Moartea de martir a fratelui Leonard Boltzinger la Julbach, 8 martie 1591. Cronica fraților hutteriți. (158)

Vinerea în prima săptămână a Postului Paștelui, pe 8 martie în acest an, fratele Leonard Boltzinger, un ceasornicar de meserie, a fost executat pentru credința sa în Hristos. Aceasta s-a petrecut la Julbach, un târg nu departe de Braunau în Bavaria, după douăzeci și trei de săptămâni de întemnițare.

julbach-kern

Biserica din Julbach, construită pe la 1400, exista pe vremea când fratele Leonard a fost martirizat în apropiere.


A fost prins la Julbach, în marțea dinaintea sărbătorii sf. arh. Mihail și Gavriil [29 septembrie] în anul de dinainte, apoi a fost dus în orășelul Braunau și a fost pus într-o temniță întunecată. Într-un efort menit să îl facă să își renege credința a fost torturat prin întindere, prima dată fără greutăți, a doua oară cu un bolovan atârnat de el. Și totuși, întotdeauna răspunsul său era același: că nu se va dezice.

Într-un sfârșit a fost dus înapoi de la Braunau la Julbach, unde fusese capturat și în aceeași vineri a fost condus înspre moartea sa. Traversând podul peste râul Inn, a început să cânte o cântare voioasă și în felul acesta a mers tot drumul până la locul de execuție. Deși încă era hărțuit și se punea presiune asupra lui pentru a se dezice, a spus cu franchețe că nu o va face. Știa că era împământat în credința adevărată și dacă ar fi avut și zece capete, unul peste altul, ar fi trebuit ca toate să fie tăiate înainte de a-și abandona credința.

Apoi, călăul l-a decapitat și după l-a ars. Fratele Leonard a rămas de neclintit în credință, agățându-se de dragostea lui Dumnezeu până la sfârșit și nelăsând nimic să îl îndepărteze de la aceasta. Laudă lui Dumnezeu care i-a dat tăria și curajul.1

Pe 9 martie tot în acest an, fratele Georg Maier, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Altenmarkt.

În a treia duminică din Postul Paștelui, șase frați au fost aleși pentru slujba Cuvântului și au fost lăsați într-o perioadă de testare la Neumühl. Aceștia erau Franz Moritz, Hans Schmied, Leonard Schmidt, Stoffel Rath, Konrad Glasser și Stoffel Schenck.2

1

O cântare despre moartea lui Leonard Boltzinger, cu un acrostih cu numele său, se află în LdHBr, 788-790; vezi Wolkan, Lieder, 235-236. De asemenea vezi ME, I, 385; Martyrs Mirror, 1080; Beck, 304-305.

2

Primii cinci dintre acești frați erau, în ordine, un tăbăcar, un viticultor, un tâmplar, un pantofar și un țesător de lână. Al șaselea, Stoffel Schenck era un pantofar și fost slujitor al Cuvântului printre cei din Frăția elvețiană; vezi deasupra, p.511(!). Beck, 305.

Hans Schmied provenea din Rommelshausen, Württemberg și a devenit un rebotezat în 1581, s-a alăturat hutteriților în Moravia și a fost trimis în misionariat în țara sa natală în 1590. Acolo a fost arestat și ținut în închisoare de la mijlocul lui august până în 4 decembrie în același an. După eliberarea sa a scris o relatare cuprinzătoare a pățaniilor sale pentru biserica-comunitate din Moravia; vezi Bossert, Quellen, 652-665; traducerea în engleză în Klaassen & Friesen, Sixteenth Century Anabaptism, 175-186. A murit în Moravia în 1602 (p. 555 dedesubt!). ME, IV, 466; Friedmann, Schriften, 127; Beck, 303.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s