”Inima mea nu este câtuși de puțin grea, nici măcar un pic,” și a râs. ” Execuția fraților Wolf Rauffer, Georg Bruckmaier și Hans Aichner la 13 august 1585 în Burghausen. Cronica fraților hutteriți.(149)

Miercurea de după Paște în același an, ceilalți trei frați, Wolf Rauffer, Georg Bruckmaier și Hans Aichner au fost prinși din pricina credinței lor în Hristos în timpul unei călătorii înspre munți. Se aflau în hanul din Geiersberg, la aproximativ un km mai jos de Ried în Bavaria. La acest han au servit niște ciorbă și au băut ceva, rugându-se înainte și după masă. Hangiul a trimis imediat după conetabil cu mesajul că un soi de rebotezați erau în casa lui. În timp ce număra banii pe care frații i i-au dat pentru masa lor, trupa neleguită a sosit, i-au luat pe toți cei trei frați prizonieri și i-au adus la Ried.

De la Ried au fost duși la castelul din Burghausen, o călătorie de câteva zile. Aici, popa orașului și alți așa-numiți doctori au fost trimiși să vadă dacă îi pot câștiga pe frați, făcându-i să își părăsească credința. Dar nu au ajuns nicăieri și în special cu fratele Georg, niciun doctor și niciun popă nu a putut să înfăptuiască nimic.

 

burghausen

Orașul și castelul Burghausen, aflat la granița dintre Germania și Austria, pe malul râului Salzach, între Passau și Salzburg.

 

Între timp, după cum s-a consemnat mai sus, cam pe la ora opt în dimineața zilei de vineri, fratele Leonard Summerauer a fost condus înspre locul de execuție, unde a fost decapitat. După aceasta, popa și câțiva nobili au mers la castel să le spună celorlalți frați despre acest fapt, adăugând că dacă nu se vor dezice de credința lor, vor avea aceeași soartă. Au răspuns că erau pregătiți să moară, să îndure orice povară pe care Dumnezeu le-ar fi așezat-o pe umeri.

Când se aflau deja de paisprezece săptămâni în închisoare la Burghausen și nu puteau fi nici câștigați și nici intimidați, fiecare au fost puși într-o căruță și duși înapoi la Ried în miercurea dinainte zilei sf. Laurențiu. La patru dimineața în următoarea marți, 13 august, au fost scoși din închisoare și duși la primărie. Acolo, porunca principelui care statua ce va fi de ei a fost citită cu voce tare. Conform acesteia, judecătorul i-a poruncit călăului să ia în primire aceste persoane, să le ducă la locul obișnuit de execuție și acolo să le preschimbe viața în moarte prin intermediul sabiei. După aceea, trebuia să le ardă trupurile. „Nu viață în moarte, ci moarte în viață eternă!” a răspuns fratele Wolf.

Apoi Georg și Wolf au spus, „Din moment ce oricum vom muri, vrem să murim doar pentru adevărul divin. Nu i-am făcut cuiva vreun rău sau vreo nedreptate. Lăsați-l pe orice om pe care l-am fi vătămat să vină în față! Deși ne vom pierde viețile de dragul credinței noastre și a Cuvântului lui Dumnezeu, le vom regăsi în veșnicie, așa cum Sfânta Evanghelie promite.” Le-au spus autorităților ca de acum înainte ar fi bine să stea în gardă, pentru că sângele lor nevinovat va striga împotriva acelora care se vor fi făcut vinovați de vărsarea lui. Dar cum Dumnezeu îi conducea, ei erau doritori și gata să moară, pentru că Domnul Isus Hristos însuși a îndurat moartea ce-i fu pricinuită de această lume.

Fratele Wolf a vorbit, „Acuma, dragă Georg, ne luăm rămas bun unul de la celelalt, și și de la tine, dragă Hans. Haideți să fim bucuroși, pentru că Domnul este cu noi.” Atunci într-un mod emoționant, fratele Hans și-a luat rămas bun de la Wolf și Georg. Fratele Georg l-a rugat pe călău să îl ducă la Wolf pentru a-și strânge mâinile și a-și lua rămas bun unul de la celelalt, aceasta făcând-o călăul cu bucurie. Frații erau bucuroși. Între timp, ajutorul de popă s-a apropiat, somându-l pe fratele Wolf să se dezică. În loc de aceasta, Wolf i-a dat scurtul răspuns cum că popa este acela care ar trebuie să renunța la preacurvie și la viața lui necurată. Wolf se săturase deja de el; astfel că popa a plecat.

Au început o cântare de laudă în piață. Fratele Wolf îl lăuda și îi mulțumea lui Dumnezeu că a venit vremea ca ei să fie testați. A adăugat, „Dacă am știi să fie un om demn de încredere în mulțimea asta care ar călători în țara noastră [Moravia] și le-ar spune fraților noștri ce s-a întâmplat cu noi! Cât de mulțumitor i-ași fi lui Dumnezeu dacă ar trimite pe cineva să îi înștiințeze, personal sau în scris. Aceasta mi-ar umple inima de bucurie.” Dorința lui i-a fost îndeplinită mai târziu, pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu.

Wolf a mai vorbit odată cu călăul: „Christoph, domnule, vreau să sufăr cu bărbăție și curaj. Inima mea nu este câtuși de puțin grea, nici măcar un pic,” și a râs. „Dacă frații și soția și copiii mei ar știi despre aceasta, s-ar bucura pentru noi, deși s-ar putea să plângă și să jelească cu carnea. Mă rog ca Dumnezeu să trimită pe cineva la comunitatea noastră să le transmită rămasul nostru bun din inimă tuturor fraților și surorilor, tuturor soțiilor și copiilor și tuturor celor pe care îi cunoaștem.” În timp ce spunea acestea, fratele Wolf mergea înspre locul de execuție. Georg și Hans se aflau deja în îngrăditură. După rugăciune au fost decapitați, prima dată Georg, apoi Hans și la urmă Wolf. Trupurile lor au fost apoi puse pe rug și arse.

Când călăul a terminat, a spus, „Acești oameni nu și-au abandonat credința sau au vrut să aibă ceva de-a face cu popa. Credința lor a fost mai puternică decât a mea sau a altcuiva. Mai degrabă aș fi executat treizeci sau patruzeci de tâlhari. Fie ca lui Dumnezeu să îi fie milă.”

Acești dragi frați au mărturisit credinței în Hristos cu sângele lor. Pentru aceasta Dumnezeu le-a dat tărie și putere, lauda fie a lui în toată veșnicia.1

1 Cântările lui Bruckmaier se află în LdHBr, 768-785, printre ele fiind și bine cunoscutul ”Väterlied,” cu câteva strofe despre fiecare păstor sau prim-bătrân al Bisericii hutterite. Bruckmaier a fost autorul versurilor 1-76, până în 1583; nu se știe cine a scris versurile 77-105, până în 1639; de asemenea vezi Wolkan, Lieder, 237-238.

Despre Bruckmaier și ceilalți doi frați executați împreună cu el, vezi Martyrs Mirror, 1060-1061; Beck, 293-294; ME, 445.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: