”Nici nu mă încântă faptul că mă lauzi atât de tare în scrisoarea ta.” Continuarea dialogului cu frații din Cracovia. Cronica fraților hutteriți. (111)

Prima dată trebuie să fie testați și verificați în necazuri, întemnițare și muncă grea, așa cum am fost noi.

Ne-am luat rămas bun de la cei patru oameni, lăsând totul în mâna lui Dumnezeu. Vouă, totuși, care poate că sunteți mai sinceri referitor la mântuirea voastră, vă fac un apel cât se poate de serios. Dacă oricare dintre voi tânjește să trăiască într-o asemenea manieră încât sufletul său să fie salvat și să poată să stea înaintea judecății lui Dumnezeu ce se apropie, ar trebui să vină arborând o stare de spirit diferită, iar aceasta să fie verificată prin munca și viața sa, să nu se mulțumească doar cu cunoaștere, pentru că aceea va aduce doar o judecată mai aspră.

Vă scriu acestea vouă ca un cuvânt de la Domnul, deoarece voi știți bine că viața pe care voi și lumea o trăiește merită afurisenie. De asemenea, voi știți destul de multe despre calea spre mântuire, doar că nu trăiți în concordanță cu acestea, nici nu încercați să completați cercul virtuții creștine, așa cum Hristos i-a spus lui Ioan cu privire la botez. Dacă continuați astfel, veți fi înspăimântați când va trebui să răspundeți pentru voi înșivă în ziua judecății, iar ignoranța nu vă va fi de niciun folos.

Astfel că voi, oameni iubiți, și voi toți ceilalți care sunteți atât de înflăcărați, știți că viața omenească este la fel de scurtă ca noaptea trecătoare, dar din moment ce Dumnezeu v-a dat timp, faceți stânga-împrejur. Nu mai întârziați! Nu ratați șansa voastră ca cele cinci fecioare fără minte, care au sosit cu lămpile goale de ulei și au fost respinse și împiedicate să intre de către Mire. Acesta să fie un avertisment pentru fiecare care este îngrijorat despre Dumnezeu și adevărul său. Vă mustru doar de dragul binecuvântării voastre divine. Dacă ascultați, totul va merge bine. Dar dacă nu sunteți mai serioși decât solii voștri cu privire la căutarea unui fundament mai bun, veți vedea că că Dumnezeu nu vă va susține. Vă veți prăbuși, și ultima stare în care vă veți afla va fi mai gravă decât prima. Așa cum sunteți acuma, nu vă puteți aștepta să rămâneți de neclintit în necaz și suferință. Veți fi ruinați și veți fi obiectul de batjocură al dușmanilor voștri. Pentru fiecare dintre voi care tânjește după aceasta, îi doresc o cale mai bună, aceasta fiind reprezentată de o mai mare seriozitate în căutarea și găsirea regatului lui Dumnezeu și a virtuții lor în primul rând, prin Isus Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru. Amin

Petru Walpot

un slujitor al lui Dumnezeu și al bisericii sale

Mai târziu [în 1571], Petru Walpot i-a scris un răspuns lui Simon[Ronemberg], un farmacist din Cracovia, unul dintre credincioșii polonezi. Conținutul scrisorii lui Simon poate fi dedus din răspunsul lui Petru Walpot, acesta fiind inclus aici.1

Dumnezeu veșnicul, mărețul, puternicul și Dumnezeu care inspiră laudă, măreț la sfat, fără sfârșit în cuget, ai cărui ochi cunosc toate căile oamenilor, răsplătindu-l pe fiecare în concordanță cu căile pe care le-a folosit și rodul muncilor sale: Fie ca el să îți dea ție și tuturor celor care îl caută harul de a a-ți înăbuși voința proprie, carnea ta, și viața ta și să îți aduci rațiunea captivă în ascultare de Hristos. Atunci nu vei mai merge în incertitudine sau nu te vei mai lupta ca unul care de abia se luptă cu aerul. Îți vei disciplina trupul, aducându-l sub ascultare adevărată și prin abținere de sine, vei intra pe poarta cea îngustă și vei merge pe poteca cea îngustă care duce la viață. Puțini o găsesc. Mulți se chinuie după ea în zadar. Dar oamenii sunt probați în furnalul ?Gelassenheit-ului? așa cum aurul este verificat prin foc, care în timp util va verifica și purifica totul. Prin Hristos, Domnul și Mântuitorul nostru, fiul său preaiubit, poate Dumnezeu cel milos să îți ofere o inimă și un duh pentru a căuta doar adevărul și cinstea sa, pentru mântuirea sufletelor voastre. Fie ca voi să fiți adevărații lui ucenici și discipoli și să nu vă îndepărtați de cruce. Aceasta este dorința mea din inima pentru voi.

Dragul meu Simon, am primit scrisoarea ta pe 1 noiembrie, 1570 și am citit-o cu atenție. Am înțeles că dorești ca să mă gândesc la tine și la situația ta și la punctul tău de vedere și al camarazilor tăi de credință, dar nu am știut exact cum să interpretez scrisoarea ta. Pe de-o parte ne lauzi și dorești să înveți de la noi, cerând mustrări și exprimându-ți pregătirea ta de a renunța la orice ce poate sta în calea mântuirii tale. Pe cealaltă parte vorbești foarte bine despre voi ca și copii ai lui Dumnezeu, pe care Dumnezeu, de asemenea, i-a învățat și pe care îi conduce, care dețin Duhul lui Dumnezeu și așa mai departe. În ultimul rând, scrisoarea ta are un ton ciudat care mă nedumirește și mă face să spun că cuvintele tale sună a gol, ca și talgerele țiuitoare.

Nici nu mă încântă faptul că mă lauzi atât de tare în scrisoarea ta. Nu mă mai impresionează așa cum Hristos nu era când fariseii îl numeau „învățător” și spuneau, „Știm că ești adevărat și înveți pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ți pese de nimeni, pentru că nu cauți la fața oamenilor.” Dar întrebarea este dacă aveau inimi sincere și erau nerăbdători să se supună învățăturii lui. În același fel, tânărul bogat l-a abordat pe Domnul spunând, „Bunule Învățător, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?” și a spus că a păzit cele zece porunci din tinerețea sa. Domnul i-a spus că pentru a fi perfect trebuie să meargă, să vândă tot ceea ce avea și să îi dea la săraci și va avea o comoară în ceruri. El va veni, își va lua crucea și îl va urma. Dar tânărul a plecat întristat și descurajat.

1De asemenea vezi Robert Friedmann, ”Reason and Obedience: An Old Anabaptist Letter of Peter Walpot (1571) and Its Meaning,” MQR, ian. 1945, 27-40.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: