Iezuiții, acea specie malefică de vipere sau lăcuste prorocite în Apocalipsa lui Ioan. Cronica fraților hutteriți.(132)

1579

În acel an 1579, în marțea dinainte sărbătorii Tuturor Sfinților [1 noiembrie], fratele Martin Hänig, un slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Damborschitz.

Tot în același an, iezuiții, acea specie malefică de vipere sau lăcuste prorocite în Apocalipsa lui Ioan, au găsit și ei calea spre Nikolsburg, sub Domnul Adam conte von Dietrichstein de Nikolsburg, Mare Maestru al gospodăriei Maiestății Sale, Sfântul Împărat German. Au avut neobrăzarea să aducă întreg districtul Nikolsburgului la credința papistașă, să reinstituie messa și toate abominațiile și idolatriile antihristice.

Frații noștri de pe proprietățile din Nikolsburg au suferit mult deoarece nu își dădeau pălăriile jos când trecea vreun iezuit, aceștia cerând acest lucru, atât de nerușinații erau în mândria lor. Mulți frați au fost puși la pământ fiindcă nu își scoteau pălăria în fața iezuiților. Chiar l-au pus pe directorul școlii noastre din Pergen în butuci pentru două zile și jumătate. Mâinile și picioarele sale au fost puse în lanțuri, iar în gura sa i-au legat un căluș îmbibat într-o substanță acră, pentru că l-au auzit că a spus, „Ei nu se comportă ca oamenii religioși care se pretind a fi.”

Administratorul nostru de la Pergen a fost pus în temniță la Nikolsburg pentru mai multe zile, în frigul iernii, din cauza unui băiat care se alăturase fraților și a cărui tată era la Pergen, deși administratorul nu a avut niciun rol în treaba asta. Acești iezuiți întotdeauna încercau să găsească ceva împotriva noastră pentru a se plânge contelui. Îi amenințau supușii cu întemnițări și amenzi, forțându-i să i-a parte la idolatria lor abominabilă, messa și practici nelegiuite. Dar noi sub niciun chip nu am cedat.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s