitori de gât și să îi arunce în închisoare. Ei nu trebuia să le dea drumul până când totul va fi returnat. Și dacă vedeau pe oricine că ar fi încercat să ia ceva cu căruța, pe cal sau pe jos, ei trebuia să ia înapoi acel lucru. Aceste instrucțiuni au fost îndeplinite, slujitorii întemnițați și posesiunile noastre duse în castelul de la Austerlitz. Situația era critică.

Dar înainte ca domnul de Austerlitz să se întoarcă acasă, s-a răzgândit și în grabă a trimis o scrisoare bătrânilor rugându-i ca să discute împreună și să ajungă la o înțelegere ce mulțumea ambele părți. Și oamenii lui și-au schimbat atitudinea la 180 de grade și au încetat cu tratamentul aspru. I-au lăsat pe slujitori să plece și le-a spus că domnul lor se oferea să îi trateze pe frați bine de acum înainte și nu ar trebui să se mai plângă de acum înainte.

La această ofertă mărinimoasă din partea domnului de Austerlitz, bătrânii s-au întâlnit să analizeze bine propunerile sale scrise sau verbale. Mai mulți frați au fost nominalizați să meargă să îl vadă. Slujitorii Cuvântului erau Gilg Molt, Hans Eberle, Adam Neyffer, Hans Iacob Wolf și Niklas Kuenzen; slujitorii treburilor de zi cu zi erau Friedrich Samsun, Bastel Gilg, Iacob Rosenberger, Bärtel Knöringer și Cristian Mang, tâmplarul. Înainte de a pleca, au fost instruiți de către bătrâni ca prima dată să asculte propunerile Domniei Sale și apoi să îi spună franc răspunsul și alte plângeri ale fraților. Pentru a ne păstra scrisoarea scurtă, nu am scris despre toate cazurile și tratamentele urâte pe care le-am îndurat din partea Domniei Sale pe o durată de timp extinsă, dar în discuția lor cu el, frații i-au spus despre unele dintre ele.

După multe deliberări, frații l-au vizitat pe domnul de Austerlitz a treia oară, cu intenția de a-l informa că nu vor mai aștepta, ci vor pleca din cele trei comunități de pe proprietățile sale deoarece Domnia Sa s-a comportat cu nedreptate pentru atât de mult timp. Domnia Sa, totuși, a făcut multe concesii și a insistat cu cererea lui, de asemenea susținută de sfatul folositor al altor domni cărora nu le-ar fi plăcut să ne vadă mutându-ne. Pe 21 mai prin urmare, frații au fost trimiși la Domnia Sa pentru ultima oară să cadă de acord în a încerca încă odată să trăiască sub el la Austerlitz și Damborschitz.

Apoi în prezența domnului Georg Tchechetschausky (pe care îl chemase în mod expres), domnul de Austerlitz a lansat oferte verbale de îmbunătățire a condițiilor și de a elimina motivele de plângere.

După această înțelegere verbală, frații l-au informat că bătrânii se vor încrede în cuvântul pe care și l-a dat și că doreau să încerce să rămână în cele două comunități de la Austerlitz și Damborschitz. Dacă Domnia Sa se ținea de cuvântul său, sperau frații ca cu voia lui Dumnezeu să continue să trăiască sub el.

Domnul de Austerlitz le-a mulțumit fraților pentru că au încredere în el și a spus că își va ține cuvântul exact ca și cum ar fi încheiat o înțelegere în scris.

Frații din Herspitz au făcut pregătiri și, exceptându-i pe puțini dintre ei, s-au mutat în vara lui 1603.

De ziua sf. Filip și Iacob, 1 mai, 1603, fratele Stoffel Rath, un slujitor au Cuvântului, a adormit în Domnul la Kostel.

Pe 27 iunie, fratele Georg Zobel a adormit în Domnul la Nikolsburg. El era un slujitor pentru treburi de zi cu zi și un vechi și distins medic, care a avut grijă de nevoile medicale ale bisericilor-comunități pentru o perioadă lungă de timp. Serviciile sale au fost folosite și de către mulți domni de seamă de asemenea.1

1Despre Georg Zobel, vezi de asemenea deasupra, pp. 487-488(!).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: