Cronica fraților hutteriți (71)

     Pe vremea aceasta, Mihai Matschidel, de asemenea cunoscut ca și micul Mihai, un slujitor al lui Isus Hristos și a bisericii sale a fost luat prizonier la Ortenburg în Carintia superioară. Alți doi au fost capturați împreună cu el, soția sa Lisel și Hans Gurtzham,1 un pantofar. Au fost interogați în prezența unui vicar și a preotului paroh din Vilach, care încerca să se certe cu ei. Dar acești frați au continuat să răspundă până când cei care-i întrebau au trebuit să plece rușinați, neînfăptuind nimic.

     După aceasta, prizonierilor li s-au pus lanțuri și cătușe și au fost duși prin Stiria la Viena. În sala de judecată au fost dați pe mâna temnicerului, care le-a spus, ”Veniți, vă voi duce într-o temniță unde sunt unii din frații voștri.” Acolo l-au găsit pe Hans Staudach și pe cei trei prinși împreună cu el. Când s-au întâlnit, s-au îmbrățișat și s-au sărutat, lăudându-l pe Dumnezeu care i-a adus împreună pentru gloria numelui său. Mai târziu, Hans Staudach și cei trei au fost executați, după cum tocmai s-a consemnat. Ceilalți au fost ținuți în închisoare pentru aproape trei ani, până în 1549, când s-a produs un incendiu în Viena. Așa cum era obiceiul când izbucnește un incendiu, porțile orașului se închideau, iar prizonierii erau eliberați. Când focul a fost stins, fratele Mihai și soția sa Lisel –prin pronia dumnezeiască- au fost ajutați de către un orășean să plece din oraș și ei s-au întors la biserica-comunitate. Astfel, Dumnezeu le-a clădit o cale pentru ca ei să scape nevătămați și împăcați. Încă avem epistole și scrisori scrise de către acest Mihai.2

     Totuși, Hans Gurtzham a fost pus din nou în închisoare pentru încă un an, până în 1550. Foarte devreme într-o dimineață de vineri, împrejurul la 27 iunie a fost înecat în Dunăre. Unii spun că pe când se pregăteau să îl înece, l-au dus într-o cameră încălzită, unde a murit în timp ce stătea după cuptor și astfel el a murit în Domnul, dar apoi ei i-au aruncat trupul în fluviu. Încă mai avem una sau două cântări pe care le-a compus în închisoare.

1547

În 1547, la Gurdau, Hans Greckenhofer, Wolf Sailer și Petru Hagen au fost alești pentru serviciul Cuvântului lui Dumnezeu și puși de către biserică într-o perioadă de testare.

Pe 18 martie, slujitorul pentru afaceri temporale, Bastel Schmidt a cumpărat o casă în numele nostru la Fraitz3 lângă Bisenz și ne-am așezat acolo.

Pe 17 mai, am cumpărat o altă casă la Bohuslawitz lângă Gaya. Petre Riedemann, slujitor al Cuvântului Domnului și Andreas Stuck, slujitor al afacerilor temporale au făcut această achiziție.

1 Despre Hans Gurtzham vezi în ME, II, 612; Martyrs Mirror, 474; Beck,167-168.

2 Despre Mihai Matschidel vezi în ME, III, 538. Despre scrisorile sale (în Arhivele Orașului Bratislava, Codex Hab. 17), vezi Beck, 168 n.1; Friedmann, Schriften, 121.

3 Fraitz (Vracov), la sud-est de Gaya (Kyjov), aparținea nobililor de Zerotin până în 1547, când a trecut în stăpânirea lui Franz Niáry de Bedek, care le-a permis fraților să se așeze acolo. Beck, 168 n.3; Zeman, Topography, #178.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s