1594-1595. Cronica fraților hutteriți.

1594

Pe 8 ianuarie, 1594, fratele Iacob Hinner sau Kitz, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Pribitz.

La Neumühl, pe 9 martie, cei trei frați Stoffel Schenck, Konrad Glasser și Leonard Schmidt au fost numiți în slujba Cuvântului.

Fratele Hauptrecht Zapff1 a fost numit și de asemenea investit ca și slujitor al Evangheliei.

De asemenea, în aceeași zi la Neumühl, încă patru frați,2 Martin Gotzman, Georg Haan, Rudolf Hirzel și Iosif Hauser au fost aleși în slujba Cuvântului și supuși unei perioade de testare.

Curând după, Georg Haan a fost eliberat din slujba sa la cererea lui repetată, deoarece suferea în mod cronic de niște probleme la al său cap.

Pe 2 aprilie, 1594, fratele Matia Geyersbühler, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Klein Niemtschitz lângă Prahlitz.

Pe 24 aprilie, fratele de nouăzeci și doi de ani și slujitor pentru treburi de zi cu zi, Andreas Gauper, a adormit în Domnul la Protzka, Ungaria.

Pe 14 septembrie, fratele Martin Kirsch, un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Altenmarkt.

1595

Pe 5 februarie, 1595, fratele Matthaeus Porst, un slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu, a adormit în Domnul la Watzenowitz.

Pe 30 martie, fratele Andreas Lehner, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Austerlitz.

În a patra duminică din Postul Paștelui la Neumühl, fratele Valtin Miglitzer a fost ales în slujba Cuvântului și a fost supus unei perioade de testare.

În acel an, Dieta de la Brünn a decis că trebuie să plătim zece guldeni pe deasupra celor douăzeci pe care deja ne înțelesesem cu ei să îi plătim pentru fiecare casă cu o bucătărie. De asemenea, ori că morarii noștri erau tocmiți în morile domnilor pe lefuri sau sub contract sau ori că lucrau în propriile noastre mori pe pâraie mari sau mici, trebuiau să plătească un gulden pentru fiecare roată de morărit.

Că lucram în moară pentru o treime sau pătrime cotă-parte, taxa era de șase gologani pentru fiecare roată de moară. Nu puteam plăti aceste taxe pentru morărit deoarece au fost impuse în perioadă de război și știam că vor merge pentru a susține războiul.

Taxa menționată mai sus de douăzeci de guldeni pe care am căzut de acord să o plătim pe casele noastre, în schimb, a fost cerută pentru ca Dieta Regională să beneficieze de ea în perioadă de pace.

Tot în același an , a trebuit să părăsim Welka unde trăiserăm pentru mulți ani.3 Domnul Arckhleb de Kunowitz, moșierul nostru maghiar, ne-a poruncit să plecăm, doar pentru că din diferite motive nu am putut să îi îndeplinim cererea sa ca să trimitem pantofari la Welka. A trebuit să ne supunem, încredințându-ne pe noi lui Dumnezeu.

A confiscat toată cheresteaua pentru construcții și lemnul de foc pe care îl aveam acolo, aproximativ o sută de câruțe.

Ne-a luat clădirile și cam nouăzeci și patru de morgeni [aproximativ șapte pogoane], unele deja pregătite și semănate cu semințe iarna, iar restul cu grânele văratice încă stând pe câmpuri. Și-a însușit totul, pajiști, podgorii și mult mai mult; și a trebuit să îndurăm pierderea.

1

Hauptrecht Zapff, unul dintre cei șapte scribi ai cronicii a copiat în întregime manuscrisul original al lui Braitmichel (acesta este acum considerat pierdut) și a continuat să consemneze paragrafe până în 20 noiembrie, 1591 (p. 520 deasupra(!), sub conducerea prima dată a lui Hans Kräl, apoi a lui Klaus Braidl. De asemenea vezi, p. 492 n. Pentru ilustrații cu scrisul lui Hauptrecht Zapff, uite-te la sfârșitul volumului.

2

Primii frați erau un postăvar, un bărbier-chirurg și un șelar; vezi Beck, 319. Despre misiunea lui Hauser în Prussia, uite-te dedesubt, pp. 561-563(!).

3

Welka (Velká nad Veličkou), la est de Strassnitz (Stràžnice). Conform lui Beck, 320 n.2, hutteriții s-au așezat acolo împrejurul anului 1560. Zeman, Topography, #170.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s