” Își flutura sabia înaintea ochilor săi pentru a-l înfricoșa, dar Leonard nici n-a clipit.” Execuția fratelui Leonard Summerauer cu sabia, pe 5 iulie, 1585, la Burghausen. Cronica fraților hutteriți (148)

1585

Pe 30 ianuarie, 1585, credinciosul și preaiubitul frate Paul Glock, un slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu a adormit în Domnul la Schadowitz. El fusese întemnițat în mod continuu pentru aproape nouăsprezece ani în ținutul Württemberg din pricina credinței sale, îndurând multe necazuri pe vremea sa, după cum s-a relatat mai sus. Apoi, prin pronia lui Dumnezeu a fost eliberat din nou și s-a întors la frăție.1 Pe 24 februarie trei frați, Hans Zuckenhammer, Stoffel Küenhuber și Matthaeus Porst au fost numiți în slujba Cuvântului la Neumühl. Trei alți frați, Daniel Hellrigel, Abel Ockershauser și Hans Neumair2 au fost puși pentru o perioadă de testare în slujba Cuvântului.

În același an, patru frați se aflau în închisoarea de la Burghausen în Bavaria din pricina credinței sale. Primul, Leonard Summerauer din regiunea Salzburg, a fost arestat opt zile înainte de ziua sf. Martin [11 noiembrie] în anul 1584. Călătorea și a luat o barcă de la Tittmoning. Echipajul era beat și când au ajuns la Burghausen, barca s-a izbit de pod și a fost grav avariată. În timp ce Leonard părăsea vasul pe o scăriță coborâtă pentru el, marinarii s-au plâns că avuseseră un rebotezat la bord care le adusese ghinion. Un funcționar notarial care era în zonă a mers glonț la cancelar să îi raporteze despre rebotezatul de la pod. Cancelarul l-a întemnițat pe Leonard și imediat l-a interogat sub tortură. A fost pus pe patul de tortură de cinci ori și întins de două ori pe scară. Dar nu puteau scoate nimic de la el. În timpul întemnițării sale Leonard a îndurat mari dureri și tristeți, trecând prin multe necazuri de dragul credinței sale, deoarece refuza să cedeze vieții păcătoase a lumii.

După mai mult de jumătate de an în închisoare, a fost dus pentru a fi executat. Patru popi au mers cu el, îndemnându-l să își abandoneze credința. Le-a spus că deja își abandonase viața lui necurată acum douăzeci de ani.

În timp ce era dus prin porțile orașului, îl rugau din nou să se dezică. Le-a răspuns, „Să mă întorc de la Dumnezeu? Hristos a spus, `Oricine se va lepăda de mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda și Eu înaintea Tatălui Meu care este în ceruri.`”

L-au dus înaintea unei statui și au spus, „Aici se află o statuie a Domnului nostru,” și doreau ca el să se închine ei. El a răspuns că nu avea sens; au trebuit că își continue drumul.

Când aproape au ajuns la locul de execuție, popii i-au reproșat plecarea din biserica creștină și că s-a alăturat ereticilor, așa cum ei ne numeau. El le-a spus, „Nu este adevărat. Am lăsat deoparte pe nelegiuiți și idolatrii, stricatele, pângăritorii și bețivii și toată necurăția, și m-am dat pe mine credincioșilor, lui Dumnezeu și poporului său.” Dar ei au spus că un diavol vorbea prin el, exact la fel cum evreii spuseseră despre Hristos.

Când au ajuns la locul de execuție, popa l-a conjurat de trei ori pe voința lui Dumnezeu să se dezică, dar el a refuzat. Astfel că popa l-a conjurat pe Judecata de Apoi și pe tot ce era mai sfânt, dar Leonard i-a spus, „O, te rog să taci! Nu cere un asemenea lucru, ci dă-i înainte și împlinește-ți voia. Doresc să mor ca un creștin credincios. Rămân în adevărata credință și pe fundația cea bună. Nu îl voi părăsi pe Hristos, Stăpânul meu.”

Dându-și seama că nimic nu va funcționa, călăul i-a împins în jos gulerul pe de gâtul lui Leonard. Dar popa a început din nou, spunând că dacă se va dezice de doar două articole ale credinței, îl vor lăsa să plece nestingherit. Dar el a spus, „Lăsați-mă în pace și duceți-vă treaba la bun sfârșit. Dacă asta e ceea ce doriți, sunt gata să mor pentru credința mea.”

La aceasta, călăul a spus, „Nu vreau să te execut, dar dacă n-o fac eu, altcineva o va face.” Își flutura sabia înaintea ochilor săi pentru a-l înfricoșa, dar Leonard nici n-a clipit. Așa că l-au decapitat și l-au îngropat la locul execuției. Astfel că pe 5 iulie, 1585, la Burghausen acest miel al Domnului a fost doborât de către lupii răpitori.3

1 Despre eliberarea și întoarcerea acasă a lui Paul Glock, vezi deasupra, p.458(!).

2 Daniel Hellrigel era un șelar, Abel Ockershauser un croitor și Hans Neumair un țesător de barhet; vezi Beck, 291.

3 O cântare despre Leonard Summerauer și ceilalți trei martiri (Rauffer, Bruckmaier și Aichner), se află în LdHBr, 763-768; de asemenea vezi Wolkan, Lieder, 235. Despre întemnițarea și moartea sa, vezi Martyrs Mirror, 1060; ME, IV, 656; Beck, 291-292.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: