1581. Alungarea din Wostitz. Cronica fraților hutteriți. (139)

1581

La începutul anului 1581 a trebuit să părăsim Wostitz-ul, unde trăisem pentru unsprezece ani, deoarece contele Franz von Thurn1 la Pürschitz a ordonat să îi părăsim proprietățile. Totul a început pentru că frații și surorile noastre de la Wostitz, care îi datorau tot felul de servicii lui ca și arendași, au refuzat să îl ajute la un banchet de nuntă pe care acesta l-a ținut, la care mulți nobili fuseseră invitați. Menajera, care era una dintre surorile noastre, a refuzat să meargă și să pregătească puii și gâștele sau să facă orice altceva pentru acest eveniment.

Trebuia să refuzăm asemenea servicii deoarece sunt împotriva credinței noastre. Ne-ar încărca conștiințele să asistăm la nunți și banchete unde nu există vreun gând îndreptat înspre Dumnezeu, doar satisfacere a poftelor cărnii, trai luxos, ostentație și mâncat și băut excesiv. Se profită de ceea ce Dumnezeu a creat. Oamenii sărbătoresc cu dans și toate felurile de manifestări nebunești, toate necreștinești și aflate în opoziție cu Dumnezeu.

Prin urmare, nu ajutăm la asemenea evenimente, ci le evităm, pentru a nu deveni și noi vinovați în păcatele și relele altora, ci să ne ținem conștiințele noastre pure și nepătate. Nu că disprețuim căsătoria, dar nu putem tolera comportamentul păcătos care vine la pachet cu aceste evenimente. Contele s-a făcut roșu de mânie la aceasta, iar contesa a spus, „Trebuie să suport slujitori care nu mi se supun? Nu doresc. Curând nu voi mai fi numită doamna domeniului!” Prin urmare, contele a promis pe cinstea lui că nu va permite acest lucru.

Și mai mult, a fost ațâțat și de capelanul său, care l-a avertizat să ia în considerare propria conștiință și gândul pedepsei divine și să nu ne tolereze pe proprietățile sale. Căutând și alte motive să ne expulzeze, ne-au acuzat că îi învățăm pe oamenii noștri să nu recunoaștem vreo autoritate juridică.

1Contele Franz von Thurn, tatăl lui Heinrich Matthias Thurn (cunoscut cu precădere din pricina Războiului de 30 de ani; vezi dedesubt (!) p. 633), a deținut proprietățile Wostitz și Pürschitz între 1574 și 1622, achiziționându-le de la domnii de Boskovice; vezi deasupra p. 395 (!) nn.1, 2; Zeman, Topography, #125d, #177d.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s