Frații au fost interogați pe durata a trei ore și întrebați de ce au părăsit biserica Romano-Catolică și s-au alăturat acestei secte și credințe diavolești. Au răspuns că nu era nici o sectă diavolească și nici o credință greșită, ci oamenii cu adevărat ai lui Dumnezeu care predicau, credeau și trăiau în adevăr. Aceia care spuneau că este de la diavol dovedeau la fel de mult discernământ ca oamenii care spuneau că Hristos avusese un diavol.
Gardianul i-a îndemnat să se dezică și să se convertească, dar ei i-au spus, „Am fost convertiți odată și ne-am ținut cu putere de această convertire, așa cum v-am spus când ne-ați arestat.”
Gardianul i-a spus unuia dintre frați, „Însoțitorul tău este la fel de încăpățânat ca și tine,” la care acesta a răspuns, „Sunt bucuros să aud asta, pentru că ceea ce numește tu încăpățânare reprezintă de fapt neclintire în Dumnezeu.”
Apoi gardianul a spus, „Să vă spun, focul și rugul vor fi sfârșitul vostru, dacă nu renunțați.”
Omul din Burghausen a spus, „Vă voi vorbi cu claritate. Călăul (în care își puneau toate speranțele) va veni curând.” Iar frații au fost puși înapoi în lanțuri.
Dumnezeu, totuși, dorea să îi ajute să evadeze și Schlosser, lăcătușul, își dăduse seama că dacă ar avea doar un cui ar putea să își desfacă ambele lanțuri. Apoi, ușa exterioară, care îl separa pe el de camaradul lui de credință dacă era lăsată deschisă doar o singură dată, va putea să își elibereze și fratele. S-a întâmplat totuși ca gardianca să îi schimbe încuietorile lanțurilor sale. Ea a pus încuietoarea mai puternică (la care a fost nevoit să își folosească ambele mâini pentru a o deschide și nu a fost în stare să ajungă la ea) la lanțul dimprejurul picioarelor sale. Lanțurile de la picioarele sale, pe care nu a putut să le descuie cu o singură mână, ea le-a pus un lanț care mergea până la un orificiu din ușă. Intenția sa era de a se asigura că nu va evada din moment ce nu avea încredere în el cu cealaltă încuietoare (care se aflase înainte la lanțurile de la picioarele lui). Dar i-a ieșit exact contrariul. De fapt, i-a făcut cel mai mare serviciu pe care i l-ar fi putut face.