Creștinism de familie sau ”creștinism” de sinagogă? (5)

Serial(1, 2, 3, 45)

       ” Voi binecuvânta pe ceice te vor binecuvânta, şi voi blestema pe cei ce te vor blestema; şi toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine”
Geneza 12:3
Binecuvântarea lui Avraam

Expresia ”adunarea din casa lui” cutare se regăsește atât de des în Noul Testament încât ispita de a o pune ca titlu am avut-o.
Dar pentru că termenul ”casa” în românește semnifică atât clădire cât și familie, e evident din context că apostolul a vrut să arate mai mult termenul familie, de aceea am pus în titlu termenul ”familie”: creștinism de familie.logo_bottom1
Gândiți-vă de câte ori a botezat ”casa” unuia sau altuia, e evident că nu a botezat clădirea, ci pe cei ce au crezut din acea familie.
După ieșirea din sinagogă, la Corint, creștinii au intrat după Pavel în casa lui Iust, aici e evident că e vorba de familia lui Iust și și de casa lui Iust.
Deci aș vrea să nu reținem doar unul din sensuri, ci pe amândouă: casă=atât clădire cât și familie.
Găsim în Noul Testament adunarea din casa lui Gaius, a lui Arhip, a Lui Aquila și Priscila și din casele(familiile) multor altor creștini.
De ce nu găsim adunarea din sinagoga cutare sau cutare la creștinii dintre neamuri?
Argumentul invocat de mulți, că din cauza prigoanei, creștinii n-au putut să-și facă locuri de închinare, nu stă în picioare.
Evreii aveau sinagogi și încă de mai multe feluri.
Nu găsim nici măcar ca intenție sau ca sugestie în toată învățătura apostolilor ideea de a construi temple sau de a ține zile sfinte?
(Sau că atunci când vor fi ”liberi” își vor face și ei clădiri!)

Atunci e ceva greșit cu creștinismul din ziua de azi care nu poate fără clădiri?
Nu cumva e un altfel de creștinism?
Nu cumva una au predicat apostolii și alta ”pastorii” și popii de astăzi?
Ba da, creștinismul de sinagogă nu este creștinismul biblic, creștinismul de sinagogă e continuarea și moștenirea curentului iudaizator care s-a dezvoltat paralel cu creștinismul dintâi, continuarea ”celor ce își zic iudei dar nu sunt”, a acelor ”apostoli nespus de aleși” de la Corint, a acelor ”frați mincinoși” furișați și strecurați printre creștinii din Galatia, a Învățătorilor mincinoși amintiți de Petru sau Iuda.
Că această distrugere a turmei va veni, le-a spus apostolul Pavel bătrânilor din Efes: ”nu vor cruța turma” și le-a spus și când: ”îndată după plecarea mea”.
Procesul s-a numit ”apostazie”, a fost profețit, l-am văzut în istorie, îl vedem printre noi și va sfârși prin distrugerea Curvei celei mari, înșelătoarea neamurilor, dar acesta este alt subiect.

Să ne întoarcem la creștinismul de familie, așa cum îl vedem descris și practicat în tot Noul Testament, fără clădiri, dar cu multe case, fără popi, dar cu mulți bătrâni (și bătrâne), fără ”fruntași”, dar cu ”stâlpi„.
(Să nu vă supărați pe mine , nu eu am scris Biblia, eu scriu ce am găsit în ea.
Dacă găsiți altceva, vă rog comentați cuviincios și cu rânduială mai jos.)

Autoritatea în Creația lui Dumnezeu este următoarea:

„Dar vreau să ştiţi că Cristos este capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este capul lui Cristos” (1 Corinteni 11:3)

Nu scrie că Cristos este Capul oricărui pastor.
Femeie creștină, capul tău este bărbatul tău, nu pastorul tău!
Bărbat creștin, capul tău este Cristos, nu un pastor!
(Slujba biblică de bătrân (prezbiter) înseamnă ceea ce este scris: bătrân. Cât ești tânăr ascultă de bătrâni și când devii bătrân învață tu pe alții (toți trebuia să fiți ”învățători”)! Nu încălzi cu fundul tău o bancă de sinagogă și nu asculta toată viața de un popă cu diplomă, că nu vei auzi ”vino slugă bună„ dacă faci așa!)
Binecuvântările se dau pe familii, nu pe sinagogi!
Lasă să fie adunare în familia ta, fă din casa ta loc de adunare, nu-ți du tu familia la sinagogă, că nu asculți de Hristos dac-o duci!
La sinagogă slujbele se fac după rânduiala Vechiului Testament, clădirea copiază modelul templului, ierarhia copiază preoția vechi-testamentală și Marele preot din Cer-Hristos este lepădat afară din ierarhia asta.
Puterea (autoritatea) învierii lui Hristos stă în slujba Lui de mijlocire pentru noi: ”stă la dreapta lui Dumnezeu și mijlocește pentru noi”.
Autoritatea Lui se manifestă în această ierarhie: Dumnezeu-Tatăl, apoi Domnul Isus, apoi bărbatul din casă(soțul) și apoi femeia(soția lui) și apoi copiii.
Această ordine n-a schimbat-o nici o teorie ”modernă„, nici feminismul, nici umanismul.
Doar cei neascultători o leapădă și astfel se lipsesc singuri de binecuvântările care provin din puterea de mijlocire a învierii lui Hristos, de binecuvântările lui Avraam peste toate familiile pământului.
Aceste promisiuni avraamice n-au fost desființate de legea venită după patru sute de ani și nici nu e nevoie de sinagogile nicăieri poruncite pentru a intra sub aceste binecuvântări.
Intră sub binecuvântare cei ce au credință și prin credință se duc singuri direct la Mijlocitorul din cer să-și ceară iertare, nu printr-o sinagogă sau pe la un pastor/popă.
Dar putem ieși de sub binecuvântări, dacă ținem cana la robinetul desființat.

Sinagoga, creștinismul de sinagogă a fost o invenție  a diavolului și este perpetuat de cei ce au făcut din evlavie un izvor de câștig.

Dragul meu, tu ce fel de creștinism vezi în Biblie?
Într-adevăr, istoria e plină de catedrale și cruciade, de concilii și preasfinți, dar această istorie a fost zidită și scrisă de Caini, nu de Abeli, de Iude, nu de cei uciși de ei.
Te uiți la istorie sau la Biblie?
Nu te uza cârtind!
Nu-ți place de pastorul care-ți predică, lasă-l în pace, predică tu!
Iată, acum internetul îți oferă amvoane de unde nu te dă nimeni jos(încă), vorba lui Alin Loloș de aici (min 3.25).
Nu-ți place biserica, s-ar putea ca nici lui Dumnezeu să nu-i placă, fă din casa ta ”biserică”, începe cu soția ta, cu copiii tăi.
Poate trebuie să începi cu tine!

Binecuvântarea lui Dumnezeu nu se dă prin sinagogă (poate tu îi zici biserică, dar ai în cap o clădire când zici asta, fii sincer), ci se dă direct de la Hristos prin tine soțule către soția ta, apoi către copiii voștri și prin familia voastră către lume.
Nu este altă ierarhie, că dacă ar fi, ar scrie cam așa : Hristos este capul oricărui pastor, pastorul este capul comitetului, comitetul este capul bisericii sau capul membrilor bisericii.
Nici pomeneală de așa ceva în Biblie.
E posibil ca creștinismul de astăzi să citească altă Biblie…sau niciuna!

