Evadarea fratelui Valtin. Cronica fraților hutteriți. (83)

1554-1564: Anii cei buni

1554

În 1554, fratele Jörg Ladendorffer, un slujitor pentru treburi temporal, a adormit în Domnul la Protzka în Ungaria.

1555

În 1555, la Sabatisch în Ungaria, fratele Hans Klampferer1 a fost ales pentru serviciul Cuvântului lui Dumnezeu, numit, și confirmat de către bătrâni prin așezarea mâinilor.

În același an, fratele Abraham Schneider a fost ales și numit în serviciul Cuvântului lui Dumnezeu. Mai târziu în acest an a fost confirmat în serviciu de către bătrâni prin așezarea mâinilor.

Doi frați bogați din aceeași familie, Remigius și Stoffel Heugen din Eyrs în Vintschgau,2 au fost alungați de pe proprietățile lor de ziua sf. Iacov [25 iulie] de dragul adevărului divin. Fiecare avea copii și o soție cu un bebeluș cam de cinci luni la sân. Deoarece s-au legat de Dumnezeu prin botezul creșin, au fost în pericol de a fi arestați în propriile lor case. Au fugit din Vintschgau în valea Puster unde fratele Valtin Hörl trebuia să le găsească adăpost pentru ei și pentru cei mici ai lor pentru o zi sau două.

Fratele Valtin a fost reținut în stradă de către Paul Troyer, judecătorul din Niedervintl și luat prizonier. La întrebarea dacă era un rebotezat, Valtin a răspuns că e unul dintre aceia cărora oamenii le dau acest nume. Apoi a fost dus la casa judecătorului. Judecătorul i-a spus slujitorului său să pună prizonierul în lanțuri, dar slujitorul a refuzat. La asta, judecătorul însuși a pus mâinile și picioarele lui Valtin în lanțuri și l-a adus la Kaltenhaus, la un kilometru și jumătate depărtare, unde l-a dat pe mâna ofițerilor săi. Nu doreau să îl ia, dar au trebuit să se supună din pricina pozițiilor pe care le ocupau, astfel că l-au luat fără întârziere și l-au dus la castelul Schöneck. O moașă care se ocupa de o femeie la o naștere la Kaltenhaus a auzit că un prizonier a fost dus la castel, astfel că a fugit după ei și le-a spus că nu este de acord ca un asemenea om să fie luat prizonier.

Ofițerii îndeplineau ordinele judecătorului și l-au dus pe Valtin la castel, unde l-au încuiat într-o celulă îngustă în cea mai de jos temniță. Dar doamna castelului a simțit compasiune pentru el. I-a trimis un mesaj prin bucătarul ei că ar fi fericită să îl vadă scăpat. Cum nu era în stare să îl ajute ea însuși, și-a trimis fiica cu mâncare și băutură mai bună decât ceea ce i se aducea, pentru că știa că într-o săptămână, judecătorul și jurații săi îl vor interoga sub tortură.

Chiar în ziua de dinaintea interogării lui, Dumnezeu a îmboldit o fată miloasă să îi strecoare o unealtă lui Valtin să scoată lanțurile din balamale. Însă, lui fiindu-i frică că ar necinsti numele Domnului sau că își va păta conștiința dacă ar fi făcut asta, s-a întors iar și iar la Domnul în rugăciune îndelungă, rugându-l pe Dumnezeu să îi vorbească inimii sale și să îi arate dacă ar trebui să scape sau să rămână în închisoare și să aștepte ceea i se va întâmpla. Când a fost asigurat că ar trebui să încerce să deschidă ușa și a văzut că e posibil, s-a rugat la Dumnezeu să îl conducă. Răspunsul rămânea același: să își continue eforturile: A scos ușa din balamale, dar încă nu putea ieși afară. Apoi a găsit o cale să forțeze ușa, iar lanțul de pe exterior a cedat tensiunii.

S-a grăbit să iasă din închisoare și s-a ascuns sub scări, temându-se că ar putea să vină cineva în fugă din cauza zdruncinăturii zgomotoase din temniță. Dar n-a venit nimeni. A stat sub scări vreo două-trei ore, când a auzit-o pe doamnă vorbindu-le slujitorilor despre el, spunându-le că ea îl credea a fi un om cu frică de Dumnezeu.

Când toată lumea din castel a adormit, Valtin a riscat ducându-se sus și afară în curte. Bucătarul l-a avertizat de câinii fioroși din curte, astfel că s-a înarmat cu pâine suficient de multă pentru a le arunca dacă ar încerca să îl atace. Dar câinii și oamenii adormiseră atât de adânc, că nu a scos nimeni niciun sunet. Toate acestea l-au convins pe Valtin că era voia și intervenția specială a lui Dumnezeu.

Urmând instrucțiunile bucătarului, a ieșit din curte printr-o ușiță și a intrat în bastion și s-a cățărat peste un zid jos, dărâmat. Astfel că cu ajutorul lui Dumnezeu a scăpat din lanțurile lor.

Judecătorul programase audierea lui Valtin pentru următoarea zi, astfel că el și asesorul său au venit la castel hotărâți să înceapă cazul. Dar doamna s-a repezit la judecător plângând de necaz, cu mâinile prinse deasupra capului și prefăcându-se a fi foarte supărată de evadare, deși ea era de fapt bucuroasă.

Când oamenii au văzut că ușa fusese spartă, au fost uimiți, pentru că părea de necrezut ca un asemenea lanț puternic de fier să se fi rupt în bucăți și nu puteau găsi nicio unealtă pe care Valtin ar fi putut să o folosească pentru a-și forța ieșirea. Prietenii lui i-au spus după aceea că toată lumea spunea că chiar ar fi vrut să vadă un bărbat care fiind atât de puternic, era în stare să rupă acel lanț.

De fapt, fratele Valtin însuși considera ca imposibil ruperea acelui lanț. Speranța sa a stat în schimb în răsucirea ușii (pentru că o ridicase din balamalele sale), deși avea fâșii de fier în ambele părți. Oricum, lucrurile nu au ieșit în concordanță cu planul său, ci în concordanță cu voința lui Dumnezeu. Astfel că cu claritate a simțit că Dumnezeu îl ajuta prin a face fierul la fel de slab ca o bucată putredă de frânghie, așadar salvându-i viața, acordându-i puțin mai mult timp pe pământ. Laudat fie Domnul în toată eternitatea pentru că multe minuni săvârșește pentru sfinții săi.

Cu mulți ani mai târziu, în 1571, așa cum se va spune la locul potrivit, Valtin a fost din nou luat prizonier și dus la castelul acesta, dar i s-a permis să se elibereze din nou.

1 Hans Klampferer, un tinichigiu, este numit de asemenea „Schlah-in-die-Pfann” (Lovește-tigaia). Beck, 203.

2 Vintschgau, valea superioară Adige, în nordul Italiei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s