Originile antisemitismului ”creștin”: teologia înlocuirii

Am cumpărat niște cărți de la târgul de carte Gaudeamus despre antisemitism.
Istoria antisemitismului și geneza antisemitismului.
Am citit din ele, dar nu tot. M-a interesat doar antisemitismul creștin.
Antisemitismul (ura față de evrei) creștin își are rădăcina în teologia înlocuirii.
Teologia înlocuirii a fost comună bisericilor catolice, ortodoxe și a majorității celor protestante.
Chiar și adventiștii și martorii lui Iehova o împărtășesc.
În rezumat teologia înlocuirii spune că Biserica a înlocuit Israelul în planul lui Dumnezeu și în diverse variante această teologie socotește Israelul de acum lepădat sau chiar vinovat de răstignirea Domnului Isus.
Anumite pasaje din Noul testament sunt răstălmăcite și iată că baza pentru ură este așezată: teologia înlocuirii Israelului cu Biserica.

Aparent minore, aceste interpretări au rezultate practice groaznice.
Așteptările evenimentelor viitoare ale celor ce nu cred în reabilitarea viitoare a Israelului nu au ca reper ”înfrunzirea smochinului”, adică apariția statului Israel, întoarcerea evreilor în țara lor și sfârșitul vremii neamurilor.
Pentru cei ce cred în ”teologia înlocuirii” aceste evenimente nu au nici o semnificație. De fapt acești așa-ziși creștini nu prea au convingeri.
Dacă-i întrebi cum va fi ”sfârșitul lumii” dau un răspuns confuz sau niciunul.
În schimb atunci când vine vorba de Israel ei zic că Biserica este Israelul lui Dumnezeu și că nu va fi o reabilitare a poporului Israel.

De obicei, cei ce cred în teologia înlocuirii Israelului cu Biserica, nu cred nici în răpire.

Adevărul este altul.
Acum, pentru o vreme, iată de aproape două milenii, evreii sunt încă împietriți.
Dar nu pentru totdeauna.
Acest lucru nu-l înțeleg adepții teologiei înlocuirii, evreii vor crede în masă în Isus ca Mesia, după răpirea Adunării și după anumite evenimente ale căror împlinire este foarte aproape.
Toate evenimentele recente, parcă așează lucrurile în vederea împlinirii timpurilor profețite.

3 Responses to Originile antisemitismului ”creștin”: teologia înlocuirii

 1. vesteabună spune:

  ”În evul mediu, Evreii au fost urâți din cauza religiei lor. În secolul 19 și începutul secolului 20 ei au fost urâți din cauza rasei lor. În secolul 21 ei sunt urâți din cauza statului lor național. Anti-sionismul este noul Antisemitism.” Jonathan Sacks, aici: http://www.timesofisrael.com/lord-sacks-bds-makes-it-almost-impossible-for-europes-jews-to-support-israel/

  Apreciază

 2. vesteabună spune:

  Astăzi Autoritatea Palestiniană deschide o ambasadă la Vatican.
  E un fel de sfruntare a adevărului biblic această nouă mutare ca la șah a așa-zisei ”biserici” catolice.
  http://www.timesofisrael.com/pa-to-open-embassy-in-vatican-during-abbas-visit/
  Pentru că deschiderea ambasadei este un gest al celui ce o permite, al gazdei, al Vaticanului, așa trebuie să privim lucrurile.
  Prin această recunoaștere a ”statului” palestinian, ”biserica” catolică implicit nu recunoaște suzeranitatea Israelului asupra Ierusalimului, biserica fiind consecventă teologiei înlocuirii.
  Pentru cei ce văd fără sens ca un blog creștin să se ocupe de ”politică”, le dau aici un răspuns.
  Nu mă ocup de politică.
  Eu observ și semnalizez prezența anumitor semne specifice legate de Israel, semne la care Domnul Isus ne-a spus să fim atenți, mai ales acum la sfârșitul vremurilor.
  Reîntemeierea statului Israel confirmă în mod magistral majoritatea profețiilor biblice: cucerirea Ierusalimului de către evrei la un timp profetic exact, alungarea evreilor din toată lumea, practic forțarea lor să se mute în Israel sunt semne profețite care se împlinesc sub ochii noștri.
  Îndrăznesc să vă provoc la o calibrare a cântarului care vă va fi de folos: aveți grijă cine vă învață, cui vă dați mintea!
  ”Cel ce nu propovăduiește pe Isus venind în trup” acela este antihristul. Propovăduirea venirii lui Isus în mod fizic și a răpirii noastre fizice, a reîntemeierii fizice a statului Israel fac parte din Evanghelie, sunt începutul ei, cheia evangheliei. Evanghelia este un eveniment care va veni, o ”defilare” a Domnului Isus cu sfinții săi, eveniment la care vor lua parte toți cei ce au vestit-o. Concomitent va avea loc pedepsirea celor ce nu au crezut, marele necaz din care cei ce credem vom fi salvați, ascunși, evenimente care stau la ușa istoriei, să le vestim.
  Ascultați de acei învățători care învață în mod explicit și prioritar răpirea, așteptarea ei, marele necaz ce va urma și restabilirea și mântuirea Israelului. Fără această înțelegere, trei sferturi din Biblie nu vă sunt de nici un folos.
  Un Isus real care va veni ”în același fel” cum a plecat, un Isus ”în trup” și evenimente cu termene din calendar, asta așteptăm, la acestea să ne gândim.
  În aceste zile când primul stat din lume și cel mai puternic: Statele Unite recunoaște Ierusalimul ca și capitală a Israelului, iată că într-un gest plin de fanfaronadă, cei ce se împotrivesc adevărului ”recunosc” pe dușmanii Israelului ca stăpâni de drept.
  E rău să te pui contra cu Dumnezeu!

  Apreciază

 3. vesteabună spune:

  Articol
  despre Teologia Înlocuirii pe Alfa Omega TV:
  http://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/israel/2306-teologia-inlocuirii#axzz4hAvQqyEV

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: