Fetișuri

Conform DEX un fetiș este  un ”Obiect considerat purtător de forță magică sau formă materială a unui spirit, fiind venerat ca atare. ♦ Fig. Idee, principiu etc. care constituie obiectul unei adorații oarbe, iraționale. [Pl. și: fetișe] – Din fr. fétiche.”

Exemple de fetișuri:
-o iconiță sau un crucifix ținute de mulți șoferi pe bord sau de mulți oameni la gât
-o icoană pe peretele casei
-un semn al sfeștaniei lângă întrerupător
-o slujbă religioasă
-un obicei religios ca mersul la biserică
-o idee religioasă sau nu,
-lupta pentru un ideal
-o persoană cu pretenții mistice, un vindecător sau profet
-o organizație religioasă sau politică

-carnea rămasă de la jertfe
Omul își crează în mintea lui fetișuri din materie sau din idei și toată viața lui și-o trasează de frica acestor fetișuri.  ”Un idol este totuna cu nimic”, de exemplu mâncatul de carne rămasă de la jertfe. Carnea de la jertfe e carne, bună de mâncare, dar este o problemă dacă cineva se raportează la acea carne ca la un fetiș, ca fiind purtătoare de ”forțe ale binelui” ce mă vor ”umple” de dumnezeire mâncând. Dacă cineva ”mă vede” mâncând, mai bine să renunț. ”Nu carnea (ca fetiș) ne face plăcuți divinității” acesta este mesajul.

Fetișizarea religioasă
Pentru mine mult timp ”cultul” meu a fost un fetiș, ceva la care m-am raportat cu frică, cu venerație. Tot ce era în cult, în biserică era bun, ce era afară era rău. Apoi când am descoperit corupția internă din cult, am socotit cultul antonimul fetișului (ca blestemat, afurisit, anatemizat, afurisitură) și l-am biciuit cu sete chiar aici pe net, pe forumuri, chiar pe acest blog.
Nu e nici una, nici alta: socotit ca fetiș de foarte mulți cultul e un biet idol, ”totuna cu nimic”, de combătut, dar nu poartă în el decât ignoranța idolatrizată din belșug a celor ce-l fetișizează, nici o altă forță malefică specială.

Am întâlnit aici pe blog (am făcut și eu) tendința de a fetișiza sau de a anatemiza pe bază de principii mărunte, oameni, idei, acțiuni. Chiar un prieten de blog (nu ne-am văzut niciodată) a ținut ieri să-și ceară scuze de la altcineva pentru anatemizare grăbită.

Alternativa de gândire pentru împărțirea arbitrară a lumii minții în fetișuri și afurisituri este analiza, judecata, planul lui Dumnezeu.

Cu toții avem un drum al gândului nostru:
-de la confuzie la certitudine
-de la ignoranță la cunoaștere
-de la necredință la credință
-de la iritare la răbdare
-de la lene la acțiune
-de la ură la dragoste (de bine)
-de la naivitate și slujire a dușmanului la discernământ și luptă cu dușmanul
-de la desfrânare la înfrânare
-de la haos lăuntric la evlavie (angajament, dedicare)
Pe acest drum e foarte greșit dacă ne ghidăm după repere considerate de cei mai mulți ca fetișuri sau anateme. În mijlocul grupului sau mediului fetișizat poate exista multă corupție și rău și totodată în ceea ce este anatemizat și respins poate exista ceea ce-ți va folosi.
Domnul Isus s-a ferit de fetișizare, a fugit de cei ce voiau să-l facă împărat, s-a ascuns după ce făcea vreo minune, dar nu s-a ferit de anatemizare.
Anatemizarea ne face mai mult bine decât fetișizarea. Ne izolează dar ne face destoinici pentru cel ce ne-a dat un plan, un Cuvânt, nu o organizație.

”Vă încredințez în Mâna lui Dumnezeu și a Cuvântului harului Său” a spus apostolul, nu în mâna bătrânilor adunării, supraveghetorilor sau slujitorilor. Mulți oameni se dau chiar purtători de divinitate, acceptă bucuroși fetișizarea de către alții, și-o construiesc și și-o protejează, e aducătoare de arginți.

Există fetișizarea statului, mai ales în țările bogate. (La noi vorbim mai degrabă de anatemizarea statului). În Norvegia de exemplu, oamenii cred orbește în stat, nici nu presupun că ar putea greși. Statul pentru ei e sfânt, regele e capul bisericii.

E multă confuzie în lume dragii mei, dacă ați ajuns cu cititul până aici înseamnă că nu vreți să fie și în capul vostru.
Mulțumesc de răbdare.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: