”În timp ce era condus înspre butuc, cânta cu bucurie și cu inima încrezătoare.” Execuția fratelui Petre Saimer la Freiburg la 8 iulie 1588. Cronica fraților hutteriți (154)

1588

În anul 1588, de duminica Oculi [a treia duminică din Postul Paștelui], la Neumühl, trei frați au fost investiți în slujba Cuvântului de către bătrâni prin așezarea mâinilor: Nikolasch Holba, Andreas Kleesattel și Hans Eberle.

Pe 3 iulie Nikolasch Holba, un slujitor al Cuvântului, a adormit în Domnul la Klein Niemtschitz.

Tot în acest an, fratele Petre Saimer a fost prins la Freiburg, un târg din Bavaria. Rămăsese peste noapte la un han, iar dimineața când să își continue călătoria a dat nas în nas cu conetabilii, care l-au luat prizonier. A fost dus la Burghausen și i s-a oferit o audiere. Când a devenit evident că va rămâne de neclintit a fost trimis înapoi la Freiburg. Trei zile mai târziu, gardianul a trimis pentru el pe cineva în închisoare care i-a spus să se dezică. Dar fratele a răspuns, „Nu mă voi dezice. Dacă aș face-o e ca și cum l-aș abandona pe Dumnezeu al meu, credința creștină și cele zece porunci.

Când sentința capitală a fost dată, iar bățul judecătorului a fost rupt deasupra capului său,1 a strigat și a sărit în sus de bucurie. L-a lăudat pe Domnul Dumnezeu din ceruri și le-a spus că avea doar un cap, căci dacă ar fi avut două sau trei, mai degrabă le-ar fi dat și pe acestea spre scurtare decât să își abandoneze credința.

O gloată însemnată era prezentă la execuție. Plângeau cu amărăciune și mulți spuneau că era păcat că va muri. Dar el le-a spus că nu era nevoie să plângă, pentru că un popor întreg va plânge pentru el. În timp ce era condus înspre butuc, cânta cu bucurie și cu inima încrezătoare. Nu vroia ca nici popa și nici funcționarul curții să îl însoțească. Un om de vază a venit și la îndemnat, „Bunul meu Petre, dezice-te.”

I-a răspuns, „Ia mai tăceți. Nu știți nimic despre acest lucru.

Apoi a îngenunchiat și s-a rugat pentru ultima oară Domnului din ceruri, și în timp ce stătea îngenunchiat în rugăciune, călăul l-a decapitat. După ce s-a rostogolit, capul s-a întors într-un fel nemaipomenit, astfel că era îndreptat cu fața în sus, iar oamenii s-au minunat. Petre Saimer a depus mărturie cu vitejie pentru credință și adevăr sfânt cu sângele său. Aceasta s-a întâmplat pe 8 iulie, 1588.2

În acest an am fondat o comunitate la Velké Levàre în Ungaria.3

1

Obiceiul era ca judecătorul să își rupă toiagul sau bățul deasupra capului acuzatului și să arunce bucățile la picioarele acestuia, prin aceasta simbolizându-se pedeapsa capitală.

2

Petre Saimer a scris primele opt versuri din cântarea din LdHBr, 786-787, care au fost continuate de către un scrib necunoscut; de asemenea vezi Wolkan, Lieder, 238. Despre moartea lui Saimer, vezi Martyrs Mirror, 1069; ME, IV, 400; Beck, 301-302.

3

Velké Levàre (Gross-Schützen) în Slovacia zilelor noastre, un orășel la sud-est de Lundenburg (Břeclav), lângă frontiera cu Austria. Pe 26 iunie, 1588, proprietarul Velké Levàre-ului, domnul Hans Bernhard von Lembach, a emis un document prin care le era comunicată invitația hutteriților de a se așeza pe domeniul său; vezi A. J. F. Zieglschmid, ”An Unpublished `Hausbrief` of Grimmelshausen`s Hungarian Anabaptists,” Germanic Review, XV (aprilie 1940), 81-97.

Descendenții acestor hutteriți, care în secolul al XVIII-lea (ca aceia din St. Johannes și Sabatisch) au ales catolicismul în locul fugii în Transilvania (1725-1763), încă trăiesc în parohii omogene. La Velké Levàre numărau aproximativ 150 de membrii (în 1945; Zieglschmid, Chronik, 552 n.2). Numiți Habaner, ei vorbesc acuma ceha, doar generațiile mai în vârstă încă vorbesc ceva germană.

Despre Velké Levàre și așezările hutterite, vezi ME, IV, 804-805. Beck, 302.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s