”Chiar dacă îmi smulgeți venă după venă din trupul meu și tăiați o fâșie de piele în fiecare zi, nu mă voi dezice sau abate de la adevărul sfânt.” Execuția fratelui Thoman Haan la Freiburg în Bavaria, 18 iunie 1592. Cronica fraților hutteriți. (162)

1592-1618: Prigoană reînnoită

1592

Pe 12 mai în anul 1592, fratele Thoman Haan a fost capturat și pus în închisoare la Freiburg în Bavaria din pricina credinței sale. A fost întins cu cruzime și interogat sub tortură pentru a-l convinge să le zică informația pe care o vroiau și să se dezică. L-au lăsat să atârne pe scară de la opt până unsprezece.

Răspunsul său a fost, „Aveți putere asupra corpului meu, așa că faceți-i ce vreți. Nu același lucru se poate spune despre sufletul meu. Nu veți extrage de la mine ceea ce vreți să știți. Nu voi trăda pe nimeni. Chiar dacă îmi smulgeți venă după venă din trupul meu și tăiați o fâșie de piele în fiecare zi, nu mă voi dezice sau abate de la adevărul sfânt.”

L-au ponegrit și l-au numit un seducător care a atras mulți oameni la această sectă a rebotezaților. Dar el le-a spus că era adevărul botez creștinesc și nu un botez duplicat; dacă ar putea să convertească întreaga lume murind încă de trei ori, ar face-o cu bucurie (dar doar dacă ar fi posibil).

După ce stătuse în închisoare de șase săptămâni și nu dădea vreun semn că se va dezice, a fost scos afară joia, pe 18 iunie, iar bățul judecătorului i i-a fost frânt deasupra capului. La aceasta s-a întors înspre oameni și a strigat de trei ori cu putere, „Laudă și mulțumiri lui Dumnezeu că acest moment a venit într-un sfârșit,” pentru că așteptase deja de ceva vreme.

Călăul l-a legat și intenționa să îl urce într-o căruță, dar Thoman a spus că dorea să meargă pe jos până la locul morții sale așa cum și Hristos a mers înspre a sa și a început să cânte. Conetabilul i-a spus să tacă, dar călăul i-a spus, „Lasă-l să cânte.”

În timp ce era condus, un popă și alții au venit la el. Popa l-a întrebat dacă dorea să se îndrepte sau dacă credea că doar el și camarazii lui în credință erau virtuoși și toți ceilalți erau blestemați. Fratele Thoman i-a răspuns, „Facem eforturi să ne supunem lui Dumnezeu și să evităm păcatul. Nu tolerăm pe nimeni care trăiește în păcat – nu îi permitem să mai rămână alături de noi. Nu condamnăm pe nimeni, ci fiecare păcătos este condamnat de către faptele sale rele.”

Noi, de asemenea, îi pedepsim,” i-a răspuns popa.

Replica lui Thoman, „Cum puteți pedepsi păcatul? Cu cât pedepsiți mai mult, cu atât oamenii devin mai răi. Dacă păstorul nu este bun, cum poate fi mioara? Sunteți proroci mincinoși.” Apoi i-a spus preotului, „Piei din fața mea, proroc mincinos!”

Apoi, popa a început să țină slujba. El spunea că romano-catolicii se bucură de avantajul de a avea trupul și sângele adevărat al lui Hristos și noi nu avem nimic din toate acestea. Thoman i-a răspuns, „Vă vindeți messa pe bani, la fel ca Iuda atunci când l-a trădat și vândut pe Hristos. Dar noi mâncăm și bem Cina Domnului în amintirea lui, așa cum el ne-a poruncit-o.” Apoi l-a întrebat pe popă, de unde a scos-o pe aceea referitoare la messă.

Popa a amuțit, pentru că nu știa. Dar apoi a spus, „Așa stă scris în Biblie.”

Fratele Thoman l-a întrebat, „Unde mai exact?”

Popa i-a spus, „Pavel a scris despre aceasta în capitolul al cinsprezecelea.”

Nu astfel!” i-a răspuns fratele. „Pleacă! Ești un proroc mincinos.”

Când Thoman a intrat în îngrăditură, călăul l-a întrebat dacă dorea să se roage, dar i s-a spus, „Mi-am terminat rugăciunea, acuma dă-i înainte.” A ales un loc și a îngenunchiat. Călăul și-a scos sabia și l-a implorat de trei ori de dragul lui Dumnezeu să se dezică și apoi îl va lăsa să plece, pentru că nu vroia să îl execute. Fratele i-a răspuns că nu se va dezice, „Dă-i bice, dă-i bice! Așa trebuie să fie.”

Astfel că Thoman a fost decapitat și și-a dat duhul în pace. Apoi, călăul i-a așezat trupul pe o grămadă de lemne, i-a împins și mâinile pe grămadă și a aprins focul. După ce trupul arsese deja de ceva timp, capul s-a mișcat aproape de trup și mâinile s-au ridicat. Deși bătea un vânt puternic în ziua aceea, fumul se ridica direct la cer, după cum ne-au spus-o martori oculari. Astfel, fratele Thoman Haan a depus mărturie curajoasă prin sângele său adevărului sfânt la Freiburg în Bavaria.1

1

Două cântări despre moartea lui Haan se află în LdHBr, 792-798. A doua cântare, cu acrostihul ”Thoman Haan Mateus Mair,” descrie și moartea lui Matthias Mair (vezi dedesubt); vezi Wolkan, Lieder, 236. De asemenea vezi ME, II, 614; Martyrs Mirror, 1089; Beck, 315-316.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s