A trebuit să renunțăm la case, ferme, câmpuri, podgorii și proprietăți, pe care le ridicaserăm cu sudoarea frunților noastre. Cronica fraților hutteriți (140)

Am fost acuzați că predicăm împotriva celor zece porunci, a Tatălui nostru, a credinței creștine, botezului creștin și a Cinei Domnului. Ei chiar susțineau și faptul că suntem camarazi de credință cu münsteriții.

Ne-am prezentat apărarea contelui în scris, dar și pe cale orală. Ceea ce urmează este un rezumat.

Începem prin a spune că autoritatea guvernamentală reprezintă slujitorul lui Dumnezeu în lume în concordanță cu cuvintele apostolului de la Romani 13. Această ordine este bună și necesară, fiind lăsată de Dumnezeu pentru a-i pedepsi pe cei răi și proteja pe cei buni, din acest motiv este corect să fie respectată atâta timp cât nu încalcă cinstea lui Dumnezeu cel Prea Înalt. Aceasta este poziția noastră și nu ne învățăm oamenii altceva.

Nu predicăm împotriva celor zece porunci, a Tatălui nostru sau a credinței creștine; din contră, am venit din multe locuri pentru ca în frică de Dumnezeu și doar prin har, cu sârguință să ne ajustăm viețile conform cu cele zece porunci, a Tatălui nostru, tuturor aspectelor credinței creștine, Evangheliei Domnului nostru Isus Hristos și învățătura mântuitoare a apostolilor. Prin urmare, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva acestor lucruri, îi disciplinăm și îi excludem.

Cu siguranță că nu predicăm împotriva botezului creștin lăsat de Hristos (Mat. 28:19-20, Marcu 16:15-16), practicat de către apostolii săi (Fapte 2:38-41; 8:26-37; 10:47-48; 16:31-33; 19:1-7) și mărturisit în mod cuprinzător în Noul Testament. Asta predicăm și practicăm. Nu putem practica botezul nou-născuților, după cum nu găsim scris despre el nimic nici în Noul Testament sau în întreaga Biblie. Nici nu predicăm împotriva Cinei Domnului. O sărbătorim în frică de Dumnezeu, așa cum Hristos a lăsat-o și ținut-o împreună cu ucenicii săi (Mat. 26-26-28; Luca 22:19-20; Fapte 2:42, 46; 1 Cor. 11:23-26). Nu putem sărbători messa așa cum o fac preoții peste tot, pentru că o fac destul de diferit față de cum Hristos și-a ținut Cina.

La acuzațiile cum că am fi camarazi de credință cu münsteriții, declarăm că nicio persoană, necontând cine este, poate dovedi că biserica noastră a fost implicată într-o asemenea acțiune malefică sau vreodată ca noi să fi ajutat în vreo vărsare de sânge, război sau distrugere. Nu suntem noi acei oameni și niciodată nu am fost camarazii lor în credință. Cu ajutorul lui Dumnezeu, fie ca nimeni vreodată să sufere nici măcar o infimă parte dintr-o asemena revoltă și vărsare de sânge din pricina noastră, fie dușmani sau prieteni, fie magistrați sau supuși. Prin urmare trebuie să declarăm înaintea lui Dumnezeu că în acțiunile lor nelegiuite münsteriții nu au fost niciodată asociații noștri, ci aceia ai lui Satana.

Cuvintele noastre nu ne-au mai ajutat, oricum, deoarece contele spusese deja destul. Astfel că ne-am mutat din Wostitz – bătrâni, văduve, orfani și copilași. A trebuit să renunțăm la case, ferme, câmpuri, podgorii și proprietăți, pe care le ridicaserăm cu sudoarea frunților noastre. Toate acestea au trebuit să fie vândute în pierdere substanțială pentru a ne scăpa de ele și de a pleca înainte de data stabilită de conte. Și am plecat.

Contele, totuși, și-a regretat faptele destul de curând. Chiar în timp ce oamenii noștri plecau, deodată contesa s-a îmbolnăvit, iar trei săptămâni mai târziu a fost găsită moartă. A refuzat să primească împărtășania de la capelanul său, asta arătând sentimentele ei ostile față de el pentru că l-a incitat pe conte împotriva noastră. Așa mare ghinion l-a lovit pe conte în legătură cu noii lui serfi că noi chiar îl compătimeam pe bătrân. Câțiva din caii și alte animale din șeptel au murit, iar oamenii au spus că nimic nu va mai prospera din nou pe proprietate din pricina vinei față de noi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s