”El rămăsese încă cu mâinile ridicate în rugăciune după ce capul său zăcea pe pământ.” Martirizarea lui Hans Missel la Warthausen în Suabia, 1571. Cronica fraților hutteriți. (117)

Pe 19 noiembrie, Rupp Bidmer, un țesător de la Teikowitz, ațâțat de Satana, s-a revoltat împotriva bisericii. El credea că oricine folosea expresia ”din toată inima” era un păcătos și un om stupid sau altfel orb. El a insistat că era un jurământ interzis, la fel de serios ca jurământul pe sufletul cuiva și că oricine îl folosea nu avea Duhul Sfânt, ci i se opunea.

Din cauza aceasta, Rupp Bidmer a părăsit biserica. Oricum, el a recunoscut că greșise și a încercat să se întoarcă. Dar atunci a renunțat la căutarea căinței și s-a alăturat gabrieliților, deși și ei, de asemenea, s-au certat cu el referitor la acest lucru. Într-un final, el a ajuns un om ruinat și bun de nimic. Pe asemenea căi bizare, Satana îi ademenește pe aceia care adăpostesc duhuri false sau înfumurate.

În acest an, fratele Hans Missel sau Weber, un țesător care încă era un tânăr, a fost luat prizonier la Langenschemmern în Suabia, un sat aflat în jurisdicția Warthausen-ului. A citit și a cântat cu oamenii care îl adăpostiseră, pentru că doreau să audă mărturia lui pentru adevărul lui Dumnezeu. Dar atunci a fost trădat. Doamna, o văduvă, a trimis după copistul ei Felix, care a venit cu conetabilii (acei fii de Pilat) și acesta l-a atacat pe Hans lovindu-l tare cu prăselele peste inimă, apoi izbindu-l cu suprafața netedă a sabiei. La ocărât cu cruzime și i-a spus că l-ar fi putut omorî acolo dacă ar fi vrut. Dar lui Hans nu i s-a făcut frică și nici nu a pălit. Cu cele mai pozitive intenții, l-a certat pe copist spunându-i să nu își piardă controlul sau să facă ceva necugetat. Ceea ce trebuia să se întâmple era scris să se întâmple.

Atunci copistul Felix l-a legat pe Hans și l-a dus la Warthausen noaptea. Acolo l-au ținut într-o casă peste noapte, în timp ce ei mâncau, beau și se simțeau bine, făcându-l ținta batjocurilor lor. Când s-a luminat de zi l-au adus într-o temniță din castel.

Mulți preoți au venit ziua următoare. Încercau din greu să îl convingă, dar niciunuia dintre ei nu îi făcea plăcere și întotdeauna plecau cu buza umflată.

Preoții au încercat orice, dar el nu s-ar fi abătut cu un pas de la calea credinței în adevărul divin. Apoi doamna castelului le-a cerut sfatul, pentru că era văduvă și nu știa ce să facă cu el.

I-a găsit pe cei potriviți de la care să primească sfaturi. Așa cum fiica Irodiadei a dansat pentru capul lui Ioan cel cu frică de Dumnezeu, preoții și-au început dansul. I-au spus doamnei că prin mandat imperial acest frate trebuie să moară. L-au condamnat la moarte, la fel cum strămoșii lor și-au oferit sfatul împotriva lui Hristos, strigând, „Plecați cu el; merită moartea. Avem o lege și prin acea lege trebuie să moară.”

Câțiva membrii au curții nu erau de acord cu moartea sa, dar au fost depășiți numeric. Execuția sa a fost stabilită pentru dimineața următoare, dar prietenii săi au venit noaptea să îl ajute să evadeze din temniță. Au săpat până când aproape au ajuns la el. Când i-a auzit, i-a certat cu asprime și i-a avertizat să nu mai continue. Dorea să iasă prin aceeași gaură prin care intrase acolo. Astfel că au trebuit să își abandoneze planul.

Înainte de execuție, i s-a oferit o masă bună, dar nu a vrut să mănânce. Știind că i-a sosit ceasul, a cerut un loc liniștit unde ar fi putut să stea singur pentru o vreme. Ei nu știau de ce a făcut această cerere, dar i-au îndeplinit-o și i-au pus și strajă, care îl tot pândea să vadă ce o să facă. Hans Missel și-a ridicat mâinile spre cer în rugăciune înflăcărată, lăudându-l pe Dumnezeu pentru că îl consideră demn de acest moment și pentru că i-a dat tărie și curaj să moară moartea unui martir neclintit și public pentru Dumnezeu. I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toată bunătatea pe care i-o arătase iar și iar. S-a rugat ca în acest ultim ceas Dumnezeu să îl ajute până la sfârșit și s-a încredințat în mâinile lui Dumnezeu. Călăul a spus, „Acest om e mai credincios decât oricare dintre noi.” Când Hans a terminat să se roage, s-a întâlnit cu oamenii cu zâmbetul pe buze și a mers de bunăvoie la moartea sa.

