Despre Peter Walpot, organizări. Cronica fraților hutteriți. (128)

Petru Walpot aproape a atins vârsta de șaizeci de ani, iar biserica i-a fost încredințată pentru treisprezece ani, după ce fratele Leonard Lanzenstiel a plecat din această viață. A îndeplinit slujba Cuvântului pentru treizeci și șase de ani.

El a fost un slujitor credincios, un învățător extraordinar și un conducător pios al întregii biserici; un om cu multă experiență în toate chestiunile, care se înțelegea cu oamenii, prietenos și umil față de toți, dar aspru când era nevoie. Însă deasupra tuturor, a fost înzestrat din belșug de către Dumnezeu cu Cuvântul și învățătura sa, aducând mare bucurie și întărind biserica. Trecerea lui a reprezentat o mare durere și pierdere pentru biserică.1

În zilele ce au urmat morții dragului nostru Petru Walpot, întreaga biserică l-a rugat pe Dumnezeu în rugăciune înflăcărată să le arate prin mărturie unanimă alt om devotat și dedicat, unul pe care el însuși l-ar fi dorit să îl aibă ca și slujitor al oamenilor săi, astfel ca biserica să fie îngrijită în aceste timpuri tulburi. Astfel, pe 5 februarie, aproape toți slujitorii Cuvântului și cei ai treburilor de zi cu zi, ca și mulți frați din diverse biserici-comunități s-au întâlnit la Neumühl pentru a se sfătui în frică de Domnul. Cu toții au oferit aceeași mărturie ca răspuns la rugăciunea lor comună, Dumnezeu le-a arătat că fratele Hans Kräl ar trebui să conducă biserica.

Apoi, frații adunați (cu mijlocire înflăcărată pentru ajutorul și harul lui Dumnezeu) au așezat pe umerii lui Hans Kräl sarcina îngrijirii întregii biserici, să o vegheze și să o conducă întru-Domnul. Ei, în schimb, vor fi ascultători față de el în concordanță cu voia și ajutorul lui Dumnezeu. Biserica l-a lăudat pe Dumnezeu pentru aceasta. Și deși fratele Hans a implorat să fie cruțat de la această sarcină dacă se putea, nu s-a putut. Astfel că s-a declarat pregătit cu ajutorul lui Dumnezeu să facă tot ce putea cu toată credincioșia. Toți s-au dus apoi acasă, mulțumiți de această alegere.

Pe 10 februarie, fratele Charius Dreytzel, un bătrân și foarte respectat slujitor pentru treburi de zi cu zi a adormit în Domnul la Neumühl. Pe 23 februarie la Kostel, patru frați au fost investiți în slujba Evangheliei prin așezarea mâinilor. Aceștia erau Cristian Steiner; Ioan Rath; Toma Neuman, un cizmar și Andreas Lorengi, un italian.

Pe 13 martie, fratele Kaspar Seidelman, un bătrân și credincios slujitor al Evangheliei, al Cuvântului lui Dumnezeu și a bisericii sale, a adormit în Domnul la Klein Niemtschitz, lângă Prahlitz, după ce a îndurat suferințe și necazuri. A fost ales în slujba Cuvântului în 1542, împreună cu Petru Walpot și a slujit ca și predicator pentru treizeci și șase de ani.

În ziua Paștelui din acel an, trei frați au fost aleși pentru slujba Evangheliei și investiți la Neumühl: Sigmund Pühler din Tirol, Wenisch Keller sau Schmidt (un fierar) din Wolframitz (Moravia) și Christoph Gschäl sau Hueter (un pălărier).2

Tot în aceeași zi, șapte frați au fost aleși de către biserică și numiți în slujba treburilor de zi cu zi, altfel numită, slujba administrativă:

Christoph Riegel

Hans Baldauf

Martin Hänig din Silezia

Baltazar Hasenfelder din Silezia

Hans Lückel din Hesse

Matia Geyersbühler din Kitzbühel

Wolf Gasteiger din Bavaria

Pe 13 aprilie, Christoph Riegel, un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Protzka în Ungaria.

1Petru Walpot din Tirol, care a fost martor la martiriul lui Blaurock ca și copil (.p53!), a condus biserica ca și Bătrân între 1565-1578 (p. 385!), o perioadă considerată ca și „perioada de aur” a istoriei hutterite; vezi Gross, Golden Years. Pentru o listă detaliată a scrierilor lui Walpot, vezi Friedmann, Schriften, 128-130. Două dintre cântările lui se află în LdHBr, 737-739 și una de Offrus Sebold adresată lui, cu acrostihul „Gottes Geist sei mit dir, herzlieber Bruder Petrus Waldbot,„ pe p. 739. Vezi Beck, 270-271; Robert Friedmann, ”Peter Walpot,” ME, IV, 880-882.

Despre ”The Great Article Book” atribuită lui Petru Walpot, vezi deasupra, p. 293 (!).

2Christoph Gschäl, de asemenea numit Geschwendter (Beck, 273), să nu fie confundat cu misionarul Christoph Gschäl care a fost exclus în 1542 (pp. 214-215 deasupra!).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s