”Auzindu-i rugăciunea și văzându-i bucuria, călăul s-a înfricoșat și a ezitat să aducă la îndeplinire sentința.”Uciderea cu sabia a fratelui Hans Plattner la Totholz pe valea Inului. 1574. Cronica fraților hutteriți. (119)

1574

Pe 15 mai, 1574, fratele Wendel Münchinger, un slujitor al treburilor de zi cu zi a adormit în Domnul la Teikowitz.

Pe 4 august, fratele Leonard Dax, un slujitor al Cuvântului lui Dumnezeu și a bisericii sale a adormit în Domnul la Damborschitz. Întemnițarea sa la Alzey pe Rin este descrisă mai înainte în această carte.1

În același an la Rotholz2 pe valea Inn-ului, fratele Hans Plattner sau Paseier, un croitor, a fost întemnițat de dragul adevărului divin. Cu vitejie a ținut piept multor atacuri ale clerului și ale altora, cu ajutorul lui Dumnezeu rămănând neclintit pentru adevăr până la sfârșit. A fost condamnat la moartea și dus la locul de execuție. Acolo i-a îndemnat pe oameni să se căiască și să se întoarcă de la păcatele lor.

Hans a îngenunchiat, și-a întors fața înspre est și ridicându-și mâinile spre cer în fața mulțimii, a strigat la Tatăl său ceresc și Domnul Isus Hristos în rugăciune din toată inima. L-a lăudat pe Dumnezeu pentru harul și bunătatea sa și s-a rugat să i se dea mântuire și o nouă viață tuturor oamenilor care sunt demni de ele. Într-un final și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu. Cu harul lui Dumnezeu, dorea să își returneze trupul și viața pe care a primit-o de la Dumnezeu și de dragul adevărului său să rămână credincios legământului pe care l-a încheiat prin botez creștinesc.

Călăul a găsit rugăciunea lui prea lungă și vroia să înceteze, dar alți ofițeri i-au spus că ar trebui să i se îngăduie să se roage cât ar fi poftit. După ultima sa rugăciune, s-a ridicat și a mers bucuros la călău. Auzindu-i rugăciunea și văzându-i bucuria, călăul s-a înfricoșat și a ezitat să aducă la îndeplinire sentința.

În timp ce îi dădea gulerul în jos înainte de a-i lovi gâtul, l-a întrebat din nou dacă s-ar dezice, dar Plattner a refuzat. Astfel călăul și-a îndeplinit sentința: l-a decapitat și apoi l-a ars. Ca un creștin curajos, Hans Plattner și-a dat sângele în mărturie de neclintit pentru adevăr. A refuzat să lase orice de pe pământul acesta să îl separe de viața eternă în Hristos, și astfel a obținut coroana dată martirilor lui Hristos.3

Era prezentă și o femeie care avea o boală de cădere [epilepsie] și care auzise că s-ar putea vindeca dacă ar bea sângele unei persoane nevinovate. Și-a făcut loc cât de în față a putut, refuzând să plece și a fost atentă unde se vărsase sângele după ce călăul îi tăiase capul. Apoi, după ce mulțimea s-a împrăștiat, a mers la loc, a adunat sângele în mâinile ei și l-a băut chiar pe loc. A fost vindecată de boala ei, după cum fratele Stoffel Ziegler a auzit de la însuși femeia acea.

Dacă un om nu acceptă înșelăciunea și blasfemia antihristului, el trebuie să își dea capul sabiei.

1Vezi deasupra, pp. 395-396 (!).

2Rotholz, sat mai jos de ruinele castelului Rottenburg în valea inferioară a Inn-ului, la nord-est de Schwaz.

3Hans Plattner a scris două cântări; vezi LdHBr, 703-705. O cântare despre moartea sa, cu acrostihul ”Hans Blatner aus Passier ein Schneider,” în LdHBr, 705-707. Vezi ME, IV, 188-189; Martyrs Mirror, 993-994, „Hans Peltner”; Beck, 266-267.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s