Când i-au citit cu voce tare sentința – și anume că va fi executat cu sabia și apoi ars – le-a spus că Evanghelia spune, „Să nu ucizi.” Cum interpretau aceasta, din moment ce ei de asemenea pretindeau a fi creștini? Dar Felix copistul l-a ocărât și i-a spus, „Doar dați-l pe mâna călăului și duceți-l în piață.”

Preotul din Warthausen l-a însoțit pe drum pe Hans, încă sperând că se va dezice și își va salva pielea. Dar Hans Missel i-a spus că ei erau aceia care ar fi trebuit să se dezică și să se căiască de viețile lor adulterine și ticăloase.

Când au ajuns la loc, călăul i-a spus lui Hans că încă l-ar fi cruțat dacă s-ar fi dezis. Dar Hans a refuzat, spunând că ar depune mărturie pentru credința sa cu sângele lui atunci și acolo. Călăul ar trebuia să facă ceea ce avea de făcut.

Apoi a fost decapitat și ars. Deoarece nu ardea cu rapiditate, l-au tăiat în bucățele și le-au ars pe acelea. El rămăsese încă cu mâinile ridicate în rugăciune după ce capul său zăcea pe pământ. Doar atunci când călăul i-a dat un picior a căzut.

Înaintea execuției sale, Hans prorocise minunile care se vor întâmpla și că sângele său va fi văzut pe soare. Aceasta s-a adeverit trei zile mai târziu. La amiază soarele a căpătat o culoare roșiatică ca a sângelui, strălucind prin ferestrele oamenilor și pe mesele lor atât de roșu că mulți au crezut că un incendiu s-a pornit și au fugit pe străzi să verifice. Am auzit acestea de la oamenii care fuseseră martori oculari la executarea sa.

De asemenea ni s-a spus că capul și părul său nu ardeau – au fost găsite neatinse de foc prin cenușă și au trebuit să fie îngropate.

Aceasta s-a petrecut pe 13 decembrie, 1571. El stătuse în închisoare doar zece zile și a fost torturat cu cruzime, dar a rămas de neclintit.

Doamna care îl întemnițase și executase a fost îngrozită și s-a umplut cu remușcări cu privire la ceea ce se petrecuse. Niciodată nu a mai putut să fie fericită. Toată lumea a căzut de acord cât de îngrozitor a fost că sânge nevinovat fusese vărsat.1

În acest an fratele Crisant Schuster, un bătrân slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Watzenowitz.2

Tot în acel an, fratele Christoph Lenck, un slujitor al Evangheliei și a Cuvântului lui Dumnezeu a adormit în Domnul la Watzenowitz.

1572

La Pribitz, pe 17 februarie 1572, Wandel Holba și Rupp Gellner au fost investiți în slujba Evangheliei de către bătrâni prin așezarea mâinilor.

În aceeași zi, alți patru frați au fost aleși și numiți în slujba Evangheliei și a Cuvântului lui Dumnezeu: Toma Häring; Iosif Doppelhammer sau Schuster (un cizmar); Andreas Lorengi, un italian; și Hans Hueber, un rotar din valea Ziller.

Pe 8 decembrie, fratele Bärtel Riegel din Gündelbach a adormit în Domnul la Neumühl, suferind mult [la viața lui]. Cu ceva timp în urmă fusese întemnițat la Burkhard Bämerle și de asemenea fusese torturat și schingiuit din pricina credinței sale.

În acel an, fratele Bastel Rausch sau Hess (din Hesse), un slujitor pentru treburi de zi cu zi, a adormit în Domnul la Tracht. Stoffel Niedermair, alt slujitor pentru treburi de zi cu zi, a murit în Domnul la Kostel.

1O cântare despre moartea lui Hans Missel se află în LdHBr, 693-697; vezi Wolkan, Lieder, 233-234; Freiherr R. Von Lilencron, Zur Liederdichtung der Wiedertäufer (Munchen, 1875), 49-51. De asemenea vezi ME, III, 708; Gross, Golden Years, 56; Martyrs Mirror, 893-894; Beck, 258-259.

2Watzenowitz (Vacenovice), la nord de Göding (Hodonín). În 1571 era deținut de către domnii de Zerotin. Zeman, Topography, #167.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: