Izgonirea din Sabatisch. ” Fiecare din numeroșii domni doreau ca meseriașii noștri să lucreze exclusiv pentru el”. Cronica fraților hutteriți. (142)

Am pornit comunități la Pohrlitz1 și Frischau.2 Mai târziu în anul acela a trebuit să plecăm din Sabatisch din Ungaria, unde stătusem pentru treizeci și cinci de ani. A trebuit să plecăm fără să fim în stare să ne vindem locuințele, fermele și câmpurile sau treimea ce o dețineam din moară. Aceasta s-a întâmplat din cauza multor probleme care ne făceau șederea acolo practic imposibilă. Domnii acelui loc ne datorau mulți bani pentru munca ce le-o prestasem, dar nu am putut să ne obținem leafa niciodată; era amânată iar și iar. Am așteptat mult timp, dar nimic nu s-a schimbat. Fiecare din numeroșii domni doreau ca meseriașii noștri să lucreze exclusiv pentru el. Dacă nu doream să lucrăm pe datorie, ceilalți slujitori ai lor se înfuriau, ne băteau și luau ei comenzile respective fără plată. Astfel că ne-am mutat. Într-un final, ni s-a dat voie să luăm cam tot ce aveam în case, dar în ultimul moment domnii au întemnițat câțiva frați pentru a-i face să promită că ne vom întoarce înapoi. Atunci i-au bătut tare pentru a-i forța să lucreze ca și prizonieri. Frații au refuzat deoarece erau nevinovați și pe nedrept ținuți în închisoare. Au fost ținuți acolo toată iarna, cam douăzeci de săptămâni, iar apoi eliberați.

În acel an Simon Putz, un slujitor al treburilor de zi cu zi, a adormit în Domnul la Nikolsburg.3

1 Pohrlitz (Pohořelice), târg pe râul Jihlava, la aproximativ 23km nord-vest de Nikolsburg. În 1581, Pohrlitz aparținea de domeniul Seelowitz, deținut între 1569 și 1598 de Friedrich de Zerotin. Zeman, Topography, #112.

2 Frischau (Břežany), sat la aproximativ 21km est de Znaim. Proprietarul din acea perioadă, Petru Certorejsky de Certorej le-a permis hutteriților să se stabilească în satele abandonate dimprejurul Frischaului (Rohoteř, Rochtitz, Libitz și Drzkowitz) care fuseseră devastate cu mult timp înainte de 1581. Fiul său Bernard ne-a fost mult mai puțin favorabil; vezi ce este scris pentru 5 februarie 1597, pp. 535-538 dedesubt (!). De asemenea vezi Zeman, Topography, #39.

3 Beck, 276, ne dă 4 decembrie ca și dată a morții sale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s