”Au dojenit lumea pentru păcatele săvârșite împotriva Cuvântului lui Dumnezeu.” Cronica fraților hutteriți (38)

       Nobilul căruia îi era supus l-a ținut în închisoare, l-a supus supliciilor și l-a torturat. A fost supus presiunii, interogat și chinuit atât de tare încât a șovăit și a cedat în fața celor ce îl interogau. Au cerut ca el să se dezică în public în biserică, ceea ce a și făcut o dată sau de două ori, mergând în biserică și rostind învoiala smulsă de la el cu forța. În același timp, inima lui a fost cercetată, reflectând la onoarea Domnului și a numelui său. Și-a dat seama de ce a făcut și a simțit remușcare. A treia oară când a fost adus în biserică pentru a se dezice, le-a spus preoților și ajutoarelor acestora: ” Ticăloșilor! Vă aflați într-o poziție de putere: m-ați torturat și ați ajutat la îmbolnăvirea mea până când am fost de acord să-mi abandonez credința și să vă urmez. Dar acum îmi pare rău că am făcut-o și reneg acțiunea mea. Apoi a afirmat din nou că acesta era adevărul divin și credința adevărată, da, calea vieții în Hristos, iar că viața idolatră și căile lumești te depărtează de cărare și se opun lui Dumnezeu, și că dorea să rămână neatârnat în credința sa până la sfârșit. Imediat, l-au prins din nou și l-au condamnat la moarte. Cânta cu bucurie în timp ce era dus la locul de execuție. Era noroios în sat. Papucii săi au rămas înțepeniți în noroi, dar a mers în continuare, lăsându-i acolo și s-a grăbit înspre locul de execuție, cântând cu bucurie că Dumnezeu i-a dat din nou asemenea curaj. Și așa a fost decapitat.

       După aceasta, nobilul care a reprezentat cauza execuției și-a pierdut degetele de la picioare datorită unei cangrene și a fost lovit de mare ghinion. Toți cei care l-au judecat și l-au condamnat pe acest frate au sfârșit urât. Unul și-a ieșit din minți și a suferit o moarte oribilă, mugind ca o vacă. Pe altul l-a lovit lepra. Singurul care a murit de moarte bună a fost unul care nu a dorit ca sentința să fie pusă în aplicare. A fost cruțat de un asemenea chin, așa cum au luat la cunoștință cei care s-au alăturat bisericii mai târziu din aceea localitate.

      În aceea vreme, Dumnezeu a vizitat ținuturile germane cu Cuvântul său și multe sute de oameni au fost executați în date diferite pentru credința lor, în multe provincii, orașe și piețe. [Lumea nu îi putea tolera, pentru că se opunea căilor ei. Au dojenit lumea pentru păcatele săvârșite împotriva Cuvântului lui Dumnezeu. Aceștia negau Cuvântul și trăiau pe căi ce sfidează orice moralitate. Ei și-au întors spatele la căile lumii considerându-le impure și au expus înșelăciunile lumii. Clerului le era frică de ei, le era frică că ei nu ar mai fi onorați, iar practicile lor aprobate și onorate și că toată doctrina și pompa lor o să se piardă. De asta au adus întemnițare, martiriu și moarte asupra acestori mărturisitori și iubitori de Dumnezeu, care, când suferința a venit în drumul lor, s-au luptat o luptă neînfricată împotriva durerii și nu au paralizat de frică, deoarece s-au pregătit pentru aceasta din înainte. Dumnezeu i-a ajutat mai mult decât toată suferința pe care dușmanii lor au putut să le-o provoace. Lucrurile acestei lumi au fost ca niște umbre trecătoare pentru inimile lor devotate. Ceea ce lăsau în spate aici părea insignifiant, din moment ce inimile lor erau pline cu speranța unor lucruri mult mai mari. Au trăiat această viață zadarnică îndeajuns și au zorit înspre viața din cer. Din aceast cauză, rezistența lor la suferință s-a dovedit mai mare decât aceea a inamicilor în a-i tortura, iar ucigașii lor au fost uimiți să vadă tăria acestor suflete temătoare de Dumnezeu. Dar sângele acestor inocenți va aduce foc veșnic asupra inamicilor lor. ]1

În 1529, comunitatea bisericii a învățat, practicat și a căzut de acord să urmeze următorul Regulament Ordnung, 2 și anume, cum ar trebui ca un creștin care se află în interiorul credinței apostolice să viețuiască:

ÎN PRIMUL RÂND, când biserica se strânge, ar trebui să îl rugăm pe Dumnezeu din inimă a i se face milă de noi și a ne face voința sa divină cunoscută nouă. Când două persoane se despart, ar trebui să îi mulțumim lui Dumnezeu și să mijlocim pentru toți frații și surorile întregii biserici creștine.

ÎN AL DOILEA RÂND, ca și creștini ar trebui să ne încurajăm unul pe celălat din inimile noastre să rămânem neatârnați în Domnul. Ar trebui să ne întâlnim frecvent, cel puțin de patru sau de cinci ori pe săptămână, dacă este posibil.

ÎN AL TREILEA RÂND, când un frate sau o soră face un rău în public, atunci ar trebui corectat în public în fața bisericii, în admonestare iubitoare. Dacă a fost făcută în secret, atunci trebuie disciplinată în privat, dar în concordanță cu porunca lui Dumnezeu.

ÎN AL PATRULEA RÂND, fiecare frate și soră trebuie să se predea complet lui Dumnezeu și bisericii, în trup și suflet. Toate darurile primite de la Dumnezeu ar trebui ținute în comun, în concordanță cu practicile primei comunități a bisericii apostolice a lui Hristos, astfel încât cei nevoiași din biserică să poată să fie ajutați. Fapte 2:44-45; 4:32-37; 5:1-11.

ÎN AL CINCILEA RÂND, în numele bisericii, slujitorii aleși de către comunitatea bisericească ar trebui să aibă mare grijă de nevoile celor săraci.

ÎN AL ȘASELEA RÂND, frații și surorile ar trebui să fie direcți și nu superficiali în vorbirea și comportamentul lor, fie că între ei sau cu altcineva, în interiorul comunității sau în afară.

1 Pasajul în paranteze (Wolkan, Geschicht-Buch, 695-696, errata și addenda) este din codexul ”1580” al acestei cronici, fol. 68v-69r. Cât despre acest codex, vezi Introducerea, p. XVI și Appendixul 6, plăcuțele 1, 3, 5, 7, 9.

2 Ordnung (pl. Ordnungen), ținut în traducerea curentă, deseori interpretat ca și ”ordine” sau ”disciplină” (ca în disciplina școlară sau Disciplina Barber-Surgeons) este o cartă sau lege, și spirituală, cât și practică, a vieții în comun printre Frăția Hutterită. Vezi Robert Friedmann, ”Gemeindeordnungen,”ME, II, 454-455.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: