”Dar îmi pare că poți înghiți și digera mai multe feluri de pâine.” Din scrisoarea lui Peter Walpot către Simon Ronemberg din Cracovia (II). Cronica fraților hutteriți. (113)

Dragă Simon, nu îți scriu acestea pentru că tu sau oricine altcineva din oamenii tăi ar trebuie să se uite la mine sau la noi într-un fel omenesc. Sub nicio formă! Dacă nu recunoști adevărul și fundamentul apostolic pe care trebuie să construim și dacă nu accepți cuvântul nostru ca și Cuvântul lui Dumnezeu (ceea ce este cu adevărat), atunci las-o în pace și stai în banca ta.

Îți scriu la cererea ta și din cauza conștiinței mele și a cinstei lui Dumnezeu, pentru a te îndemna și avertiza. Intenția mea nu este aceea de a te convinge să vă predați Domnului ca și membri ai bisericii noastre prin puterea cuvintelor mele (deși ele de fapt nu sunt ale mele). Aceea reprezintă decizia fiecărui persoane în parte. Dacă Cuvântul lui Dumnezeu și mărturia conștiinței unui om nu îl obligă să facă asta, nimic nu va fi de ajutor.

Nu forțăm pe nimeni, deși poate că voi așa credeți. Și dacă am afla de cineva din mijlocul nostru care doar s-ar fi prefăcut să se dea pe el însuși de bunăvoie, iar în inima sa ar simți diferit, el nu ar putea să reziste printre noi. Chiar dacă ar fi ascuns-o de noi, Dumnezeu l-ar afla și l-ar șterge din Cartea Vieții. Domnul dorește o inimă nouă și o biserică voluntară, care din propriul său liber arbitru se va separa de toate relele și toată murdăria păcatului și în interior, și pe exterior. Și nu doar asta – fiecare credincios înflăcărat și devotat și prieten al lui Dumnezeu este responsabil în dragostea lui Dumnezeu să mărturisească împotriva tuturor relelor și nedreptăților, împotriva tuturor lucrărilor întunericului și împotriva vieții nelegiuite a lumii. El trebuie să depună mărturie împotriva necredincioșilor, să îi învinovățească, să le indice lor toate încălcările legii și să folosească sabia Duhului, ca nu cumva el să fie un ipocrit în ochii lui Dumnezeu și ai omului.

Sunt gata să cred că nu vrei să afurisești pe cineva deoarece, după cum spui, nimeni nu poate salva vreun om în afară doar de Dumnezeu. Și chiar și oamenii care sunt stupizi și ignoranți înaintea lui Dumnezeu știu că puterea afuriseniei este dată lui Hristos. Toată lumea știe că un om nu îl poate afurisi pe un altul. Dar toți trădătorii, credincioșii falși – pe scurt, ipocriții – stau sub umbrela care îi ține la umbră de căldura examenului înfocat care li se pregătește. De aceea trebuie să o folosească ca o protecție pentru ei înșiși.

Nici noi nu afurisim pe cineva. Niciun om nu poate face asta (mai degrabă am salva un om dacă am putea), ci propriile fapte rele ale fiecărui om îl condamnă. Este așa cum apostolul Pavel spune: Când Noe a construit arca pentru a-și salva casa, el a condamnat lumea prin intermediul arcei. Chiar și astăzi, toți aceia care îl urmează pe Hristos și biserica de credincioși (care se aseamănă cu o arcă) condamnă această lume prin faptul că se separă de ea, oferind mărturie că faptele sale sunt rele și că dacă oamenii nu se căiesc, ei nu vor deveni moștenitori ai mântuirii. Lăsați-vă să fiți cântăriți în cumpănă și să vedeți dacă nu cumva sunteți găsiți ușori. Fără îndoială că este extrem de convenabil pentru confortul cărnii tale ca tu să nu indici cu claritate pe nelegiuiți, păcătoși și lumii (care te-a prins chiar în mijloc) relele și condamnarea sa; dacă ai fi făcut-o, poate ar fi determinat pe cineva să își schimbe viața. Într-adevăr, micuța ta scânteie de lumină arată ca tăciunele aprins. Asta numești tu a fi pregătit să provoci, disciplinezi și să vă îmbunătățiți pe voi și pe alții? O, nu aveți nevoie să vă îngrijorați dacă veți fi sau nu alungați. Aveți toate șansele pentru un loc stabil în lume unde puteți trăi printre propriile voastre posesiuni. Dar Hristos ne spune ceva diferit despre discipolii lui, mai exact, „Voi sunteți sarea pământului și veți fi martorii mei în Ierusalim, în Iudeea și Samaria, și la capetele pământului.” Dacă ar fi să puneți acestea în practică, în loc de a vorbi sau de păstra tăcerea pentru a-i mulțumi pe oameni în timp ce îi faceți rău adevărului lui Dumnezeu, curând voi veți învăța altceva.

Doar un om cu discernământul născut din credință și cu o conștiință bună știe cât de mult poate continua să se asocieze cu lumea fără ca ipocrizia și păcatul să îi afecteze conștiința sa (în special în obiceiurile practicate printre camarazii tăi). Dar îmi pare că poți înghiți și digera mai multe feluri de pâine. Îți scriu acestea ca și un avertisment în frică de Dumnezeu și în concordanță cu adevărul și nu, după cum ai crede, din rea voință sau aroganță. Fie ca Domnul să fie martorul nostru, pentru că mă știu a nu avea ceea de ce mă acuzi atât de ușor. Sper și Dumnezeu să fie martorul meu, că frații mei și cu mine ne chinuim să lucrăm la mântuirea noastră în frică și tremur și că orice altceva este alungat din inimile noastre.

Trebuie să spunem cu Pavel că cunoașterea și profeția noastră este peticeală și că încă nu am atins perfecțiunea ci continuăm să încercăm, sperând să ne ținem de ceea ce Dumnezeu și Isus Hristos odată au ținut pentru noi. Și totuși nu avem niciun dubiu oricum despre fundamentul pe care stăm și harul și adevărul după care trăim. Cu siguranță totală știm că aceasta este fundația perfectă a apostolilor și a prorocilor și că Isus Hristos este piatra de temelie pe care construim și suntem construiți. De aceasta suntem asigurați și avem siguranță din Sfintele Scripturi, prorociile și norul de mărturisitori dimprejurul nostru. Pur și simplu ne ținem de aceasta până moartea ne ia. Dar Domnul ne cunoaște inimile, și dacă prin Cuvântul lui Dumnezeu ni se arată eșecurile și greșelile, noi nu ne-am gândi să continuăm cu încăpățânare în greșeala noastră împotriva lui. Mai degrabă (după cum îl căutăm pe Dumnezeu în toate adunările noastre), facem cale întoarsă de la ele și ne schimbăm. Chiar dacă o persoană sau mai multe sunt implicate, îi pedepsim pe cei răi și îi scoatem din mijlocul nostru în concordanță cu Cuvântul Domnului. Dar voi ipocriților îndrăzniți să interpretați chiar și felul în care arată cerul. De ce nu judecați voi înșivă ceea ce este bine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: