Înnecarea fratelui Osvald la Viena, tăierea capului fratelui Andreas Kofler la Ybbs. Cronica fraților hutteriți (68)

      După ce uniunea a avut loc, Hans Gentner a fost trimis ca și slujitor împreună cu fratele Jörg Liebich și cu toți frații care tocmai se uniseră cu noi, să meargă la cei trei sute de oameni din Silezia și să le spună despre unire. Ei au fost întâmpinați cu cadouri ca purtători de vești bune. Fratele Bärtel Riedmair, slujitorul lor, a rămas în urmă o perioadă pentru a experimenta lucrarea Domnului în biserica noastră comunitate. Primăvara de timpuriu, Masa de Aducere Aminte a fost ținută la Butschowitz. Bärtel a rămas pentru a lua parte și el, după care a plecat înspre Silezia. Apoi, toți cei trei sute de oameni ni s-au alăturat în unitatea Duhului și au venit la biserica-comunitate de aici. A fost o mare bucurie de ambele părți. Aceasta a determinat mulți alți oameni în Silezia să urmeze adevărul cu mult entuziasm. În concordanță cu voința Domnului și cu dorința bisericii, Bärtel Riedmair a continuat cu credincioșie slujba Cuvântului pentru mulți ani și a murit în Domnul, așa cum va fi relatat mai târziu.

     De Întâmpinarea Domnului [2 februarie] în acest același an 1545 am închiriat o casă la Gobschitz1 de la Matias (proprietarul din Mährisch Kromau) și ne-am stabilit acolo.

     Pe 16 februarie ne-am mutat într-o casă în Eibenschitz, pe care fratele Leonard Lanzenstiel, slujitor al Cuvântului Domnului și Cristian Häring, slujitor al treburilor temporale au cumpărat-o în numele nostru.

     În prima săptămână a Postului Paștelui, Leonard Lanzenstiel și Petre Riedemann, amândoi slujitori ai Cuvântului Domnului și Hans Klampferer [slujitor al treburilor temporale] a cumpărat o casă în numele nostru la Bisenz.2

     În același an acolo, de asemenea am achiziționat locul pe care arsese o casă. Bastel Schmidt, slujitor pentru treburi temporale, l-a cumpărat în numele nostru și am construit o casă pe partea de jos a locului.

      Nobilul Pavel von Zerotin ne-a închiriat două case în Napajedl3 cu posibilitate de rambursare a banilor, pentru un an. Ne-am mutat în ea de ziua Sf. Gheorghe [23 aprilie], dar am plecat din nou anul următor de Sărbătoarea Arhangelilor Mihail, Gabriel și Rafael [29 septembrie].

     De Rusalii, Iacob Säckler, slujitorul nostru pentru treburi temporale, a cumpărat o casă în numele nostru în Pawlowitz.4 Matias cel Înalt era majordom acolo pe vremea aceea.

     La scurt timp după Rusalii am cumpărat două case în Altenmarkt5 lângă Lundenburg. Erau una lângă alta, aproape în centrul satului.

     În anul acela am cumpărat altă casă în Lundenburg, lângă proprietatea nobilului, unde am trăit sub protecția nobilului Bartolomeu von Zerotin.

      De ziua sf. Ioan Botezătorul [24 iunie] am cumpărat o casă bine utilată în Bilowitz.6

      Mai târziu în anul acela am cumpărat altă casă în Bilowitz, lângă prima și am construit o baie publică acolo.

      De ziua sf. Iacov [25 iulie] am cumpărat o casă bine utilată la Göding7 și am început o comunitate acolo.

      Cu o săptămână înainte de sărbătoarea sf. Mihail am cumpărat o casă la Tscheikowitz,8 am pregătit-o și ne-am mutat în ea.

      De sărbătoarea sf. Mihail, Iacob Säckler, slujitorul nostru pentru treburile temporale ale bisericii șiThoman Schmidt, interpretul nostru, au cumpărat o casă în numele nostru la Boretitz.9

      Mai apoi am cumpărat altă casă lângă prima și am trăit acolo în comunitate creștină.

      În același an, fratele Osvald10 a fost luat prizonier în Viena, Austria, din pricina credinței sale în adevărul divin. S-au făcut multe încercări pentru a-i răsturna credința. Orășenii îl vizitau în închisoare și îi spuneau să se dezică, spunând că altfel vor fi forțați să îl condamne și să îl înece în Dunăre. Dar a spus, ”Chiar dacă mă înecați, nu îl voi renega pe Dumnezeu și adevărul său. Hristos a murit pentru mine și îl voi urma și voi muri pentru adevărul său mai degrabă decât să îl părăsesc.” Nu au putut să îl facă să se dezică, cu toate vorbele lor, cuvinte mieroase sau aspre. Doi frați au venit să îl aline și și-a încredințat soția și copiii săi lor.11 L-au îmbrățișat și sărutat și și-au luat rămas-bun de la el, urându-i tărie morală de la Dumnezeu în suferințele pe care trebuia să le îndure în nevinovăție. După un an și șase săptămâni în închisoare, a fost scos în afara orașului la miezul nopții (ca mulțimea să nu se adune) și aruncat în Dunăre, unde s-a înecat. N-a existat un proces, nu s-a menționat vreo crimă. A găsit putere să îndure până la final și în ultima zi, Dumnezeu îl va încorona și îi va judeca inamicii. Există și o cântare scrisă de acest frate.12

       Fratele Andreas Kofler13 din regiunea Adige a fost întemnițat în același an la Ybbs pe Dunăre din pricina adevărului divin. Când a refuzat să se dezică sau să lase preoții sau profeții neadevărați să îl ghideze în direcția greșită, a fost condamnat la moarte de către acești fii ai lui Pilat. L-au dat pe mâna marelui lor preot, călăul, care i-a mulțumit pe acești nelegiuiți executându-l pe acesta cu sabia. Aproape de moarte, a purtat o mărturie curajoasă pentru adevărul veșnic reprezentat de însuși Dumnezeu.

1 Gobschitz (Kubšice) în vicariatul de Wolframitz (Olbramovice), parte a proprietății Mährisch Kromau, sud-vest de Brno. Beck, 164 n.3; Zeman, Topography, #42.

2 Bisenz (Bzenec), vechi oraș la nord-est de Göding (Hodonín), faimos pentru creșterea viței de vie din deceniul al doilea al secolului al XIII-lea. Beck, 164 n.4; Zeman, Topography, #13.

3 Napajedl (Napajedla) pe râul Morava. Beck, 164 n.5; Zeman, Topography, #90.

4 Gross Pawlowitz (Velké Pavlovice), la nord-vest de Lundenburg (Břeclav); în 1545 proprietate a nobililor de Lipé. Zeman, Topography, #107.

5 Altenmarkt (Stará Břeclav = Vechiul Lundenburg), acuma parta a Lundenburgului (Břeclav), unde frații hutteriți își aveau tăbăcăriile și atelierele de pielărie. Zeman, Topography, #3.

6 Bilowitz (Velké Bílovice), sat la aprox. 32 km. vest de Göding. Din 1532 satul a aparținut domeniului Lundenburg a familiei Zerotin. Zeman, Topography, #10.

7 Göding (Hodonín), pe râul Morava, la sud-est de Brno; proprietate a nobililor de Lipé între 1512 și 1594. Zeman, Topography, #43; ME, II, 534.

8 Tscheikowitz (Čejkovice), sud-est de Auspitz, în districtul administrativ al Göding-ului; între 1545-1624 proprietate a familiei Víckov. Zeman, Topography, #159.

9 Boretitz (Bořetice), sat lângă Tscheikowitz, sud-est de Auspitz. Zeman, Topography, #18.

10 Osvald Glait sau Jannitz; (!) vezi deasupra, p. 48 n.1.

11 Cei doi frați erau Anthoni Keim din Guntzenhausen și Hans Staudach din Kaufbeuren. ME, II, 523c; Martyrs Mirror, 475.

12 Despre cântările lui Osvald Glait, vezi Wolkan, Lieder, 179. O cântare anonimă a servit ca bază pentru relatarea de mai sus; vezi LdHBr, 121. Cântarea lui Glait, ”Es redet Gott mit Mose” (Dumnezeu i-a vorbit lui Moise) se află în Wackernagel, Kirchenlied, III, 465-467. Martyrs Mirror, 472-473; Beck, 160.

13 Despre Andreas Kofler, vezi ME, III, 212; Martyrs Mirror, 473; Beck, 163.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s