Foametea din 1585. Cronica fraților hutteriți. (151)

În 1585 a existat o mare lipsă a mâncării, pentru că recolta de grâne a eșuat în această țară (Moravia). În câteva comunități unde semănaseră până la opt obroace de grâne, au recoltat doar șase peck-uri la vremea treieratului sau de abea șase peck-uri la 6 obroace semănate.1 Pe multe câmpuri care fuseseră semănate, nici secere și nici coasa nu erau agitate. Nici măcar grâne din recoltele anterioare nu exista în țară; au trebuit să cumpere grâne și să le transporte cu căruțele tocmai din Austria, un obroc costând de la douăzeci și șase până la treizeci de guldeni. Seceta a fost atât de puternică, încât apele pur și simplu au secat. În multe locuri, animalele din șeptel au murit de sete și din lipsă de pășune, furaje și fân. În comunitățile noastre din Ungaria au smuls paiele din saltele noastre și l-au folosit pentru vite. Mulți oameni își decopertau acoperișurile de stuful de pe ele și tăiau paiele pentru a-și păstra animalele în viață pe durata secetei.

Această foamete a lovit cu putere biserica și a reprezentat o perioadă de testare, deoarece recolta noastră de grâne a eșuat în totalitate, astfel că totul a trebuit cumpărat cu bani peșin. Dar Dumnezeu ne-a întărit și ne-a trecut peste aceasta. În următorul an, 1586, a existat o recoltă bogată de grâne. Lăudat să fie Domnul!

1586

Pe 3 februarie, 1586, Baltazar Maierhof [cel tânăr], un slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul la Altenmarkt. El fusese în biserică pentru mult timp, încă din tinerețea sa. A murit după ce a încredințat toți credincioșii harului lui Dumnezeu și mulțumindu-le iar și iar pentru tot ceea ce făcuseră pentru el.

Pe 17 martie, fratele Veit Uhrmacher, un slujitor al Cuvântului a adormit în Domnul la Schadowitz.

1 Un peck (Metze) ar putea fi 1/30 până la 1/6 dintr-un obroc (Muth), depinzând de zonă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s