”Avem mai mulți dușmani decât fire de păr pe cap.” Cronica fraților hutteriți.(107)

Frăția a devenit cunoscută în lung și-n lat prin acești slujitori ai Cuvântului și alți frați întemnițați în locuri diferite din pricina mărturiei lor pentru Isus Hristos și a adevărului său. În multe feluri diferite, erau îndeaproape interogați despre fundamentele credinței lor. Aceasta se întâmpla peste tot în ținuturile vorbitoare de limba germană, oriunde frații erau întemnițați, unii pentru lungi perioade de timp. În faptă și-n cuvânt, prin viața și moartea lor, au mărturisit că credința lor era adevărul.

Mai mult, împărați, regi, principi, domni și aceia de la curțile lor, în special în ținuturile vorbitoare de limba germană, au devenit familiari cu a frăției religie, învățătură, credință și viață. Deseori au venit să vadă cu ochii lor și oamenii de rând veneau și ei și își dădeau seama că comunitățile erau inofensive și că zvonurile răutăcioase despre frați erau neadevărate. Mulți au fost convinși și îi lăudau ca fiind oameni credincioși care trebuie că fuseseră rânduiți așa de către Dumnezeu, altfel ar fi fost imposibil pentru atât de mulți să trăiască împreună în unitate, pe când ei între ei, când doar doi, trei sau patru trăiesc sub același acoperiș, își scot ochii mereu și se ceartă până când se despart.

Unii preferau ca frații să lucreze pentru ei și să îi slujească mai degrabă decât oricine altcineva, astfel că nu erau destui frați în ținut, din moment ce – din cauza încrederii pe care o inspirautoată lumea îi vroia în slujba lor. Dar din pricina religiei lor se considera întotdeauna că sunt prea mulți.

Era o situație extraordinară: Unii domni erau furioși și prost dispuși cu privire la frați din cauza credinței lor și nu doreau ca ei să fie tolerați în ținut. Alții erau iritați că prea puțini frați erau repartizați să lucreze pentru ei, deși au continuat să ceară pentru mai mulți ani. Pe scurt, unii doreau ca ei să fie acceptați, alții doreau ca ei să fie expulzați. Unii spuneau numai bune despre ei, alții numai rele.

Lumea nu vroia să îi tolereze, dar a trebuit să o facă. Dumnezeu a împărțit marea – națiile înverșunate ale lumii – astfel încât oamenii să poată să se adune din toate ținuturile și să trăiască împreună în numere însemnate, făcând fără frică lucrarea Domnului împotriva diavolului și a lumii.Într-adevăr, aceasta reprezintă un produs manual minunat al lui Dumnezeu, când stai să te gândești. Unii oameni au crezut că era bine pentru aceia care aveau tăria. Alții ar fi dorit ca și ei, de asemenea, să fi putut să trăiască astfel. Totuși alții, majoritatea, în orbirea lor o priveau ca o greșeală și seducere sau ca o inițiativă omenească.

Și totuși toată lumea atât de tare îi invidia și ura că ar fi putut spune ca și David, „Avem mai mulți dușmani decât fire de păr pe cap.” Imediat ce pășeau peste pragul ușii erau insultați, fiind numiți anabaptiști, rebotezați, nou-botezați, schismatici, agitatori și tot felul de nume de batjocură.Peste tot oamenii îi vorbeau de rău și îi ironizau prin minciuni groaznice, acuzându-i că mâncau copii și alte lucruri oribile care ne-ar fi șocat în profunzime măcar dacă am fi visat la așa ceva, cu atât mai puțin să le facem. Multe acuzații defăimătoare reprezentând fapte și lucruri ce nu sunt omenești, cu atât mai puțin creștine, erau aduse împotriva frăției pentru a conduce la suspiciuni și ură.

Lumea ne ura și ne prigonea doar din cauza numelui și adevărului lui Hristos, deoarece îl urmam și nu din alte motive. Și acesta era un lucru sigur: Dacă cineva călătorea doar cu un toiag în mâna sa pentru a arăta că nu avea intenția de a face rău cuiva, sau dacă se ruga înainte să mănânce, era făcut rebotezat, un eretic. Atât de mare e stupiditatea diavolului. Dar dacă cineva devenea necredincios și umbla după căile păgânilor, dacă era încins cu o sabie într-o parte și cu o muschetă pe umăr, din acel moment era binevenit în lume, fiind un „bun creștin” în ochii lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: