Rama e aia, tabloul e altul

Dragă doctore!
M-am gândit să-ți scriu la mine, pot să pun poze.
Legat de cartea care te-a supărat, de fabrica ei, de Decebal.
De tabloul care nu-ți dă pace:
decebal
Dar să încep cu o poveste.
Prin 1995-96, unul din  strecurații-mereu-actuali ai mei mi-a ”strecurat” o carte. Biografia lui Traian Dorz, plină de injurii la adresa fratelui Niculiță M. Am citit contrariat și la prima vizită la Sibiu l-am întrebat pe fratele Moldoveanu. A stat puțin, a zâmbit și mi-a răspuns scurt: ”rama e aia, tabloul e altul!”
Cam așa și cu cartea care te doare pe tine: e doar rama, tabloul e altul.
Citez din postarea mea ”De ce și-au pus adunările creștine pastori?” cu specificația:

…ASTA E RAMA:

”De ce oare? Sunt multe argumente invocate:

1.Ca acel pastor să aibă timp să viziteze pe frați.
2.Că pastorul să aibă timp să viziteze pe necăjiți.
3.Că pastorul să aibă timp să evanghelizeze.
4.Că pastorul să aibă timp să studieze Biblia.
5.Că pastorul să aibă timp să se pregătească de predică.
6.Că pastorul este….unsul Domnului prin ordinare și trebuie să fie pastor în fiecare biserică(ca în Creta).
7.Că pastorul are ….haruri speciale…numai el poate să boteze și să facă frângerea pâinii. (Ca și cum ceilalți frați n-ar putea, n-ar avea dreptul sau le-ar fi interzis să facă punctele 1-7)”
Aceste lucruri le găsești în carte.

Acum citez cu specificația:…

…ĂSTA E TABLOUL:

”1.Fratele păstor avea timp.
2.Fratele păstor avea timp să se întâlnească săptămânal cu ofițerul coordonator care-i trasa sarcini.
3.Fratele păstor avea timp să viziteze pe enoriaș pentru ”a stabili natura discuțiilor purtate…”
4.Fratele păstor ținea cont ”de anumite reguli cultice”
5.Fratele păstor a spus securistului că cel urmărit n-a fost la biserică, că umblă în  misiune, etc.

În mod sigur ”fratele păstor” și cei ca el au avut o ordinare specială, o putere coborâtă de la Departamentul Cultelor ca să fie martori a discuțiilor din biserică și să le raporteze, să fie agenți și informatori ai securității în București, în toată România, în Europa, în America și până la marginile pământului.

Deci, de ce și-au pus bisericile pastori?
Ca să aibă cine să-i vândă la securitate în mod organizat, centralizat, la nivel național.
Dacă nu-și puneau pe cine mai găsea securitatea coadă de topor?
Găseau, dar mai greu, așa le-a fost ușor.”

Aceste lucruri le găsești în dosarul tău.

Deci nu e o problemă, trebuie să pui rama frumos pictată a cărții în jurul tabloului adevărat de la tine de pe blog și se potrivesc.
Iată cum:
”…unii, ca sa dobandeasca o inviere mai buna, n-au vrut sa primeasca izbavirea care li se dadea, si au fost chinuiti.” Evrei 11:35

Când citești Fișele Matricole Penale ale celor închiși pentru credință (și nu numai) vezi că unii au fost eliberați mai devreme. Am în minte pe cineva din lotul moisist. Ceilalți moisiști au arătat la eliberare că tuturor li s-a promis eliberarea înainte de termen cu anumite condiții. Dar majoritatea nu au cedat ispitei. Condiția era să devină informatori.

Închisoarea a fost un mediu perfect de racolare. Eu nu acuz și nu disculp, prezint realități așa cum le înțeleg acum după citirea a mii de pagini, a sute de istorii și după discuții cu zeci din cei implicați, (ca să nu adaug cazul meu).

Ce se poate face acum?

Ce frumoasă ar fi pocăința? ”Da, așa a fost, am fost obligat să fac ”vizite pastorale” de informare ca să am ce turna.” Nu și nu. ”Fratele” Mărgăraș, ”fratele” Țon, istorii bombastice în stil proletcultist. Spălătorie de istorie e cartea. Posibil scrisă la îndrumare.

Legat de fabrica de cărți, îți mai spun o poveste și promit că e ultima: a venit la mine la birou anii trecuți un țigan cu o vioară și a cântat câteva cântări pocăite. Frumos. Unul din băieții din echipă m-a chemat și mi-a zis discret: ”șefu’, nu-l crede!… că pe ăsta l-am auzit săptămâna trecută cântând la ”Broasca Verde” în crâșmă!”. I-am cerut explicații țiganului, cum vine asta (se dădea pocăit), să cânte și la adunare și la crâșmă? Mi-a răspuns scurt: ”cine plătește domnu’, cine plătește!”

Pe mine nu mă deranjează ce cărți scoate cărturarul, și eu vând către biserici și mănăstiri și nu-s de acord cu ele (cu industria bisericească), ci atitudinea e de plâns. ”Ce faceți cu Decebal? E scris de mână, negru pe alb??!!” am întrebat. Mi s-a răspuns ca ție: ”e bătrân”…ca și cum de pocăit nu te poți pocăi decât până la o vârstă.

Foarte de acord cu tine: ”Adică să se pocăiască de trădarea frățietății e bătrîn, dar să scrie cărți nu?!?”

9 comentarii

  1. Sunt surprins ca i -a spus lui Moldoveanu ce scrie Dorz. Mie mi s-a spus ca Moldoveanu n-ar fi stiut pina inainte de moarte cind ar fi citit ce a scris Dorz si sr fi plins 3 zile. Aparent aceasta emotie i-ar fi grabit sfirsitul.

    Apreciază

    Răspunde

  2. Neintelegerile dintre cei pe care ii admiram ne dor. A fi vrut sa fim urmasii amindurora, dar daca ei se contesta mai putem? Eu cred ca, da! Am citit ce scrie Dorz despre Moldoveanu. II admir pe amindoi si m-a durut. Cred ca Dorz greseste. Dorz e superb in poezii si a avut o viata de martir. In predicile sale, DOrz a devenit tot mai ortodox si mai departat de evanghelici spre sfirsitul vietii. In acelasi timp, Moldoveanu parea tot mai apropiat de ei. Pe Moldoveanu nu l-am auzit niciodata criticindu-l pe Dorz. Impresia mea a fost ca Dorz a sperat tot timpul ca Patriarhia ar vrea legalizarea Oastei si doar comunistii n-o vor. Ca si lider, Dorz a fost un naiv. Asta nu-l face mai putin sfint. In cartea sa, el pleaca de la impresia ca „patriarhul cel bun” (pactizat cu comunistii) ar fi vrut s-ajute oastea dar greseala lui Pop care a organizat ceva intilnire cu un strain l-ar fi impiedicat. Gogorita patriarhului era gratuita; Dorz a cazut in plasa. BOR a pactizat cu comunistii obtinind 2 premii mult rivnite: interzicerea unitilor si a Oastei. Desi multi preoti sinceri i-au iubit pe ostasi, ca si institutie BOR a fost impotriva lor. Naivitatea lui Dorz poate fi generata de bunatate si de dorinta de-a nu gindi rau, dar ea nu era justificata de fapte. Moldoveanu s-a apropiat de evanghelici; anecdotica spune ca s-ar fi botezat. Toate astea puteau reprezenta o tradare in mintea lui DOrz. Si el avea prieteni pocaiti, dar a ramas fidel ortodoxiei. Moldoveanu n-a fsot contra dar nici n-a facut campanie pro. Noi ne-am pus mari sperante in Oaste. Dar anii imediat dupa Revolutie au dovedit scindarea oastei: o aripa atasata de BOR si una mai evanghelica. Nu stiu cum e acum, dar atunci ea reflecta poate involuntar cele 2 aripi: DOrz vs. Moldoveanu. Dumnezeu stie de ce Dorz a fost chemat acasa cu putin inainte de-as vedea visul implinit. In neintelegerea lui Dorz cu Moldoveanu, ramin de partea lui Moldoveanu. Dar ii admir pe amindoi ca si sfinti. Nimeni nu e perfect. Au fost vremuri grele. Securitatea a accentuat disensiunile si asa au facut si ucenicii liderilor. Putem trece peste greselile lor si sa le admiram viata de sfintenie, recunoscindu-le limitarile.

    Apreciază

    Răspunde

    1. Securitatea și apoi sri-ul au ținut sub control tot, au înfiltrat și apoi au dezbinat după plac.
      Dacă nu se ține cont de acest aspect, se fabulează.
      Buna-credință sau naivitatea există dar sunt secundare în tot tabloul.
      Cu certitudine amândoi au avut un cuget bun, dar doar unul a fost mai aproape de Biblie, de Cuvântul lui Dumnezeu.

      Apreciază

      Răspunde

  3. Știi de ce te întreb? Bănuiam că nu ai. Am observat că cei ce se ocupă să bage bețe în roate, de obicei n-au nici căruță, nici car.
    Astfel de ”analize pline de sevă” se cer publicate pe un blog personal, nu prin comentarii pe la unul-altul, așa cum își pune cucul ouăle la clocit.

    Apreciază

    Răspunde

  4. Multumesc de rapsuns. Am o veste buna: n-o sa mai scriu pe blogul dvs. Intereant e, domnul meu, ca in urma cu ceva vreme ati preluat cite ceva scris de mine si m-am simtit onorat; fara sa-mi pese ca nu mi-ati cerut permisiunea sau macar sa ma fi anuntat cum se practica intre blogari. Nu, ca nu m-am suparat. Merita insa sa reflectati si la prestatia dvs atunci cind ii judecati pe altii. Pina una alta, nu suntem nicunul perfecti. Numai bine!

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s