Administrarea provizoriului

”…noi nu ne uităm la lucrurile cari se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile cari se văd, sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd, sunt vecinice” 2 Corinteni 4:18

În dialoguri, obișnuiesc să răspund la anumiți termeni cu definiții scurte.
Unul dintre termenii la care fac alergie este cuplu.
Mai am două: permanent(definitiv) și provizoriu.
Când aud pe cineva zicând că face ceva permanent răspund sec: ”nimic nu e permanent”.
Când cineva îmi spune despre ceva că ”asta-i numai provizoriu” (în ideea că va urma definitivul), îi răspund scurt: ”totul e provizoriu”.

Evenimentul central al slujbei din Cortul întâlnirii și din templu a fost JERTFA.
Zilnică, repetată, plictisitoare poate.
Și mai întâi de toate efemeră, trecătoare.
Arderea, fumul, risipa, paguba chiar, ce lucru mai lipsit de sens?
Atât de …PROVIZORIE.

Și totuși acest eveniment provizoriu al ascultării: jertfa, împlinirea ei,  a fost criteriul de departajare între cei ce ascultă și cei ce nu ascultă, între cei lăudați și cei vinovați, între cei răsplătiți și cei pedepsiți. Dumnezeu i-a dus în robie pe evrei pentru vina lepădării închinării la templu, i-a salvat de război când au venit ”în casa aceasta”, i-a lăudat sau i-a criticat după cât de loiali sau indiferenți au fost față de împlinirea acestei porunci (jertfa la templu).

Fiind lucruri scrise pentru învățătura noastră și știind că traducerea spirituală a cuvântului jertfă pentru noi înseamnă rostire, proclamare, afirmare, mărturisire (tot efemerități, provizorate, privite uman) înțelegem că acest provizorat îl vrea Dumnezeu pentru noi să-l administrăm bine: să nu-I construim temple, să nu-I administrăm instituții, să nu-I adunăm bani, să nu-I facem construcții, ci ”până voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare şi la învăţătura pe care o dai altora…”, lucruri provizorii.
O rostire  e efemeră dacă nu e scrisă, chiar scrisă fiind e fără folos dacă nu e citită.
Chiar nescrisă și necitită de nimeni, o rostire a mărturiei lui Dumnezeu, ascultată de cineva e slujbă de jertfă în evanghelia lui Cristos pentru noi și e scrisă în ceruri (vom fi răsplătiți pentru ea):
Un Ilie care aduce o jertfă corectă este socotit de Dumnezeu mai util în casa Lui decât 800 de preoți ai lui Baal care investesc în ”permanențe”.

Iată la ce mă gândeam eu rumegând la introducerea unei noi categorii în această rubrică: istoria antică. Am fost vara asta la două muzee mari din Europa: British Museum din Londra și Pergamon din Berlin.
La amândouă am urmărit descoperirile din Asiria și Babilon, le-am comparat cu profețiile Bibliei și L-am lăudat pe Dumnezeu pentru Înțelepciunea Lui.
Construcții uriașe, atât de efemere, atât de ”provizorii”.
Asiria: nuiaua mâniei Lui, Babilonul: ciocanul Lui s-au ridicat prin munca a mii de robi și au pierit după ce și-au făcut slujba împotriva neascultării iudeilor.
Au pierit așa cum arunci o nuia uscată sau un ciocan tocit.
Asiria, țara nepotului lui Lot (Asur), administrată apoi de nepotul lui Ham (Nimrod) a fost întâiul imperiu mondial.
Pentru că potopul a avut loc în anul (aprox) 2350 ÎH, Asiria s-a ridicat cam prin anul 2000 și a fost nimicită de babilonieni în 612.
Apoi Babilonienii au fost înghițiți de mezi și perși în 539, apoi perșii de Alexandru în 333.
Imperii care sunt de fapt provizorate, detaliat descrise în Scriptură ca pedepse pentru neascultarea de alte porunci la fel de provizorii.

Dar într-o viață așa de scurtă în care nu ne mai amintim bine numele celor 4 bunici, în care niciunul din noi nu știe numele celor 8 străbunici, sau 16 stră-stră-bunici, de ce să credem că noi vom fi mai ”permanenți”?
Dumnezeu lucrează cu provizorate și așteaptă de la noi provizorate corecte, rostiri drepte despre El, să fim ca Iov.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: