Trolli

”Când încerci să te înţelegi cu un troll, acesta câştigă. Când insultaţi un troll, acesta câştigă. Când ţipaţi la un troll, acesta câştigă.
Singurul lucru pe care trollii nu-l suportă, e să fie ignoraţi.”

Din articolul: ”Ce este trollul?” de aici.

Trollul este un om-momeală, de obicei un om plătit (sau recompensat cumva) pentru ca în mediul în care este activ(at) să atragă atenția, să fie urmat, să aibă urmăritori.
Termenul se trage din engleză, mai precis se referă la o tehnică de pescuit: se aruncă o momeală de pe o navă în mișcare și…
troli

…cârdul de pești va mișuna, urmând trollul.
Moderez grupuri de discuții, forumuri, FB, WP și activez pe ele de peste 15 ani.
Peste tot am întâlnit trolli, mai ales printre comentatori.
Zice-se că Putin are vreo 400 de trolli, care scriu la comandă, comentează la comandă…și ”peștii” de cititori îi urmează în cârduri.
Mulți ziariști sunt de fapt trollii cuiva: interese, oameni, organizații, partide, state.
La fel mulți blogheri, dar mai ales mulți comentatori.
La comentatori am întâlnit mulți trolli penru că așa, prin comentarii trollul este aruncat ”în ce baltă trebuie”, trollul nu prea are balta lui.
Scopul trollului este să fie urmat, să devieze, să canalizeze activitatea, sau să introducă un conflict condus să degenereze, sau să pape timpul, sunt mai multe feluri de trolli.
Trollul religios canalizează activitatea credincioșilor în felul dorit de activiștii de partid, vă amintiți.
Trollul de pe net va comenta favorabil, va fi ca tine până-ți câștigă atașamentul și poate-poate îi lași comentariile la liber (nu pe acest blog) și apoi va începe să-și strecoare discret influența.
Trollul din adunare,… ăsta e un ”dulce”, stă acolo până moare, e nevoie de el, de multe ori e cârd întreg de trolli la unison, adesea ei dau tonul. Câtă unitate!
Trollul de la amvon. Ăsta s-a ajuns, de fapt acesta e scopul unui troll veritabil, să fie urmat ca o cometă. Ca să scapi de trollul de la amvon, bine e să n-ai amvon, nici măcar în cap.
Trollul politic. De ăsta scapi ușor dacă nu faci politică. E totuși ridicol când privești ca la teatru să vezi cum unii dau din coate și se strofoacă să ajungă trolli, după principiul: ”câinele latră pentru cine-l hrănește!”

”Ei buimăcesc familii întregi” scrie Pavel lui Tit despre trolli, ” învăţînd pe oameni, pentru un cîştig urît”. Asta e rădăcina nevăzută a trollui, iubirea de banii pe care-i ia pentru că trage pe oameni după el.

Dragul meu, pune-ți întrebarea: cel pe care-l urmezi nu este cumva trollul cuiva?
Cel care atât de galeș ți-a zâmbit și ți-a intrat în viață și se ține scai de tine nu este un troll ce vrea adeziunea gândurilor tale, devierea lor de la calea cea dreaptă?

O poveste cu trolli (am muuuulte) și termin:
-am avut acum câțiva ani doi trolli în adunare. Trollul 1 ne învăța că e bine cum facem noi, să nu avem instrumente muzicale în adunare (deși nu aveam o lege împotriva instrumentelor) și în acest timp Trollul 2 a venit într-o duminică cu un blockflote și a cântat o cântare. Trollul 1 s-a supărat foc pe Trollul 2 și mi-a solicitat adeziunea. Voiau să creeze două partide divizate pe principiul ”e voie cu instrumente, sau nu!”. Faza nu le-a reușit pentru că ne-am prins și i-am tratat cu ce doare mai rău: ignorarea. Au plecat.

Am avut o grămadă de trolli chiar pe acet blog, multe din comentariile lor nici n-am apucat să le șterg. Mai ales cele din primii ani de blog: 2008-2011.

Cum scapi de trolli?
Nu scapi, ei tot timpul îți vor sări în față, poate-poate îi urmezi.

Cum îi identifici pe trolli, ca să nu-i urmezi?

Simplu, trollul n-are voință proprie, ca momeala, un fir nevăzut leagă momeala de vapor, un fir nevăzut (adesea financiar) leagă trollul de șeful lui. Trollitul e jobul lui, cum sunt unii strungari, așa e el troll. Tu ești materia lui primă.Dacă reușește să te facă să-l urmezi, ești produsul lui.

Îl identifici pe troll propunându-i să facă ceva, să meargă în altă direcție, lumea e mare…..Nu, nu, el are plan, trollul nu-și va schimba direcția. Ceva îl trage. Tu nu vezi, dar te prinzi dacă cercetezi bine.

Ce faci cu trollul după ce te-ai prins că-i troll?
Îl lași, îl ignori.  E călăuză oarbă, orbii îl urmează, trebuie să-l lași, e poruncă a Domnului Isus: ” Lăsați-i; sunt călăuze oarbe ale orbilor.” Matei 15:14

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s