Biblia prezintă un singur fel de creștinism, un fel legat de oameni, nu de ziduri, de legături umane, nu de organizații, un creștinism bazat pe atitudini, nu pe bani.
Gaius, gazda lui Pavel era și gazda adunării.
Roma era plină de adunărele și Pavel le cunoștea pe toate.
Poate ca predicator nu-ți place să vorbești la unu-doi, dar apostolul învăța cu lacrimi PE FIECARE din cei de la Corint.
S-ar putea să vrei să urmezi pe alții, nu pe apostolul, poate pe cei ”nespus de aleși”, sigur ăia predicau la mulțimi.
Creștinismul de sinagogă a fost înființat de apostolii nespus de aleși, evrei iudaizatori (2 Corinetni 11:22 ” Sunt ei Evrei? Şi eu sunt! -Sunt ei Israeliţi? Şi eu sunt! -Sunt ei sămânţă a lui Avraam? Şi eu sunt! -”), galatenii nechibzuiți sau corintenii care sufereau cu plăcere pe nebuni, urmându-i cu ușurință.

Apostolul a promovat un creștinism de familie pentru că știa calea pe care vine binecuvântarea: prin Hristos, Capul oricărui bărbat.

Tu vrei să fi acel bărbat?
Vrei să capeți binecuvântările lui Hristos?
Sau vrei să rămâi momâia unui șmecher care te manipulează pe tine și pe familia ta, căruia ți-ai dat copiii să ți-i învețe și la care soția ta se uită poate mai ceva ca la tine?

Dumnezeu nu locuiește în temple zidite de mâini omenești, este un adevăr pentru care Ștefan  a fost ucis cu pietre, Pavel l-a predicat la Atena și este o promisiune care ne ține și pe noi în viață.
Nu cotiza și nu sponsoriza cărămizi și betoane, Dumnezeu n-are nevoie de ele, popa care le promovează însă are!
Dumnezeu are nevoie de cărămida care ești tu, inima ta, să ți-o dezpietrească, să ți-o facă moale și ascultătoare pentru a se potrivi și a crește împreună în Templul Său cel viu.
Apostolul Ioan numește pe iudaizatori ca fiind cei ce zic că sunt iudei și nu sunt și apoi le pune eticheta: sinagoga Satanei.
Nicăieri nu scrie în Biblie de sinagoga Domnului.
În Vechiul Testament nu scrie nimic de sinagogă, în Noul Tetsament scrie mult, dar e denumită sinagoga lor sau sinagogile lor și în Apocalipsa adunarea iudaizată este numită ”sinagoga Satanei”.
Nu sunt figuri de stil, ci titluri explicite, satana a generat această copie grotească a Adunării lui Hristos.
Scoate afară din capul tău sinagoga, nevoia de sinagogă, scoate-o din ecuația gândirii tale și vei scoate un puternic cui al diavolului, vei da afară lucrurile lui Tobia.

Anunțuri

8 Responses to Creștinism de familie sau ”creștinism” de sinagogă? (5)

 1. ion vizitiu spune:

  Draga Vestea Buna, in mare parte sunt de acord cu ceea ce scrieti dar nu inteleg totusi cum interpretati acele texte in care se vorbeste despre adunarea LAOLALTA a fratilor ca doar nu s-or aduna afara pe viscolul iernii sau in arsita soarelui vara.
  Am vazut acele filmate cu adunarea din casa fratelui Moldoveanu dar pot sa va spun ca sala adunarii in care am crescut eu era mai mica decat aceea. Nu oricine are harul asta sa aiba o casa asa incapatoare. Sunt deacord ca crestinismul modern a deraiat si a devenit o afacere si un sistem corupt dar [..moderat..] Si daca mai ai si o familie numeroasa si abia incapi in casa in care locuiesti cu cine te mai aduni?
  Apostolul Pavel vorbeste despre adunarea din Corint , Laodicea etc si nu despre adunarelele din localitatile respective.
  Apoi am vazut filmatul cu [..moderat..]

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragă IV
   Ai scris: ”Apostolul Pavel vorbește despre adunarea din Corint , Laodicea etc. si nu despre adunarelele din localitatile respective.”
   Ba da, la Roma erau o grămadă de ”adunărele” (vezi cap 16 din Romani) și se adresează ”vouă tuturor care sunteți preaiubiți ai lui Dumnezeu în Roma…” 1:7
   Dacă casa dvs. era așa de mică, că abia vă încăpeau copiii, sigur nu puteați fi gazda adunării. Gaius avea o casă mai mare la Corint (găzduia și adunarea și pe Pavel), la fel Iacov la Ierusalim sau camera de la Troa de la etajul doi.
   Imaginea apartamentelor comuniste ca și ”case” nu e cea mai bună, casele din antichitate erau mai mari cu mult, deși dacă privim istoria anilor 50-80, mai bine ne-am fi adunat prin apartamente decât sub zâmbitoarea supraveghere a pastorilor și responsabililor puși de departament peste biserici.
   A.L. e sincer și trebuie lăsat în pace.
   E un fel de Ilie sau Elisei în Israel.
   Trebuia să-i spuneți lui faza cu ”trăitul prin credință” la faracompromis.
   Nu cred că el citește pe-aici.
   Nu e prea OK să las comentul cu părerea dvs. negativă despre X. Acțiunea are nume: e bârfă. NU?
   Dacă sunteți de acord că ”…crestinismul modern a deraiat si a devenit o afacere si un sistem corupt” și că ”retragerea in case adunandu-ne cu noi insine” nu este o solutie, atunci ce propuneți?
   Și de ce să vorbim despre retragere, eu nu mă retrag de nicăieri, că n-am ”înaintat” niciunde, nici Pavel nu ”s-a retras” din sinagogă la Corint, ”a înaintat” în casa lui Iust.
   Așa că îți propun să înaintezi, să nu mergi cu spatele și ai altă perspectivă.
   Depinde la ce-i zici ”înainte”.

   Apreciază

 2. Emil Dumitrascu spune:

  si totusi cum explicam ca apostolilor dupa ce au fost eliberati din inchisoare ,ingerul care i a eliberat le a zis = mergeti in templu si vestiti L pe Hristos F A cap 5 v 19 si 20 ,Deasemenea cum explicam versetul din fapte cap. 5 cu v 42 ? SAu versetul tot din fapte cap 6 v 7.Aici la ultimul verset preotii doar nu veneau in case?Deasemenea Fapte cap,2 cu 46?

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragă Emil
   este o taină (sau mai multe) ceea ce vrei dumneata să înțelegi…și nu e o taină ușor de descoperit.
   Proorocii din vechime doar au întrezărit-o, evreii de astăzi habar n-au de ea (deși îi suportă consecințele),
   lumea n-o cunoaște și văd că și dumitale îți este cu totul străină.
   E vorba de taina Adunării (a trupului lui Hristos) și de taina împietririi evreilor.
   Se vede ignoranța cuiva din nivelul întrebărilor care le pune.
   Nimeni nu poate mima cunoștința, e ca limba japoneză: nu te poți face c-o cunoști, decât până dai nas în nas cu un japonez.
   Emil, tu nu cunoști lucruri simple din Cuvântul lui Dumnezeu: de ce Evanghelia trebuia vestită întâi evreilor, de ce și cum evreii au fost împietriți, cum evreii s-au umplut de pizmă împotriva apostolilor, de ce, de exemplu Pavel l-a tăiat împrejur pe Timotei și nu l-a tăiat împrejur pe Tit, cum evreii credincioși și neamurile alcătuiesc un simplu trup și de ce spune Pavel că tăierea împrejur nu este nimic.
   A fost un proces acolo, proces de tăiere a unor ramuri și de altoire a altora în același măslin.
   Așa explicăm.
   Din versetele dumitale să deduci că astăzi trebuie să zidim temple nu dovedește decât un nivel de necunoaștere a Planului lui Dumnezeu vrednic de un răspuns și mai milos ca al meu.
   Se poate mai mult Emil!

   Apreciază

   • Emil Dumitrascu spune:

    departe de mine gandul ca eu pledez pt biserica ca si cladire. sunt unul care am luat papara cu constructia bisericii.Am investit mult si materialiceste si spiritual si m am ales cu dipret marginalizare pt ca am predicat adevarul si n am cauiat la fata oamenilor .Eu am ales versetele acelea pt ca frate draga in pledoria ta ai spus la un moment dat ca nu gasim in tot noul testament ca fratii din biserica primara se intanleau la templu sau la sinagoga. Dar acum am inteles din raspunsul tau cum stateau lucrurile din planul lui Dumnezeu cu privire la poporul evreu.Romani cap 9 si n multe alte locuri . Fii binecuvantat.Iti citesc toate articolele de mult timp si chiar ma regasesc in ele si ma intaresc in cuvint cand vad ca mai sunt si altii care vad cum stau lururil in aceste vremuri.

    Apreciază

 3. Emil Dumitrascu spune:

  Emil Dumitrascu spune:
  15 Decembrie 2016 la 21:19

  departe de mine gandul ca eu pledez pt biserica ca si cladire. sunt unul care am luat papara cu constructia bisericii.Am investit mult si materialiceste si spiritual si m am ales cu dipret marginalizare pt ca am predicat adevarul si n am cauiat la fata oamenilor .Eu am ales versetele acelea pt ca frate draga in pledoria ta ai spus la un moment dat ca nu gasim in tot noul testament ca fratii din biserica primara se intanleau la templu sau la sinagoga. Dar acum am inteles din raspunsul tau cum stateau lucrurile din planul lui Dumnezeu cu privire la poporul evreu.Romani cap 9 si n multe alte locuri . Fii binecuvantat.Iti citesc toate articolele de mult timp si chiar ma regasesc in ele si ma intaresc in cuvint cand vad ca mai sunt si altii care vad cum stau lururil in aceste vremuri.

  Apreciază

 4. Sandu Daniel spune:

  Am dat o apreciere lui Emi pentru felul liniștit cu care a primit răceala răspunsului dat de dumneavoastră .Frate drag , să nu vă suparați dar uneori se vede un soi de superioritate și aroganță in unele răspunsuri pe care le dați la comenturi. Ori suntem frați și ne așteptam uni pe alții ori doar la teorie suntem meșteri. Teoria in adevăr e foarte bună si sănătoasă pe acest blog, eu am învățat multe aici . Sănătate.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Daniel, comentariul dumitale nu e tot ”teorie” și ”superioritate” dacă vrei s–o iei așa?
   Oricine face o afirmație poate fi acuzat de oricare altul că ”ce se dă mare să spună asta?” sau ”e teorie, practica s-o vedem!”.
   Eroarea se numește ”pragmatism” și conduce la o disprețuire a oricărei forme de învățare, că e ”teorie”.
   Observați însă că Dumnezeu a făcut pământul prin ”teorie” (Cuvânt), îl întreține tot prin teorie, nu bagă pe foc și pământul va fi nimicit și transformat tot prin teorie.
   La apostoli le-a poruncit să vestească tot o teorie (un cuvânt, o evanghelie), nu le-a spus să facă temple, ziduri, mănăstiri, biserici, iar dumneavoastră când ați citit ce am scris eu, ați citit tot o teorie și culmea…mi-ați răspuns tot în teorie, ca să mă acuzați că ”la teorie suntem meșteri”.
   Chiar și dvs. v-ați dovedit meșter la teoria comentariului dvs., dar dacă mai veniți cu unul tot așa de fără fundament, veți teoretiza pe alte plaiuri, că e slobod.
   Asta ca să vedeți că ”soiul de superioritate” înseamnă să știu să-mi fac curat în casă, ca ”smerita” mizerie, chiar verbală a certurilor, să miroasă afară.
   Cu drag…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s