” A mers la locul de execuție fiind umplut de pace.” Execuția fratelui Iacob Platzer la Silian, valea Puster, Tirol, 7 august 1591. Cronica fraților hutteriți. (161)

Pe 19 iunie, Iacob Platzer, un lăcătuș a fost capturat la Silian în valea Puster, Tirol.1 A rămas în butuci în închisoare pentru opt săptămâni, până la 7 august. Adversarii lui nu i-au putut distorsiona convingerile; s-a ținut de ele cu hotărâre ca venite de la Dumnezeu și a refuzat să devieze de la adevăr. Prin urmare, a fost condamnat să moară de sabie, în concordanță cu mandatul împărătesc. A mers la locul de execuție fiind umplut de pace, neperturbat de faptul că va avea să moară pentru credința sa.

Și-a făcut rugăciunea la Dumnezeu, iar călăul l-a decapitat și apoi l-a îngropat. Astfel, a oferit o mărturie dreaptă pentru adevărul sfânt. Lăudat să fie Dumnezeu, care i-a dat harul și tăria necesară.

Miercurea, pe 20 noiembrie, fratele Leonard Reuss, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Moskowitz.2

Pe 18 septembrie, fratele Gall Perger, un bătrân slujitor al treburilor de zi cu zi a adormit în Domnul la Neumühl.

1

Silian, lângă granița italiană de pe râul Drau. Iacob Platzer s-a născut la Prad pe Stilfser Joch, la 13 km vest de Schlanders. Vezi Martyrs Mirror, 1082; ME, IV, 189; Beck, 308-310.

2

Acesta este ultimul paragraf redactat în scrisul de mână al lui Hauptrecht Zapff, în codexul „1581.” Numele următorului scrib, care a continuat cronica până la sfârșitul lui 1592, nu ne este cunoscut.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: