Soldați veniți din Transilvania. Cronica fraților hutteriți. (180)

Tot în acest an 1600, în timp ce treceam prin această perioadă acută de lipsuri și de abia aveam ceva făină sau pâine, biserica Domnului a fost din nou hărțuită de către soldați veniți din Transilvania. Au tăbărât în Moravia pentru paisprezece săptămâni, așteptând lefuri și lăsarea la vatră.

În tot acest timp, soldații au provocat destul de multe necazuri și neliniște pentru frați. La Kostel nu am putut să celebrăm binecuvântata Amintire a Domnului, care se ținuse în doisprezece alte locuri în acel an sub protecția Celui Prea Înalt. Proviziile comunităților au scăzut cu repeziciune din cauză că a trebuit să le furnizăm soldaților mâncare pentru care frații și surorile noastre s-au căznit cu sudoarea frunților lor. Pentru a obține vreo compensație, totuși, s-a dovedit amarnic de greu, să nu pomenim nimic de alte hărțuiri, pagube și comportament îndărătnic pe care cei cu frică de Dumnezeu au trebuit să le îndure în timpul acestor multe săptămâni.

În afară de aceasta, trupe de cavalerie au fost recrutate și adunate în Moravia pentru un avans în Ungaria.1 Ne-au rechiziționat mulți din caii noștri. Deși ei nu s-au comportat atât de rău cu noi ca alții, prezența lor era o sursă de necazuri, nemaipomenind de cantitatea de mâncare, băutură și furaje care mergea înspre aprovizionarea lor.

Pe 14 iunie, fratele Petru Trier, un slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul la Watzenowitz.

Pe 4 august, fratele Hans Neumair, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Nikolsburg.

La începutul anului o taxă grea fusese impusă, pe care chiar nu eram în stare să o plătim, după cum am relatat mai sus. De acum înainte, domnii își trimiteau lacheii, judecătorii și oficialii într-una sau altă comunitate pentru a colecta impozitele prin luarea de boi, porci îngrășați, grâne, vin și oi.

1

Asemenea mobilizări erau direcționate împotriva turcilor și tătarilor, care devastau regiunea rurală dintre râurile Ipel și Vah ajungând hăt până la Carpații Mici, amenințând Moravia cu incursiunile lor. Beck, 331-332.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s