Arestarea fraților Andreas Schlosser și Adam Schneider. Cronica fraților hutteriți. (129.)

Cam de ziua sf. Margaretei [10 iunie], doi frați tineri, Andreas Schlosser (un lăcătuș) și Adam Schneider (un croitor) au fost trădați și arestați la Altötting în Bavaria, ei călătorind în jos pe râul Inn cu un mic grup din Tirol. În prima zi a întemnițării lor, gardianul, consiliul și preoții și-au început interogatoriul și au vorbit cu frații de două ori în acea zi. Ei erau în principal îngrijorați cu privire la botez și de ce frații respingeau primul botez, referindu-se la botezul nou-născuților, pentru că Hristos a spus, „Lăsați copiii să vină la mine.” Frații au răspuns că Hristos a spus asta, dar că nu i-a botezat sau poruncit ca ei să fie botezați. Nu există vreo referire la botez în acest pasaj. Totuși, în alt loc, Hristos a spus limpede, „Cine crede și se va boteza va fi mântuit.” Credința în Evanghelie vine prima, nou-născuții nefiind în stare de așa ceva. Ceilalți spuneau că copiii care nu sunt botezați sunt blestemați pentru toată veșnicia. Frații au respins acest lucru și au dovedit cu mult exemple cât de departe era aceasta de adevăr.

Cei care îi interogau au încercat să îi facă pe frați să se dezică, dar fără să reușească. Astfel că i-au luat să îi schingiuiască și să îi tortureze, fiecare de două ori, cu un preot care asista în timp ce aceștia erau întinși. Cu mâinile ridicate se ruga de ei să facă stâng împrejur, să nu își lase trupurile lor tinere să fie distruse în acest fel, ci să se dezică și să se supună. Dar au refuzat, spunând că erau fundamentați în adevărul lui Dumnezeu și că vor rămâne de neclintit. Într-un final, după ce aceștia nu au rezolvat nimic, tortura a încetat.

Unul dintre cei prezenți la audiere a spus, „Ei bine, dacă sunteți oameni ca apostolii, de ce nu vă eliberați din închisoarea și lanțurile voastre ca apostolii? De ce Dumnezeu nu vă ajută cum l-a ajutat pe Daniel în groapa cu lei?”

După-amiaza, preotul s-a întors, pretinzând că a venit cu dragoste. A vrut să aibă o convorbire prietenoasă cu ei despre fiecare aspect, pe rând. Dar i-au spus, „Ți-am văzut felul tău de dragoste astăzi. Ne iubești cum un lup iubește oile.” Încă odată nu a putut rezolva nimic, astfel că a plecat.

O săptămână mai târziu, un membru al guvernului din Burghausen, care se vroia a fi un om foarte învățat, a fost trimis la ei. Însoțit de gardian și de alții, a mers să vorbească cu frații. A intrat în vorbă cu unul dintre ei printr-o urare, iar fratele neștiind cine este, i-a mulțumit. La asta l-a întrebat pe frate de ce nu a spus, „Dumnezeu îți mulțumește.”

Fratele i-a răspuns, „Dumnezeu nu le mulțumește oamenilor, ci oamenii îi mulțumesc lui Dumnezeu.”

Când omul a realizat, că și el de asemenea, nu va ajunge nicăieri cu ei, a spus, „Aceștia doi sunt deja încuiați. Nu se vor răzgândi și sunt atât de tineri. Sunt sigur că deja au fost botezați.” Când a auzit că erau, și-a făcut cruce cu ostentație ca și cum s-ar fi protejat de vreun mare rău.

Dar preotul a spus, „Depărtați-vă de asemenea oameni!” Frații i-au spus că acestea erau exact cuvintele care au fost strigate împotriva lui Hristos.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s