Autostrada mântuirii neamului

Căci în El avem viaţa, mişcarea şi fiinţa,…” Faptele Apostolilor 17:28

autostrada
O pun ca un mod de abordare față în față cu catedrala mântuirii neamului sau cu moscheea înspăimântării neamului.
(Că e mântuire, catedrală sau moschee e subiect discutabil, dar că e neam, nu.
Dar cum cu catedrala se fură mai ușor, autostrada rămâne să aștepte până se vor descoperi probabil metode sigure de a fi folosită la furat bani publici.
La aproape 27 de ani de la revoluție era cazul să fie gata cel puțin 4-5 autostrăzi trans-carpatice. Banii s-au turnat însă în catedrala jefuirii neamului care a costat ”…400 de milioane de lei. Bani din care s-ar putea construi …. 300 de kilometri de autostrada.”)

Dar de ce scriu aceste lucruri pe un blog numit creștin?
Pentru a fi o pildă.
Și în capul nostru ne vine să ne croim mai degrabă catedrale decât drumuri.

Psalmul 84:5 ”Ferice de omul a cărui putere este în Tine: în inima lor sunt croite drumuri

În loc de a ne construi în cap drumuri pentru gânduri, ne place mai mult să clocim catedrale de dogme.
Autostrăzile neconstruite într-o țară plină de catedrale poleite ne vorbesc despre suflete fără drumuri. Nu ne place să ne umble capul, nu ne place să tragem concluzii, iubim mai mult dogma decât argumentul, impresia mai mult decât deducția.
Catedralele poleite într-o țară plină de drumuri strâmte ne vorbesc despre strâmtorarea din suflete. Ne place să mergem undeva ca să avem de unde veni (la biserică), să luăm lucrurile de-a gata, să luăm concluziile trase de alții, să nu punem la îndoială părerea mulțimii (mai ales dacă e una mare), să ne asociem de ceva, să nu fim singuri.

Dar starea minții noastre ar trebui să fie una de mișcare, de transfer, de trecere. De la neștiință la știință, de la neștiință la cunoaștere, de la strâmtorare de inimă la lărgire.

Munții Carpații care i-au protejat pe străbunii noștri mii de ani, le omoară acum nepoții în rate de câteva sute pe an când sunt traversați pe drumuri întortocheate și aglomerate.

Dogmele care la o anumită vârstă spirituală protejează principii, ajung să ucidă pe cei ce vor să lupte pentru Dumnezeu închistați în armurile strâmte ale gândurilor mistice și dogmatice.

Croiți cărări drepte cu picioarele voastre, pentru ca cel ce șchiopătează să nu se abată din cale, ci mai degrabă să fie vindecat!” Evrei 12:13

Cărările drepte te vor mântui și-ți vor mântui neamu-rile.

Cum se construiesc autostrăzile mântuirii din minte?

”Pînă voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare, şi la învăţătura pe care o dai altora. Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele,… Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii, pe care o dai altora: stăruieşte în aceste lucruri, căci dacă vei face aşa, te vei mîntui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.” 1 Timotei 4

Vestirea Cuvântului lui Dumnezeu este o construcție de drumuri: cu vestirea se construiește calea din inimă, cale pe care sufletele vor umbla de atunci încolo. Iar dacă autostrăzile peste Carpați mai au de așteptat, cele ale sufletului le putem construi cu proiectul, dinamita și  excavatoarele Cuvântului lui Dumnezeu.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s