Taina evlaviei

””Şi fără îndoială, mare este taina evlaviei...„Celce a fost arătat în trup, a fost dovedit neprihănit în Duhul, a fost văzut de îngeri, a fost propovăduit printre Neamuri, a fost crezut în lume, a fost înălţat în slavă.“” 1 Timotei 3:16

După ce am arătat că înțelesul cuvântului evlavie nu este acela de ”religiozitate”, de rutină religioasă, de pioșenie instinctuală, ci că EVLAVIE  înseamnă ANGAJAMENT, DEDICARE, IMPLICARE, PARTICIPARE, ÎNȚELEGERE A SCOPULUI, urmează să aprofundez azi acest subiect despre care apostolul zice că este o taină: evlavia …și încă o taină mare.

Am arătat în postarea trecută că dacă evlavie înseamnă angajament, atunci vorbim despre Secretul Angajamentului.

Ne întrebăm: ce l-ar putea face pe cineva să devină implicat cu tot sufletul într-o treabă care nu-i a lui? Să-și dea tot interesul, tot timpul, chiar viața? Căci asta înseamnă să fi evlavios (angajat).

Biblia ne prezintă 3 ipostaze ale evlaviei(angajamentului), ca pilde s-o învățăm: angajamentul Domnului Isus față de Tatăl, angajamentul urmașilor văduvei față de o văduvă și angajamentul unui soldat față de comandantul său.

În cele 3 pilde vedem mai mult decât angajamentul față de o persoană, vedem angajamentul față de un plan AL ACELEI PERSOANE, față de un program, față de o slujbă.

Întruparea Domnului Isus, rezistența la ispitele diavolului, slujirea îngerilor, jertfa de ispășire s-au petrecut conform unui plan, au fost etapele unui plan, plan față de care Domnul Isus era angajat (evlavios), trebuia să-l aducă la îndeplinire: ”eu pentru aceasta am venit” a spus. Pavel la fel: ”vai de mine dacă nu vestesc”, Mardoheu: ”poate pentru o vreme ca aceasta ai ajuns împărăteasă.” etc.

Evlavie (ANGAJAMENT) înseamnă dedicare față de plan, credință în plan, față de un program, față de o viziune, supunere de bună voie la privațiunile unei slujiri în vederea unui scop.

Angajament (evlavie) este ceea ce fiecare angajator își dorește de la angajatul lui și nu știe cum să obțină. E o întrebare grea: cum să ai angajați ”angajați”?

Există tot felul de metode de management pentru a obține performanță de la angajați și managerii buni le aplică.

Totuși atitudinea inimii contează în final, iar această atitudine se poate schimba foarte ușor, ba o vorbă, o bârfă, o bănuială, o dezamăgire, o nedreptate și încrederea se evaporă, abnegația dispare și angajarea lipsește, rămâne forma, mimarea.

Secretul angajamentului (evlaviei) constă în prezentarea detaliată a planului, explicarea lui și obținerea de la cei ce le dorești implicare a credinței și devotamentului în acel plan. Practic Taina Evlaviei este credința, dar o credință într-un plan explicat și însușit , plan pentru care la Efes, Pavel a trebuit să stea doi ani ca să-i învețe ”tot planul lui Dumnezeu”.
Planul la care se cere devotament și angajament trebuie întotdeauna să aibă ca și componentă răsplata celui implicat, forma ei, momentul răsplății și etalonarea ei. Doar dacă există un scop exact definit care să prevadă termene și resurse, analize și previziuni, plan de lucru și felul răsplății, doar atunci cei ce cred acest plan vor lucra de bunăvoie și plin de angajament (evlavie) la împlinirea lui.

” Ştiţi că n-am ascuns nimic din ce vă era de folos,…. De aceea vă mărturisesc astăzi, că sînt curat de sîngele tuturor. Căci nu m-am ferit să vă vestesc tot planul lui Dumnezeu.” Fapte 20

Ca să obții angajament în cineva sunt multe lucruri care trebuie să le învețe conform planului, pentru că la evlavie (angajament) se ajunge prin învățătură.

Există o învățătură care duce la evlavie (angajament) despre care voi scrie cu voia lui Dumnezeu în altă postare.

Meditați la alte versete și traduceți acest cuvânt EVLAVIE cu ceea ce este pe înțeles:
-fără evlavie adică fără angajament, nu neapărat față de Dumnezeu ci chiar față de lucrul lor, oameni ”lasă-mă să te las”, să nu-i dai ceva de făcut la unu ca ăla.
-o formă de evlavie=o formă de angajament
-Evrei 3:5 e cel mai important loc unde trebuie bine tradus termenul, altfel produce confuzii cum a produs la martorii lui Iehova: ”fiind ascultat din pricina evlaviei Lui..:” sau mai bine tradus: ”din pricina angajamentului Lui” angajament de dinainte de întemeierea lumii.

 

One Response to Taina evlaviei

 1. vesteabună spune:

  Evlavie nu este același lucru cu râvnă.
  Evlavia e mai mare ca râvna, angajamentul (evlavia) e conștient prin definiție. Râvna poate fi fără pricepere, evlavia (angajamentul) nu.
  Râvna poate fi pentru cineva, evlavia se raportează la ”ceva”, la un plan, la o chemare, la o slujbă.
  Un om evlavios este întotdeauna plin de râvnă, dar nu oricine are râvnă este și evlavios, nu toți cunosc planul.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: