1569 Vremuri liniștite: ”…pentru douăzeci de ani sau mai mult nu a existat o prigoană generală.” Cronica fraților hutteriți (103)

În timpul acestor ani, Dumnezeu le-a dat oamenilor săi vremuri liniștite. Pentru cinstea numelui său, trebuie să consemnăm aceasta în detaliu, pentru că după ce Domnul a purificat biserica sa în diferite modalități, îngăduind ca ea să sufere de pe urma a tot felul de chinuri și sărăcie ani la rândul (după cum se relatează deasupra în această carte). Dumnezeu le-a oferit oamenilor săi vremuri liniștite și binecuvântări consistente, după cum a procedat cu credinciosul Iov după încercările sale. A procedat la acestea pentru a vedea cum se vor comporta în asemenea timpuri și pentru a se asigura că lucrarea și planurile sale vor fi îndeplinite în mod public și vor deveni cunoscute tuturor oamenilor în lung și-n lat. Dumnezeu a făcut aceasta și le-a oferit oamenilor săi vremuri pașnice, contrare cu intențile întregii lumi, rezultatul fiind că pentru douăzeci de ani sau mai mult nu a existat o prigoană generală (după cum se va putea vedea în această cronică), cu excepția câtorva incidente din când în când.

Oricum, în aceste vremuri multe acuzații au fost lansate și decrete emise de către împărat și de către rege în cadrul Dietei Imperiale, cât și în cadrul Dietei Provinciale, care era compusă din diferite Stări și credințe. Deși altfel erau destul de dezbinați, în chestiunea aceasta cu toții cădeau de acord: și anume că acești oameni trebuiau să fie exterminați și niciunde să fie tolerați. Dar Domnul a prevenit ca acest lucru să se întâmple în multe moduri și în dăți diferite. O dată le-a dat procurorilor alte chestiuni de care să se ocupe. Altă dată i-a făcut să piardă din elanul necesar îndeplinirii planurilor lor, pentru că El poate ajusta velele în concordanță cu propriul său curent.

Mulți s-au hotărât să nu își lase capetele să se odihnească pe o pernă până nu expulează și extermină oamenii lui Dumnezeu, și au primit putere (nu de la Dumnezeu) în vederea acestui scop. Dar Domnul i-a distrus înainte ca aceștia să poată să înceapă. Mulți au intenționat să provoace suferință oamenilor noștri, dar aceasta nu a făcut decât să abată răul asupra lor.

Multe discuții s-au purtat. Unul considera că ei [credincioșii] ar trebui cu toții să fie spânzurați; altul ar fi vrut să le dea foc; al treilea să le prindă bătrânii, prin urma să îi distrugă din temelii. Al patrulea ar fi dorit să aibă puterea să să facă ce ar fi vrut cu ei și să îi șteargă de pe fața pământului. Dar mulți dintre acești oameni nu au trăit mult, iar anii vieții lor au fost curmați de către moarte. Am trăit aceste lucruri. Am putea chiar să dăm nume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: