Părtășie la credință

”Îl rog ca această părtăşie a ta la credinţă să se arate prin fapte, cari să dea la iveală tot binele ce se face între noi în Hristos.” Filimon 6

Obișnuim  să numim  părtășie orice întovărășire în jurul oricărui subiect comun. Cam orice ar părea bun ca să fim împreună: o agapă, o întâlnire, o zi de naștere, o absolvire, o revedere sau o despărțire, etc.

Dar pot fi numite aceste întâlniri ”părtășie la credință”.Dacă punem în loc de ”credință” definiția de la Evrei 11 (o încredere neclintită), nu pot.

Noi așteptăm și vestim arătarea puterilor veacului viitor, următorului aion.

Această perioadă de acum este numită de Domnul ”acest veac rău” și fără credința în trecerea dincolo, ne-am pierde mințile și mulți și le pierd, ori de iluzia binelui, ori de spaima răului.

Este părtășia din care faci parte părtășie la credință? 

Poate că este doar părtășie de plăcere, ”aceștia sunt oameni fain”, oameni ”cu care mă potrivesc”.

Să dăm câteva exemple.

Eu trăiesc și printre doctori; când încep doi doctori să vorbească, știi că-s doctori, au limba lor, nu se poate trișa, nu trebuie să-și arate parafa sau legitimația unul la altul.

La fel cei din domeniul IT, sau al automatizărilor industriale, sau al unei limbi străine. Este o ”părtășie” în a avea ceva în comun cu alții.
Dar pretenția de a fi ceva trebuie dovedită, trebuie pusă în practică, practica dovedește calificarea. Mai ales la o limbă străină. Eu pot pretinde la mine în sat că știu chineza, pănă apare pe uliță un chinez adevărat și atunci mă voi lăuda sau voi roși de rușine.

Așa va fi la arătarea Domnului cu mulți, dar pentru noi acum n-ar trebui să fie așa. N-ar trebnui ca orice trișor să se prezinte credincios și să nu poată fi testat. Să nu manifestăm doar o credință moartă, inactivă și să nu acceptăm pretenția cuiva că are credință, una mistică lăuntrică, că ”numa Domnu știe ce-i în inima fiecăruia”.

Credința se dă la iveală prin fapte. Credința în planul potopului și al corăbiei l-a făcut pe Noe să facă o corabie.

”Cine dintre voi este înţelept şi priceput? Să-şi arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blîndeţa înţelepciunii!” Iacov 3:13

Lucrarea credinței califică pe cineva înaintea lui Dumnezeu și să păstrăm sensul cuvântului părtășie la acest domeniu ingust: ”părtășie la credință”.

(parțial, din cuvântul de duminică din adunare)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s