Alungarea din Voitelsbrunn, Pergen și Pulgram. 1591. Cronica fraților hutteriți (159)

Pe 7 mai, cele două comunități ale noastre au trebuit să se mute din Voitelsbrunn și Pergen, unde trăiserăm pentru mai bine de treizeci de ani. Domnul Sigismund von Dietrichstein moștenise acele două sate, pe lângă altele, după moartea tatălui său. Ne-a poruncit să îi părăsim proprietățile, pur și simplu din pricina credinței noastre, și am fost obligați să o facem, încredințându-ne cauza în mâinile Domnului. Ne-a dat optsprezece săptămâni pentru a pleca. Ni s-a permis să vindem ceea ce puteam de pe întinsul proprietății care nu aparținea clădirilor, deși am ieșit în pierdere prin aceasta.

A trebuit să abandonăm casele și câmpurile cu grâne fără a beneficia de vreo compensație.

De asemenea, a trebuit să ne mutăm din ferma de la Pulgram, unde îi slujisem pe domnii de Nikolsburg pentru mai mult de treizeci de ani, dar ni s-a dat voie să ne luăm lucrurile.

Tot în același an a fost foamete, în special în Boemia și cum destul de multe grâne erau exportate din Moravia, existau lipsuri și în această țară. În săptămână dinainte zilei sf. Ioan [6 mai], făina de grâu era vândută pentru doi taleri și patru groși la Auspitz și secara la doi taleri. Dar Dumnezeu se gândise la poporul său și le dăduseră bătrânilor o asemenea prudență că proviziile lor de pâine nu au fost nicicând mici pentru a provoca lipsuri.

Cum câmpurile au fost bogate în grâne, după seceriș situația s-a îmbunătățit.

În acest an ne-am mutat înapoi la Sabatisch în Ungaria și de asemenea la Wostitz, de unde am fost forțați să plecăm cu zece ani înainte. Acum, proprietarii ne-au implorat să ne întoarcem.1

1

Alte surse adaugă: „Același lucru s-a întâmplat la Dannowitz”; vezi Beck, 306; Zeman, Topography, #30c.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s