” Hans Blüetel a rămas în viață și cânta în flăcări pentru o perioadă destul de lungă.” Martirajul lui Hans Blüetel. Cronia fraților hutteriți (69)

     În 1545, un frate pe nume Hans Blüetel de asemenea a fost prins la Ried, Bavaria,1 unde a fost trimis de către biserica-comunitate. Magiștrii din Ried au promis o recompensă tuturor celor care l-au prins și astfel un om pe nume Gugelwein l-a trădat. A vorbit la modul prietenos cu Hans ca și cum ar fi fost nerăbdător să îl întâlnească și l-a invitat în casa sa.

     Fratele gândindu-se că Gugelwein era îngrijorat de salvarea propriului său suflet a mers împreună cu el. Odată ce-a intrat, trădătorul a încuiat casa și a spus, ”Hans, ești prizonier.”

     Hans i-a răspuns, ”Doamne ferește, pentru că am venit la tine cu intenții bune!” Apoi, trădătorul a cerut bani pentru eliberarea sa. Când Hans l-a refuzat, Gugelwein a mers la magistrați și l-a trădat. Pe când trădătorul făcea asta, soția lui, de asemenea i-a cerut bani, spunând că magistrații îl vor ridica oricum. Dacă i-ar fi dat cinsprezece guldeni, ea l-ar fi eliberat. Dar fratele Hans Blüetel a refuzat să-i dea vreun sfanț și a spus că prin ajutorul lui Dumnezeu, el era pregătit pentru orice necaz.

     Între timp, magistrații au sosit cu o mulțime de oameni înarmați, l-au arestat pe frate împreună cu trădătorul și soția sa. I-au legat bine cu frânghii și au pus gărzi să îi supravegheze. Când au ajuns în piața din Ried au fost schingiuiți într-un mod îngrozitor, și trădătorul împreună cu fratele; magistrații au crezut că Gugelwein i-a furat banii lui Hans pentru că i se găsise puțin la el. Pentru a-i face soția să vorbească, i-au strâns mâinile într-o menghină până când au sângerat, deși ea și soțul ei nu aveau nimic. Astfel că înșelăciunea lor nu le-a adus decât nenorocire. Într-un final, trădătorul s-a spânzurat în disperarea sa.

     Împrejurul zilei de sf. Ioan [27 decembrie], când fratele Hans era deja în închisoare de patru sau cinci săptămâni, el a primit sentința cu moartea: va fi ars de viu. A fost dus la locul execuției, iar preoții au venit la el, somându-l să-și abandoneze credința. Dar el le-a spus, ”Ați proceda bine să vă întoarceți de la monstruoasa voastră înșelăciune. Nici nu voi fi de acord cu ea și nici nu voi asculta învățătura voastră greșită. Astăzi am lucruri mai importante de făcut decât să vă ascult profețiile voastre neadevărate. Trebuie să îl urmez pe Domnul Dumnezeul meu, în Hristos și să îmi îndeplinesc promisiunile față de el.” Și le-a vorbit într-o asemenea manieră că preoții s-au dat înapoi și l-au lăsat în pace.

     Pe drum înspre execuția sa, s-a întâlnit cu un om numit Mihai Dirk sau Kramer (un comerciant), pe care îl cunoștea foarte bine. Hans Blüetel s-a uitat la el având un zâmbet pe buze care reprezenta o mărturie a raiului pentru acest Mihai. A rămas uimit că Hans poate să zâmbească pe drum înspre arderea sa. Aceasta i-a atins inima lui Mihai în profunzime și de asemenea și a soției sale. Ea n-a mai mâncat trei zile, i-a jelit și i-a plâns moartea nevinovată a lui Hans. Mai târziu, amândoi s-au alăturat bisericii-comunități și au devenit credincioși, așa cum au făcut și alții.

     Când acest frate drag a venit la locul de execuție, el s-a gândit la biserica-comunitate a lui Dumnezeu și strigat cu voce tare astfel încât să fie auzit de întreaga mulțime, ”O, dacă se află cineva aici care poate fi de încredere să trimită vestea că am fost ars de viu la Ried în Bavaria de dragul Evangheliei.” Un om a înaintat care încurajase pe mulți să îmbrățișeze credința, deși el însuși nu era capabil să facă aceasta. El a promis să informeze biserica din Moravia că Hans Blüetel a fost ars de viu la Ried din pricina adevărului divin. Aceasta l-a încurajat pe fratele Hans să continue să vorbească oamenilor: ”Această credință a mea reprezintă adevărul divin și vreau să vă clarific acest lucru. Vă spun vouă că dacă nu vă pocăiți, nu vă schimbați viața și nu vă părăsiți căile greșite pe care ați apucat, Dumnezeu vă va prăvăli păcatele voastre peste voi și vă va pedepsi cu chinul veșnic care este destinat tuturor păcătoșilor. El va răzbuna sângele nevinovat pe care voi l-ați vărsat și vi-l va cere înapoi până la ultima picătură.”

      Când focul a fost făcut, l-au legat de o scară. În tot acest timp a continuat să le spună ceea ce era adevărul, calea vieții veșnice și biserica adevărată a lui Dumnezeu; cerurile și pământul ar putea depune mărturie. ”Chiar în această zi,” el spunea, ”Dumnezeu va face un semn în ceruri că aceasta este calea către viață veșnică.” Și așa s-a și întâmplat. Lumina soarelui a pălit, scăzându-i intensitatea, ca și cum nu se mai putea împrăștia pe pământ. Deși cerul era senin și fără niciun strop de nori, soarele arunca o umbră pe pământ și nu era altceva decât o formă galbenă palidă. Astfel, Dumnezeu și-a întărit mărturia.

     Acest iubitor de Dumnezeu, Hans Blüetel a rămas în viață și cânta în flăcări pentru o perioadă destul de lungă. El îl lăuda pe Hristos și se ruga ca toți cei vrednici să fie luminați de către Dumnezeu. Și astfel, ca aurul pur, a trecut testul flăcărilor, dovedindu-se neclintit în credință.

      El a mai prezis că fumul se va ridica drept în sus, iar duhul său se va ridica la ceruri cu el. S-a întâmplat cum a zis. Fumul de la execuție s-a ridicat drept la cer. Mai mulți oameni ne-au spus că o turturică albă ca zăpada tot înconjura focul ca până la urmă să se înalțe drept la ceruri. Slăvit să fie Dumnezeu care îi ține în așa credincioșie și cu atâta putere pe ai săi și el însuși poartă mărturie adevărului său divin prin minunile pe care le săvârșește pentru sfinții săi.

1 Ried im Innkreis, Austria Superioară.

Despre Hans Blüetel, vezi ME, I, 366; Martyrs Mirror, 473-474; Beck, 161-163. LdHBr, 123-128, are o cântare despre suferința și moartea lui Blüetel; autorul nu este cunoscut.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s