”…domnul Franz von Dietrichstein a fost făcut cardinal și episcop de Olmütz.” ”…ar trebui să continuăm să evităm episcopi, preoți și frați falși în mod la fel de strict.”Cronica fraților hutteriți. (177)

În 1599, domnul Franz von Dietrichstein s-a întors în Moravia de la Roma, unde Papa îl făcuse cardinal și episcop de Olmütz. Când a sosit la Nikolsburg, ne-a cerut să continuăm să lucrăm pentru el așa cum o făcusem când era doar domn de Nikolsburg. Nu dorea să ne ceară ceva împotriva conștiințelor noastre. Înainte ne tratase bine și va continua să facă cum făcuse atunci când era doar un domn în ținut.

Astfel că fratele Klaus Braidl a convocat toți slujitorii Cuvântului și slujitorii pentru treburi de zi cu zi (care trebuiau oricum să se întâlnească) și le-a prezentat chestiunea.

Au analizat chestiunea cu atenție în frică de Dumnezeu, îngrijorați pentru a evita orice implicare greșită cu preoții (de care avusesem întotdeauna oroare și aveam toate motivele să îi evităm). Chiar așa, și-au dat seama de diferența dintre cardinalul von Dietrichstein și ceilalți episcopi de Kremsier înaintea sa, între regimul de la Nikolsburg și cel de la Kremsier.2 Domnul cardinal fusese și încă era domnul nostru la Nikolsburg, iar el și fratele său, domnul Maximilian, își extrăgeau veniturile de acolo. Cele două comunități, Nikolsburg și Tracht, se aflau sub jurisdicția lui și la el trebuia să căutăm sfat în orice chestiune ce s-ar fi ridicat în fiece zi.

Prin urmare, ar fi nelalocul lui să îi refuzăm serviciul nostru în capacitatea sa de domn al Nikolsburgului. Frații adunați au luat în considerare cu grijă dacă ar trebui să continuăm să îi recunoaștem domnia și autoritatea asupra noastră sau să ne mutăm comunitățile de pe pământul său.

Totuși, nu am găsit îndeajuns de multe motive pentru a ne muta sau a refuza să îi slujim. Să fi făcut aceste lucruri, ar fi însemnat să provocăm tulburări în acea zonă și nu i-ar fi slujit aceasta măririi Domnului sau binelui general al credincioșilor.

În unanimitate s-a decis ca să lucrăm pentru domnul cardinal însuși și slujitorii săi de la Nikolsburg ca și cum am fi slujit oricărui stăpânitor din țară, dar nu pe pământurile pe care le deținea ca și episcop. Plățile pentru munca noastră ar fi venit din veniturile proprietății Nikolsburg. În continuare, am fost de acord să construim moara de la Kremsier (pe care domnul cardinal promisese să o construiască cu veniturile de la proprietatea Nikolsburg), din moment ce moara era necesară multora pentru uzul zilnic.

Nu ne-am luat alte angajamente, nici nu am spus că această înțelegere se va aplica și vreunui episcop viitor, cu care se poate că va exista o relație complet diferită decât acea cu domnul cardinal, dar ar trebui să continuăm să evităm episcopi, preoți și frați falși în mod la fel de strict cum am făcut-o până atunci.

1

Cei trei frați erau, în ordine, un viticultor, un blănar și un funcționar și un fierar al cuprului; vezi Beck, 329. Ulrih Jaussling a devenit prim-bătrân în 1619 și a murit în 1621; vezi dedesubt pp. 646(!). 680-681; ME, III, 99.

2

Kremsier (Kroměříž) de pe râul Morava, era reședința de vară a episcopilor de Olomütz (Olomouc). Când Franz von Dietrichstein a devenit episcop, situația a devenit dificilă pentru frați, care au fost de acord să lucreze pentru el ca și moșier al lor și nu ca reprezentant al bisericii Catolice, în concordanță cu decizia din 1535 (!)p. 134 de deasupra). Vezi Hruby, Wiedertäufer, 33-34; Zeman, Topography, #64; de asemenea vezi dedesubt, pp. 564-567; Robert Friedmann, ”Dietrichstein,” ME, II, 59-60.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: