” În alte locuri am fost jefuiți de porci, vaci și cai. Trebuie să îndurăm această tâlhărie până în ziua de azi. Cine știe când se va sfârși!” Cronica fraților hutteriți. (155)

1589

De ziua sf. Gall [16 octombrie], 1589, fratele Valtin Hörl, un vechi și credincios slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul la Klein Niemtschitz.

Tot cam pe acum, Stoffel Schenck, din Rehag (zona Berna, Elveția), a devenit fratele nostru. Înainte a fost un slujitor al Cuvântului printre cei din Frăția Elvețiană, el s-a alăturat comunității noastre bisericești împreună cu oamenii săi.

În acest an a trebuit să plecăm din Boretitz, unde trăiserămm pentru mulți ani. Doamna proprietății nu ne plătea pentru munca pe care o prestasem în via dumneaei și dorea să ne deducă impozitele de război din lefurile noastre. Într-un final, ne-a poruncit să plecăm și ne-a privat de a mai putea numi acel loc acasă.

Aceste impozite (menționate de câteva ori și înainte), pe care nu le puteam plăti din motive legate de conștiință, au fost anulate o perioadă de către Dieta regională, dar aceasta a durat doar șase luni, până într-o anumită dată. După aceasta, proviziile noastre au fost confiscate din nou. În unele locuri vinul a fost luat, de exemplu, trei butoaie din Austerlitz și două din Lettonitz. Aceasta s-a petrecut într-o perioadă când prețul vinului a crescut la patruzeci de taleri un butoi, chiar cinzeci și cinci de taleri, mai mult decât se așteptase oricine din Moravia. În câteva locuri, boii ne-au fost luați, cum s-a petrecut pe proprietatea Nikolsburg; în 1590 șase boi, îngrășați în timpul iernii, ne-au fost luați din cele patru patru comunități ale noastre de acolo. În alte locuri am fost jefuiți de porci, vaci și cai. Trebuie să îndurăm această tâlhărie până în ziua de azi. Cine știe când se va sfârși!1

1

Alte surse ne informează că „micii turme i s-a ordonat să se mute în Kobelitz” (Kobylí, la aproximativ 11 km est de Auspitz) și că o comunitate a fost fondată acolo chiar în acel an, 1589. Vezi Beck, 302; Zeman, Topography, #61.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s