Vindecarea împăratului Rudolf de către doctorul hutterit Georg Zobel. Cronica fraților hutteriți. (141)

În a treia duminică în postul Paștelui la Neumühl, biserica a ales și investit patru frați pentru o perioadă de probă în slujba Cuvântului: Hans Baldauf din Bavaria, David Hasel din Württemberg, Heinrich Sumer sau Müller (un morar) din Elveția și Wastel Anfang sau Schmidt (un fierar) din Tirol.1

În același timp, cinci frați au fost numiți ca și slujitori ai treburilor de zi cu zi: Bärtel Gaiber din Silezia, un furnizor pentru pantofari; Matia Mair din regiunea Tirol; și Adam Prucker, Hans Franck și Georg Mair din Bavaria.

Maiestatea Sa Imperială, împăratul Rudolf al II-lea suferea de o boală periculoasă de mult timp, nefiind în stare să se facă mai bine, deși mulți medici faimoși din Italia, Spania și alte țări au încercat să îl oblojească. Într-un final, în acel an 1581 a trimis după doctorul nostru, fratele Georg Zobel, pentru a veni la el la Praga, în Boemia.
hans_von_aachen_-_portrait_of_emperor_rudolf_ii
Împăratul a ascultat de sfatul său, a acceptat tratamentul pe care i-l sugerase și s-a însănătoșit. Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a făcut mai bine și și-a recăpătat puterile. Doctorul nostru Zobel, care a stat în preajma lui pentru șase luni, a fost apoi trimis acasă cu un prietenesc rămas bun. Unii nobili au spus că împăratul ar fi murit dacă nu ar fi venit doctorul nostru.
2

În acest an, fratele Hans Kircher din Hesse, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Watzenowitz.3

1 Beck, 275-276, numește cinci frați; al cincilea era Baltazar Grueber, un fierar din Kanitz, care a fost eliberat din serviciu la cererea sa în același an.

2 Georg Zobel era unul dintre cei câțiva bărbieri-chirurgi hutteriți care dețineau o cunoaștere apreciabilă în domeniul farmaceutic și pricepere în domeniul medical; vezi Loserth, Communismus der mährischen Wiedertäufer, 275-278.

Pentru mai multe despre practicile medicale hutterite, vezi Wolkan, Die Hutterer, 94-96; ME, III, 553-555; John L. Sommer, ”Hutterite Medicine and Physicians in Moravia in the Sixteenth Century and After,” MQR, aprilie 1953, 111-127 (care citează extensiv din Schul-Ordnung-ul din 1578 ca cea mai bună sursă de informații despre igiena din comunitățile hutterite timpurii); Robert Friedmann, ”Hutterite Physicians and Barber-Surgeons (la Note adiționale),” MQR, aprilie 1953, 128-136.

3 Beck, 276, ne dă 7 mai ca și dată a morții sale.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s