”Ca de obicei, …. tribul popilor agita apele.” Cronica fraților hutteriți. (104)

Ca de obicei, oricând se putea, tribul popilor agita apele. Dar Domnul Dumnezeul nostru le-a barat calea. Arhanghelul Mihail a vegheat deasupra oamenilor săi; altfel de mult am fi fost înghițiți și devorați ca pâinea. Dar cum o cloșcă își adună puiuții ei sub aripi, protejându-i prin ciupirea tuturor care vor să îi atace – într-adevăr, așa cum un vultur plutește deasupra puilor lui – acestea și multe altele a făcut Dumnezeu de dragul oamenilor săi. Chiar și necredincioșii au trebuit să recunoască că Dumnezeu a refuzat să își lase oamenii să fie alungați sau anihilați.

Trăiau pe pământul pe care Dumnezeu l-a oferit în special lor. Li s-au dat aripile unui vultur mare și au zburat într-un loc pe care Dumnezeu li l-a pregătit. Astfel, se adunau în pace și unitate și predicau Cuvântul lui Dumnezeu în mod public. De două ori pe săptămână, câteodată și mai des, țineau întâlniri în care rugăciunea comună și a tuturor i se oferea lui Dumnezeu, rugându-l pentru nevoile frăției și oferindu-i mulțumiri pline de bucurie pentru toate lucrurile bune de care se bucurau. În același mod, mijlocire se făcea pe lângă împărat, rege, principi și autorități lumești, ca Dumnezeu să îi facă să se gândească despre funcția și titlul încredințate lor și să le îndeplinească cum se cuvine, adică să guverneze în mod pașnic și să îi protejeze pe credincioși.

În afară de aceasta, excluderea creștină era folosită împotriva ticăloșilor când erau descoperiți în interiorul frăției. Frăția excludea și pedepsea, după păcatul fiecăruia vizat. Când arătau că s-au căit cu adevărat, ei erau reacceptați în biserică.

În concordanță cu porunca Domnului și practica apostolilor, botezul creștin era oferit adulților care puteau auzi Cuvântul lui Dumnezeu și îl puteau înțelege, accepta și crede, botezul nou-născuților reprezentând total opusul și fiind complet fals.

Oamenii se întâlneau și țineau Cina Domnului pentru a-și aminti și a-și împrospăta încontinuu memoria sfântă a suferinței și morții lui Isus Hristos: prin moartea sa el ne-a mântuit pe noi care altfel am fi fost pierduți și ne-a adus înapoi, făcându-ne să avem același cuget ca membre ale corpului său. Era o serbare a recunoștinței pentru dragostea sa și a bunătății nespuse în ceea ce a făcut de dragul nostru; aceasta ar trebui, la rândul nostru, să facem de dragul său ca o recunoștință. O asemenea serbare a Cinei Domnului reprezintă opusul împărtășaniei idolatre a preoților.

Practicau comunitatea creștină a bunurilor așa cum Hristos indicase să se facă și așa cum o practicase împreună cu ucenicii săi și așa cum o experimentase prima biserică apostolică. Nimeni altcineva nu îndrăznea să li se alăture. Aceia care mai înainte fuseseră bogați sau săraci acum împărțeau același portmoneu, aceeași casă și aceeași masă – cei sănătoși împreună cu cei sănătoși, cei bolnavi cu cei bolnavi, iar copiii împreună cu copiii.

Săbii și sulițe erau forjate în satâre, coase și alte unelte. Nu exista nicio muschetă, spadă, halebardă, sau orice altă armă de auto-apărare. Fiecare era un frate pentru celelalt. Ei erau niște oameni complet pașnici care nu luau niciodată parte în vreun război sau vărsare de sânge prin plătirea impozitelor de război – și cu atât mai puțin prin participare directă. Nu recurgeau la răzbunare – răbdarea era arma lor în orice încercare.

Ei erau supuși autorităților și ascultători de ei în toate lucrurile bune, în toate lucrurile care nu erau împotriva lui Dumnezeu, a credinței sau a conștiinței lor. Își plăteau impozitele, cotizațiile anuale, dobânda, dijmele și vămile și își făceau claca. Își cinsteau autoritățile de la guvernare din cauza funcțiilor predestinate lor în mod divin, ceea ce este la fel de necesar în această lume ticăloșită ca și pâinea de zi cu zi.

În concluzie, toate cele doisprezece articole ale credinței apostolice creștine și toate lucrurile fondate pe Sfânta Scriptură erau mărturisite și respectate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: